Корупция вилнее по върховете на Евросъюза!

Корупция вилнее по върховете на Евросъюза!

Вероятно немалко от нас не биха отказали, ако им предложат да сменят сивото си всекидневие  с пътешествия до омайни кътчета на планетата ни. Да летят в супер комфортни условия, обгрижвани от свръхлюбезен персонал. Да ги посрещат и изпращат по летища с лъскави лимузини. Да отсядат в луксозни апартаменти с невероятен изглед към море или гора. Да се хранят с най-доброто от местната кухня, съчетавайки го с елитни напитки. И цялото това удоволствие не само да е напълно безплатно за тях, но в някоя от разпръснатите им по офшорни кътчета банкови сметки да постъпват и хиляди евра. Само защото от тях зависи приемането на решения, които ще правят едни приказно богати хора още по-богати.

Естествено, за простосмъртни като мен всичко това  изглежда като сън. Но за всевъзможни тарикати, добрали се до върховете на Евросъоюза, то е самата реалност. Пътешестват си  недоразумения на власт, обгрижвани тотално и в пълен комфорт, а към банковите им сметки не спират да летят хиляди евра. Проучване на влиятелната американска медия Politico разкри, че чиновници само от един отдел на Европейската комисия, са осъществили през 2022 г. 150 напълно безплатни пътувания по света! Те са били заплатени от „трети страни“ – финансирали са ги адвокатски кантори, консултантски компании, индустриални групи.

Тези, които са доставили безплатни пътешествия на евробюрократите, ги наричат „лобисти“ – хора, които защитават интересите на различни компании и организации. Те осигуряват безплатни удоволствия, раздават скъпи подаръци, а вероятно и пликове с дебели пачки на разни евровождове. С една единствен цел – да ги стимулират да приемат „правилни решения“. Тези, които клиентите на лобистите с нетърпение очакват, защото ще им донесат огромни печалби. Та нали от влиятелни чиновници в Евросъюза зависи одобрението на сделки за милиарди евра и долари с едни от най-големите компании в света!

Corporate Europe Observatory (CEO) е изследователска група, която работи за разкриване на привилегирования достъп и влияние, с който се ползват корпорации и техни лобистки групи при изготвянето на политиките на ЕС. Нейн представител – Вики Кан, споделя пред Politico, че една от тактиките на лобистите е да осигурят възможност на чиновниците да пътуват и се хранят безплатно, като при това и печелят. Нещо повече: на евробюрократи, които защитават интересите на големи корпорации, адвокатски кантори и консултантски компании, са им осигурени високоплатени служби в тях, след като напуснат Евросъюза. Медията цитира и германският евродепутат Рене Ренаси, за който подобна практика „хвърля злощастни съмнения върху безпристрастността“ на висши европейски чиновници.

Рибата се вмирисва откъм главата гласи известната поговорка. Еврочиновниците има от кого да вземат пример в корупционните си практики – от техните най-висши началници. Като баш-шефа на Еврокомисията – акушерката Урсула фон дер Лайен. На нейната „лична дипломация“ с боса на фармацевтичната корпорация Pfizer Алберт Бурла, посветиха свои разследвания най-авторитетни западни медии. Австрийската  eXXpress  припомня, че тя лично е осигурила доставката не само на неефективни, но и с твърде опасни странични ефекти ваксини. Лайен е загрижена за върховенството на закона и демокрацията в Полша, Унгария, Италия, но когато става дума за прозрачност в ЕС, тя пречи. Фактът, че нейният съпруг Хайко фон дер Лайен е медицински директор на американската биофармацевтична компания Orgenesis, също поражда много въпроси, отбелязва eXXpress. Медията цитира председателят на комисията по бюджетен контрол Моника Холмайер, която смята укриването на информация от Лайен за „много тревожно“.

