Киробо, който ни подготвя за живота с роботи

Киробо, който ни подготвя за живота с роботи

Броени години ни остават до времето, когато роботите ще са навсякъде. Ще се случи това, което стана със смартфоните: в един ден човечеството се събуди, а до възглавницата му го чакаше неговия мобилен телефон.
Поотрасналите хлапета от набор 1997 г., с които се срещам всяка седмица в университета, не могат да си представят, как е могло хората да живеят без смартфони. Същото ще се окаже и с роботите: ще нахлуят във всекидневието ни, а ние дори няма да забележим, кога точно това се случило.

Тойота е от корпорациите, които са осъзнали своята социална отговорност. Затова стартира проекта й Toyota Heart Project. Неговата мисия е доста нестандартна: да ни помага да се готвим за тичащото бъдеще, когато съвместно със системи на изкуствен интелект ще трябва да работим за създаването на един по-добър свят.
Като етап на този проект се появи и едно много симпатично роботче, което веднага си спечели милиони фенове на планетата – Kirobo Mini.

Всъщност Kirobo Mini е миниатюрен вариант на робота Kirobo (в превод от японски – надежда), който през 2013 г. отлетя в космоса заедно с японския инженер, офицер и космонавт Коичи Ваката. Създаде го една култова личност за всеки, който проявява интерес към света на робототехниката – професор Томотака Такахаши (за него ще разкажа скоро в рубриката “Личности” на сайта).


В департамента за перспективни разработки на Тойота са изчислили, че средно хората днес прекарват около четири години от живота си в автомобили. Колко от тях са в задръствания един Бог знае, но усещанията в подобни ситуации далеч не са от най-приятните. Идеята: Kirobo Mini да помага на шофьорите да съхраняват своето физическо и емоционално равновесие.

Kirobo Mini може да изглежда безпомощен и мъничък – тежи 183 грама, висок е само 10 см и се побира в дланта ни. Но възможностите му никак не са за подценяване. Снабден е с камера, микрофон, блутут за връзка със смартфон, компютър. Той е способен да се самообучава, да разчита човешки емоции и да се приспособява към характера на собственика си. Роботчето реагира на грубо шофиране, както и ние, хората – като извика “Ой!”, например. Така то е в състояние да подсказва на агресивния шофьор да бъде по-внимателен на пътя.

Ако усети, че той заспива, ще започне разговор за да го разсъни. По време на дълги пътувания Kirobo Mini ще напомни и за това, че няма да е лошо да се спре за почивка. А когато успешно се доберат до целта на пътуването непременно ще похвали шофьора. Това го прави наистина приятен компаньон при дълъг път – той е в състояние да предоставя полезна информация, да запазва места в хотели, заведения, да резервира билети за спектакли и пр.

Другата целева публика са бездетните жени – роботчето е в състояние да ги утешава и радва. Впрочем създателите на Kirobo Mini съзнателно са го направили безпомощен – също като малко дете, което не може да пази равновесие. Така те създават емоционална връзка между него и собственика му.
Kirobo Mini се зарежда се за около 3 часа, след което може да говори непрекъснато 2,5 часа. И да осъществява истинската си мисия: да ни подготвя за идващото време, когато ще трябва да живеем и работим заедно с такива като него. С изкуствени интелекти.