COVID-19: социалната ни изолация – много по-дълга?

COVID-19: социалната ни изолация – много по-дълга?

https://i0.wp.com/cdn1.ntv.com.tr/gorsel/RUe02E-LCESgsQMdiUh2cQ.jpg?w=640&ssl=1

Статистиката за развитието на коронавирусът продължава да става все по-тревожна. Увеличава се броят на държавите, в които той бързо се разпространява: ако в неделя те бяха 142, то в понеделник вече станаха 155. В неделя заразените с коронавируса хора в света бяха 156400 души, вчера достигнаха 180000. Съответно починалите от него в света се увеличиха  от 6000 на близо 7100 души.

Средства за лечение на заразените с Covid-19 на практика липсват. Експериментира се с лекарства, които са били използвани при лекуване на предишни агенти от групата на коронавирусите. Дават се препарати, които облегчават симптоми, като кашлица, висока температура и др., вентилират се дробове и пр. Надеждите са в откриването на ваксина, която да изгради имунитет у нас против коронавируса. Но никой не знае кога точно това ще се случи – сигурно е само, че няма да е скоро.

За съжаление, специализирани медицински сайтове ни предлагат информация, която ще потвърди нагласите на песимистите, но ще разочарова оптимистите. Проблемите около коронавируса в света и у нас не само, че няма да намаляват, но тенденцията е още повече да се изострят и задълбочават.

Резултатите от най-ново проучвание, публикувани в специализираната медия Emerging Infectious Diseases сочат: темпът на масовост на инфекцията най-вероятно досега е бил подценяван. Специалистите оценяват скоростта на разпространение на епидемия най-вече по два показателя: колко души може да зарази един болен и колко дни минават между появата на симптоми у източника на инфекцията и човека, който се е заразил от него (т.н. сериен интервал).

https://i0.wp.com/metro.co.uk/wp-content/uploads/2020/02/PRI_134965545.jpg?w=640&ssl=1

Най-новото проучване показва, че интервалът на коронавируса е четири дни (Световната здравна организация говори за пет или шест дни).  А това вече е лоша перспектива за всички нас, защото по-късият период свидетелства за способността на Covid-19 изключително бързо да се разпространява. И за още нещо: пандемията все по- трудно ще бъде овладяна!

За сравнение – серийният интервал при заразяване с вируса Ебола (една изключително опасна болест, водеща до смърт, а оцелелите от тези, които са го прихванали, ги очакват до края на живота им мускулни и ставни болки, възпаления на черния дроб, проблеми със слуха и пр.), е една седмица. Или простичко казано лекарите при заразяване с Ебола имат повече време за да открият пациентите, преди те да започнат да разнасят болестта. Докато коронавируса се разпространява като добре познатия ни грип. И точно за това е нужно да се вземат най-сериозни, драстични мерки.

Но не е само това: проблем е, че все повече Covid-19 се тиражира и без никакви симптоми! Точно така са се заразили – от изглеждащи като напълно здрави хора, само дето са преносители на коронавирус, около 10 на сто от сегашните пациенти в света.

Една от най-популярните италиански медии La Repubblica публикува интервю с Роберто Козентини.  Той е на 60 години и е лекар в болницата Папа Йоан XXIII в град Бергамо – столицата на едноименната провинция Бергамо в областта Ломбардия (Северна Италия). Д-р Козентини ръководи и  Центърът за високоспециализирана бърза помощ – една от най-добрите организации за изследване на неинвазивни методи за вентилация на дробовете. За качествата му на специалист говори и факта, че точно него потърсиха китайски лекари от Ухан за консултации по повод на експлозията там на остри респираторни заболявания.

Д-р Козентини определя това, което сега се случва в Италия като истинско земетресение – всяка вечер има нов тласък и никой не знае, кога това ще приключи. Вече трета седмица подред той, заедно с екипа си от 26 лекари и медицински сестри, се бори с Covid-19. Работният им ден продължава по 12 часа и никой от тях през този период не е напускал болницата.

Всеки ден при тях постъпват до 80 заразени с коронавирус. Ако в началото на епидемията в болницата са влизали хора с невисока температура и умерен бронхит, сега те са с крайно висока температура и много тежка пневмония, която изисква включването им към апаратура за вентилация на дробовете. Те са все повече и във все по-тежко състояние. Ако в първите дни са пристигали най-вече възрастни и болни хора, сега масово се разболяват  млади и напълно здрави доскоро хора. За него минал етап са леките пневмонии – вече доминират все по-тежки случаи. Все по-дълги стават и сроковете за оздравяване. Вирусът също се променя – става  по-агресивен, увеличава се и тежестта на пневмонията, нещо, което отличава сегашната ситуация от първоначалните прогнози.  Не е ясно и дали вече излекуван болен няма да се зарази отново и в каква форма ще е това.

Д-р Козентини определя случващото се като феномен, който може да бъде сравнен само с природни катаклизми. Той е абсолютно убеден: оттук нататък нищо в нашият начин на живот вече няма да бъде както преди да се появи коронавируса. И препоръчва на хората да остават в домовете си – за да избегнат сблъсъка с реалната катастрофа.

Изводът, който ние, простосмъртните, трябва да си направим е, че няма да е в наш интерес да изключим и този вариант: пандемията от коронавирус да не бъде овладяна в следващите месеци. Нещо повече – точно той става все по-реалистичен.  Ще трябва да приемем и възможността за ограничения в начина ни на живот за много по-дълъг период. Възможно е да ни очакват месеци на социална изолация, карантина, закрити детски градини, училища, университети, ресторанти, дискотеки, кина…

И да се наложи да приемем нов начин на живот, който ще е доста по-различен от привичният ни.

Просто нямаме избор – ще трябва да се адаптираме.

За да оцелеем.

Защото въпреки всичко животът продължава.