COVID-19: трябва ли да вярваме сляпо на елити?

COVID-19: трябва ли да вярваме сляпо на елити?

https://i0.wp.com/media.publika.md/ru/image/202001/w460/w720h405fill-47_59088900.jpg?w=640&ssl=1

Ако се интересувате от история, вероятно сте запознати с понятието „Голяма депресия“. Става дума за най-тежката икономическа катастрофа през миналия век на световната икономика. Естествено, избухва в САЩ на 4 септември 1929 г. – от тази част на света започват много от бедите на човечеството. Неслучайно и   първата Глобална криза  стартира  с фалита на американската банка „Леман Брадърс“ през 2008 г. Та по време на Голямата депресия безработицата в много страни надхвърля критичните 25 на сто, закъсва индустрията, изкупните цени на селскостопанската продукция се сриват с над 60 на сто и т.н. Улиците на градовете се изпълват с гладни, отчаяни хора, които са загубили почти всичко – спестявания в банки, домове, работа, лишени са от перспектива. В САЩ избухват бунтове, има убити и ранени от полиция и частни охранители.

А защо се сетих за Голямата депресия? Защото, ако проявявате интерес и към борсите вероятно сте узнали, какво се случи на тях тези дни. За първи път след Голямата депресия фондовите пазари преживяха най-силният спад – акциите загубиха около 6 трилиона долара! Появиха се разпродажби в мащаби, непознати за последния век.

Причината за всичко това се оказа коронавирусът. И по-точно – истерията около него. Парадоксът е, че колективната лудост обхвана не само невежи хора, но и образовани, много богати елити, които ни управляват. При това те, за разлика от нас, простъсмъртните, са в състояние да  ангажират като свои консултанти експерти от най-високо равнище. С една дума би трябвало да са наясно как стоят нещата с пустият му вирус.

https://i0.wp.com/static01.nyt.com/images/2020/01/25/world/25china-briefing-1/25china-briefing-1-superJumbo.jpg?w=640&ssl=1

Но очевидно паниката погубва и техният разум. Това доказват и различни проучвания, правени през последните седмици. Така една от най-големите консултантски компании – PricewaterhouseCoopers (PwC) посвети свое изследване на нарастващият прилив на несигурност сред 1581 шефове на компании от 83 държави. И установи: страх е обхванал корпоративният топ-мениджмънт в света! Само 23 на сто от тях са оптимисти за 2020 година. Според 53 на сто глобалната икономика се срива – най-мрачните очаквания, регистрирани след Глобалната криза през 2009 г. А най-голяма е групата на песимистите точно в САЩ – тук нова глобална рецесия в следващите 12 месеца очакват 63 на сто от шефовете на компании.

Впрочем неспособността на елитите и богатите да се справят със случващото се поражда все по-силно недоверие към тях. Протести обхващат планетата и те са насочени срещу начина на политическо и икономическо управление. Факт е, че антикапиталистическите настроения са в непознат подем, включително в най-богатите западни държави и САЩ. Доказателство за това е барометърът на Edelman Trust, който свидетелства за ръст на кризата на доверието към правителства, медии, елити. Днес доверие в капиталистическата система изразяват по-малко от една пета от населението на света, докато над 73 на сто настояват за кардинална промяна в нея. Една от основните причини за разширяващата се пропаст между управляващи елити и управлявани е все по-несигурното икономическо бъдеще, което се задава. И, естествено, все по-голямата пропаст между бедни и богати.

А реално погледнато основания за паника около коронавируса няма. Китай вече показа на света, че е в състояние да се справи с COVID-19 (corona virus disease 2019 – заболяване, което е причинено от коронавирус 2019). Най-новите данни сочат, че епидемията там е под контрол.  Икономиката на тази страна се връща към нормалният си ритъм на работа.

https://i0.wp.com/bt.bmcdn.dk/users/berlingske/images/15384108.jpg?w=640&ssl=1

Истината е, че няма как да предвидим всички катаклизми, които  може да ни поднесе съдбата. Важна е нашата реакция към тях. Затова опасен е не коронавируса, а истерията около него. Това призна и Световната здравна организация – за нея дезинформацията и страха негативно се отразяват на световните пазари.

Особено, когато от нея са заразени онези, които разполагат с ресурси да влияят върху съдбата ни: богатите и управляващите елити.