Немският всекидневник Berliner Zeitung поиска да разбере какво е съдържанието на есемесите, разменени между акушерката и шефа на Pfizer по повод на покупката на ваксините, но не получи никаква информация – срещна стена от мълчание.  Вече цитираният от мен по-горе Politico обясни защо е цялата тази секретност около личното общуване на двамата шефове – на Еврокомисията и на Pfizer, по повод на далаверата с ваксини за 71 милиарда евро. „Въпросът е потенциално токсичен за фон дер Лайен, като се има предвид нейното участие в подобен скандал, докато беше министър на отбраната на Германия“, написа Politico.

Много западни медии не се ограничиха само с публикации за тази невероятна далавера. Вестник „Ню Йорк таймс“ заведе съдебно дело срещу Европейската комисия за това, че не е предоставила текстовите съобщения между нейната председателка Урсула фон дер Лайен и главният изпълнителен директор на фармацевтичната компания Pfizer Алберт Бурла. Германският вестник „Билд“ също води редица съдебни дела срещу Еврокомисията, с които иска да бъдат разкрити документи, свързани с преговорите за покупка на ваксините за Ковид-19 на Pfizer.

Дали Лайен и съпругът и са били щедро възнаградени от фармацевтичната компания Pfizer за сделката с ваксини на цена от над 71 милиарда евро, едва ли някои ще ни каже. А за мен невероятният ентусиазъм, с който акушерката вкара Евросъюза  в опосредствената (прокси) война на САЩ и НАТО срещу Русия на украинска територия, може да бъде обяснен и с мерака и да се забрави тази далавера. В интерес на истината това се получи: невероятната по своите мащаби кампания за промиване на мозъците на милиони европейци и наши сънародници, се оказа успешна. Сега вече малцина си спомнят за хвърлените на вятъра милиарди евра и не задават неприятни за  Лайен въпроси…

Това, че яка корупция вилнее из коридорите на властта в Евросъюза, потвърди и скандалът, наречен от журналисти „Катаргейт“. Оказа се, че еврокомисари и депутати са получавали стотици хиляди евра от правителството на Катар, за да обслужват негови интереси, свързани с провеждане на световното първенство по футбол в тази държава. Припомням ви, че в края на 2022 г. белгийските власти в рамките на разследването на този случай иззеха над 1.5 милиона евро налични и скъпи подаръци от домове и офиси на евробюрократи и депутати.

Обвиненията в корупция и конфликт на интереси не спират да разтърсват целият Евросъюз и най-вече неговите висши служители, от които зависи одобрението на сделки за милиарди евра. Мераклии не просто да си осигурят благоразполжението им, но и да контролират непосредствено тяхното поведение, има предостатъчно – като се започне от производители и търговци на оръжия и се стигне до фармацевтичният бизнес.

Унгарският външен министър Петер Сиярто определя Европарламента като една от най-корумпираните организации в света. Малко негови резолюции реално са помогнали на Европа, но безкрайно много са тези, които са и навредили. А корупционните скандали буквално са опустошили доверието към тази организация, твърди Сиярто.

Това е истината и тя няма нищо общо със сладникавите приказки за „евроинтеграция“ и „евроатлантически ценности“, с които ни заливат денонощно всевъзможни недоразумения, хранейки се от европейски грантове. Към безумията, сътворявани от родни некомпетентни, но невероятно алчни управници, се прибавят и тези на безкрайно корумпирани величия на Евросъюза.

А вместо заключение ще ви припомня притча от древнокитайският философ Конфуций (551 г.пр.н.е. – 479 г. пр.н.е). Пътувал той из страната и веднъж забелязъл край пътя възрастна жена, седнала пред няколко пресни гроба сред полето. Той отишъл при нея и я заговорил. А тя му разказала, че това са гробовете на нейния баща, на мъжа й и на двете и деца.

– От какво умряха? – попитал Конфуций.

– Тигър ги разкъса – отговорила старицата.

– Но защо продължавате да живеете в толкова опасен район?

– А-а, та тук е много хубаво! – казала жената. – Има само тигри, а долу има и управници!