Краят на пандемията: все така далечен и неясен

Краят на пандемията: все така далечен и неясен

https://i0.wp.com/assets.rappler.com/1AACD3EEC09D42A78FC665D7532A59C8/img/1513885062DA4C8BB87558303A34D427/afp-march-2-2020-coronavirus-thailand.jpg?w=640&ssl=1

Лятото е в разгара си, но напук на оптимистичните ни нагласи Ковид-19 продължава победоносното си шествие по планетата. На 8 юли броят на заразените с него в света вече е 12 милиона и 36000 души, а на починалите от него –  548440. В критично състояние се намират други около 60000 души.

За да бъде прекратена пандемията е необходимо да има изграден колективен имунитет към вируса. А той се появява едва, когато не по-малко от 60 на сто от населението стане невъзприемчиво към инфекцията. Два са начините това да се постигне – чрез ваксиниране и естествено заразяване.

Според Световната здравна организация (СЗО) е твърде наивно да се разчита на скорошно формиране на колективен имунитет, който да доведе и до приключване на пандемията. Сега в най-добрия случай антитела към Ковид-19 има у около 3 на сто от населението на света, твърдят нейни експерти.

В това, че те са прави ни уверява и най-новото и мащабно проучване, проведено на нашия континент. Резултатите от него  представи авторитетното научно списание  The Lancet. Неговата цел е да се провери доколко успешно на този етап в развитието на пандемията се изработва колективен имунитет. То е осъществено от учени от Харвард,  MIT, както и няколко испански университети сред жители на Испания – една от държавите, най-пострадали от Ковид-19. След изследване на над 61000 инфектирани пациенти е установено, че  IgG-антитела има само у 5.2 на сто от населението на Испания. Около една трета от тези, които са ги получили, са боледували безсимптомно. Подчертава се, че присъствието на антитела още не означава и наличие на имунитет. А освен това е неизвестно каква ще е неговата продължителност.

Учените посочват, че независимо от високото равнище на Ковид-19 в Испания разпространението на антитела е твърде ниско и определено недостатъчно за постигане на колективен имунитет. Според тях неговото изработване ще бъде много трудно осъществима задача. И тя няма как да бъде постигната без съпътстващи загуби във вид на множество смъртни случаи сред  най-уязвимата част от населението и препълнени болници. А това означава, че и краят на пандемията въобще не се забелязва. Ето защо и мерките по спазване на дистанция, както и изолирането на новите заразени и техните контакти, е насъщна необходимост за контрол над разпространението на епидемията, препоръчват учените.

https://i0.wp.com/assets.weforum.org/article/image/responsive_big_0QTjYSE6Vr9qbNP7ujnuTv26l6QftGpTtP8nHzV6FEU.JPG?w=640&ssl=1

Дани Алтман – професор по имунология в Imperial College London, също е скептично настроен относно появата на колективен имунитет към Ковид-19. В медията CNBC той заяви, че да се разчита на това е наивно, защото антителата у преболедували много бързо изчезват. В градовете, поразени от коронавирусната инфекция имунитет получават не повече от 10-15 на сто от населението. „Това е много измамен вирус, имунитетът към него е неразбираем и по-скоро краткотраен“, споделя  проф. Алтман.

Според него ситуацията с коронавирусът става все по-сложна и непредсказуема – той си остава много активен и смъртоносен вирус. Най-вероятно ще има силна втора вълна на пандемията, но въпреки полученият опит от срещата с първата, ситуацията си остава „много, много страшна“. Всеки, който си мисли, че тя се е смекчила, изчезнала или че проблема ще се разреши от само себе си се лъже, подчертава проф. Алтман. Ковид-19 е смъртоносен вирус, който твърде активно поразява хора. Човечеството не е привикнало да има работа с такава реалност.

А и никой не може да каже коя ваксина ще е ефективна,  още по-малко пък кога тя ще се появи. Самият той не може да се довери на нито една от стотиците, които сега се тестират.

Но има и обнадеждаващи мнения. Така Сара Кноптън цитира в The Telegraph професорът по медицина Джон Бел,  който ръководи екип на Оксфордският университет за създаване на ваксина срещу Ковид-19. Той споделя, че е възможно значителен дял от хората да имат естествен имунитет към коронавируса, дори и ако никога не са се заразявали с него. Става дума за т.н. „фоново равнище“ на имунитет: тялото е подготвено да посрещне Ковид-19 вече от други коронавируси, като тези, които предизвикват обикновена простуда например.

Имунната ни система включва и Т-клетки (от лат. thymus – тимусната жлеза, в която те узряват, диференцират се и се „обучават“ имунно). Една от техните функции е да пазят информацията за по-рано действали антигени и така да способстват за формиране на имунитет към прекарани инфекционни заболявания.  Проучвания сочат, че  Т-клетките реагират на вериги от аминокиселини, произведени от различни видове коронавируси. И така те вероятно са отговорни за спирането на вируса при хора, които никога не проявяват симптоми. Проблем е, че тези Т-клетки все по-трудно работят при  хора на над 65 години. И затова те не са така ефективни – едно от обясненията за усложняване на заболяването при възрастни, ако бъдат инфектирани.

Децата  са защитени от коронавируса и защото  често настиват. Известно е, че простудата се предизвиква от четири различни типа коронавируси, които циркулират сред населението и обикновено са безвредни. Но докато възрастните боледуват средно между 2 и 4 пъти в годината, то  децата настиват средно 12 пъти годишно. Възможно е точно това да им дава преимущество в битката с Ковид-19.

https://i0.wp.com/objektiv.rs/wp-content/uploads/2020/02/Tan2020-2-7_13533617_0-scaled.jpg?w=640&ssl=1

Изследователи от Каролинския институт в Швеция също са анализирали образци от 200 преболедували от Ковид-19, сред които е имало и  хора в лека или безсимптомна форма. У една трета от изследваните не са открити антитела, но е установен т.н. Т-клетъчен имунитет. При това той е бил два пъти по-висок, отколкото при хората с антитела.

На много от въпросите около пандемията засега няма отговор. Като този например: защитени ли са напълно преболедувалите от Ковид-19 от бъдещи заболявания и как те ще протекат – в лека форма, безсимптомна и пр. Да  даде отговор на този въпрос сега никой не може. Но дори и в неяснотата, която продължава да обгръща света на Ковид-19, е добре да помним: най-сигурният начин да намалим вероятността от вирусна инфекция и да се справим с нея, ако все пак тя ни навести, е да укрепваме имунната си система. Да сме физически активни, да се храним нормално, т.е. да избягваме всякакви вредни продукти, да не пушим, да не злоупотребяваме с алкохол… Да си мием редовно и продължително ръцете със сапун и да спазваме социална дистанция.

Правим ли това ние ще укрепваме организма си.

А той ще ни се отблагодари, като ни пази от коварният и опасен коронавирус.