COVID-19: чудесен повод за демонизиране на врага!

COVID-19: чудесен повод за демонизиране на врага!

https://i0.wp.com/cdn.tvc.ru/pictures/o/401/756.jpg?w=640&ssl=1

COVID-19 уверено  завладява нови пространства. Според Euronews вече няма страна-членка на Евросъюза, в която да не са официално установени заразени от коронавируса. Най-силно засегната е Италия – там прихваналите го вече са над 10150 души, а починалите – над 630. Стремително се увеличават и болните в САЩ: на 9.03. те бяха 603, а ден по-късно вече надхвърлиха 800.

Тенденцията е ясно очертана: COVID-19 трудно ще бъде спрян. За разлика от „авторитарният“ Китай (определение, което използва за него западната пропаганда), където за сравнително кратко време епидемията бе почти напълно овладяна, точно в страните на „победилата демокрация“ нещата стават все по-трудно предсказуеми. Оказва се, че много държави в най-богатата част на планетата имат  твърде сериозни проблеми и в областта на здравеопазването.

Но и по време на пандемия САЩ и Великобритания не забравят нито за миг за своите врагове – Китай и Русия. На старт е нова манипулативна кампания, в основата на която е коронавируса, за демонизирането на тези две държави. Действия, които ни връщат все по-близко до времето на студената война.

Така Русия е обвинена от САЩ, че разпространява теории за конспирации. Официални американски лица заявяват пред Agence France-Presse (AFP), че са открили онлайн руска кампания за дезинформация. Нейната цел е да обвини Америка в създаването и разпространението на COVID-19. В онлайн-пространството са се появили материали, в които се твърди: САЩ са съпричастни за епидемията на коронавирус и той е биологично оръжие. Създадено е от Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ за водене на икономическа война и за създаване на антикитайски настроения сред обществеността. Представители на AFP са се запознали с доклад на Глобалният център за ангажиране на Държавния департамент (the State Department’s Global Engagement Center) на САЩ. Според него кампанията е забелязана в средата на януари, като в няколко хиляди акаунта са публикувани „почти идентични“ съобщения за коронавируса. Те са били разпространявани на различни езици, включително английски, испански, италиански, немски, френски. Според САЩ тази кампания е насочена към затрудняване на борбата с разпространяването на вируса най-вече в Африка и Азия. Пред АФП действащият помощник-държавен секретар на САЩ за Европа и Евразия Филип Рийкер заявява, че като „разпространяват дезинформация за коронавируса, руските злокачествени участници отново избират да застрашат обществената безопасност, като се разсейват от глобалната здравна реакция“.

https://i0.wp.com/nnst1.gismeteo.ru/images/2020/03/20200309_gaf_x99_277.jpg?w=640&ssl=1

В демонизирането на Русия  се присъедини незабавно и Великобритания. Адам Пейн и Изобел Ашър Хамилтън разказват в Business Insider за създаденият в Обединеното кралство специален отдел за борба с дезинформацията за новия коронавирус. Той е бил активиран, след обвиненията на САЩ към Русия, че разпространява информация за COVID-19 като биологично оръжие, рожба на ЦРУ. Новият специален отдел на Великобритания ще работи със социални медийни компании, за да „идентифицира и реагира“ на тези и други конспиративни теории, разпространени от чуждестранни сили. „Защитата на страната от дезинформация и цифрова намеса е основен приоритет“, заявява Оливър Даудън, министър на цифровите технологии, културата, медиите и спорта на страната.

Специалнният отдел за контрадезинформация тясно ще сътрудничи със социалните мрежи срещу „руската дезинформация за коронавируса“ и конкретно – срещу твърденията, че това е биологично оръжие, което е създадено от ЦРУ. Неговите служители ще работят със социални медии за ограничаване на разпространението на дезинформация и за активно контрадействие, когато се налага.

Факт е, че публикациите за коронавируса като възможно биологично оръжие, създадено от ЦРУ и изпуснато от контрол, никак не са малко в онлайн-пространството. А руски държавни органи неведнъж са изразявали тревогата си от факта, че в постсъветското пространство, в непосредствена близост до руските граници работят десетки американски секретни лаборатории в областта на биологичното оръжие. Така в центъра Лугар (разположен в Тбилиси, Грузия) са изследвани прилепи, преносители на вируса Ебола, близкоизточният респираторен синдром (коронавируса MERS-CoV) и други смъртоносни заболявания. През юни 2017 г. са регистрирани 1980 случая с 699 починали в 19 страни на света. Те са предизвикани точно от коронавируса MERS-CoV, който е разработен и произведен в САЩ. Според руски източници Вашингтон не е потвърдил, но не е и опровергал тези данни.

В интерес на истината САЩ и Великобритания не от днес, а отдавна се занимават и с психологически операции в онлайн-пространството. Карл Милър разказа в авторитетната медиа Wired за създадената още през 2015 г. във Великобритания специална бригада за дезинформация и манипулация в интернет – 77 бригада (77th Brigade Chindits). В това свръхсекретно подразделение са ангажирани около 1200 души, които специализират в три основни направления: военни действия в интернет, психологическо въздействие и информационни операции в социалните медии. В състава на 77 бригада влизат отдели за медиаоперации, психологически действия, екип за осигуряване на безопасност и развитие, както и бойна група за подкрепа.

https://avatars.mds.yandex.net/get-ynews/2761873/85486f414e512d6fcfaec4397ac5c061/orig

Военнослужещите от 77 бригада водят информационна война и психологически операции в интернет от три типа: достоверни (бели), с елементи на дезинформация (сиви) и изцяло лъжливи (черни). Оръжията им са многоекранни настолни компютри със софтуер за цифрово редактиране. Те подготвят видеоклипове, записват подкасти, създават вирусни постове и фалшиви новини (фейк нюз – от англ. fake news). Масово разпространяват имейли, SMS, съобщения във Фейсбук. Увеличават трафика към определени уебсайтове, манипулират с резултати от онлайн-проучвания, активно се включват във форуми и пр. Майстори са на графичният дизайн, социалната медийна реклама, анализите на данни. Част от военнослужещите са с богат опит, придобит в медии, маркетингови и изследователски агенции. Те осъществяват и денонощен мониторинг на медии и социални мрежи, като от тях извличат нужната им информация за навици и настроения на хората, чиито мнения и нагласи трябва да преформатират.

За да усъвършенстват познанията си по езика и да добият точна представа за публики, мозъците на които трябва да промиват, военнослужещи от 77 бригада периодично се командироват в различни зони на света – в Украйна например. Публична тайна е, че действията на това специално подразделение са насочени най-вече срещу Русия.

Допускам, че с подобни подразделения разполагат не единствено САЩ и Великобритания. Те вече са създадени във всички големи държави, най-вероятно  също в Русия и Китай. Просто максимата – всички войни започват най-напред в умовете на хората днес е толкова актуална, както и преди няколко хилядолетия, когато се е появила.

Добре е да  имаме предвид това, когато се опитваме да се ориентираме в случващото се около нас. Да не разчитаме на един или два източника, а на колкото се може повече. Работещи не само на Запад, но и на Изток, Север и Юг.

В противен случай вероятността, че ще повтаряме като папагали натрапвани ни от изпечени манипулатори тълкувания на това, което се случва, ще е сто процентова.

Което може да означава само едно: не ние, а други управляват съдбата ни.