Каква музика обичат да слушат бебетата?

Каква музика обичат да слушат бебетата?

Музиката е едно от чудесата на света – помага ни да релаксираме, да се усмихваме, да се замисляме, да мечтаем, да ни е хубаво… Полезна е за всяка възраст, в това число и за най-малките – бебетата. Израелски специалисти са забелязали, че музиката на Моцарт например, подпомага недоносени деца да достигнат по-бързо нужното им тегло и ръст. Отделно тя способства за увеличаване на тяхната интелигентност – благодарение на нея мозъка им се развива, психиката им се стимулира, цялстния потенциала на организма им се активира.
Затова специалисти съветват родителите да включват на малките си деца класическа музика – тя способства за развитие и на речта им. Това доказват наблюдения на деветмесечни бебета. От 39 бебета били образувани две групи. От тях 20 слушали музика по 15 минути, а родителите тактували (пляскали с ръце) с музиката. Останалите бебета били изолирани от нея. На края на експеримента се оказало, че при бебетата от първата група активността на мозъка им била много по-висока, отколкото на тези, които не са били в музикална среда.

И ако искаме да се докоснем до сетивата на детето, то най-добрият ни помощник в това ще е музиката. Британски специалисти установиха, че децата възприемат тона на гласа на майката, а не самите думи, които тя казва. Те са наблюдавали 84 деца на възраст между 14 и 18 месеца. Дори, когато майката се сърди на детето, но го прави в спокоен тон, то се усмихва – радва го ласкавостта в него. Препоръките на специалистите: ако не знаете за какво да говорите, просто казвайте нещо с мек, приятен тон. В общуването с детето е главна интонацията.


Музиката е особено важна за бъдещите успеха на невръстното хлапе. Ако то редовно е в подходяща музикална среда, то емоционалния му свят се обогатява, а в клетките на организма му се активират много полезни биохимични процеси. Музиката благотворно влияе на неговото въображение, подготвя го свят, в който креативността е от решаващо значение.
Излиза, че хармоничната, плавна музика прави бебетата спокойни и радостни. И стигаме до най-важния въпрос: и все пак, коя точно музика обичат да слушат бебетата?
Точно тук има различни гледни точки. Едни изтъкват полезните ефекти за бебетата от слушане на произведения на италианския бароков композитор и цигулар Антонио Вивалди. Те има способността да имитират биологическите ритми на човек и затова са полезни за успокояване, приспиване. Други са убедени, че бебетата ще са по-радостни с творби на австрийския композитор Волфганг Амадеус Моцарт.

Но вероятно бебетата най-добре си знаят, коя музика им харесва. И ни го показват с поведението си. Ако те се смеят, когато тя звучи, ако са щастливи, то това е и тяхната музика…