COVID-19: на какво може да ни научи Италия

COVID-19: на какво може да ни научи Италия

https://i0.wp.com/t.aimg.sk/magaziny/LxQhVoaqRELdWDGQWvUGIA.1280~Ilustra-n-sn-mka.jpg?w=640&ssl=1

На нашият континент той дойде с известно закъснение, но вече няма европейска страна, в която да не присъства. А най-закъса слънчевата и очарователна Италия. По последни данни заболелите от коронавируса в нея вече са 12462, а починалите – 827. Ситуацията там е наистина много сериозна, което принуди италианските власти да прекратят  всякаква търговска дейност, с изключение на магазини с продукти от първа необходимост и аптеки. Закрити са супермаркети, барове, кафенета, ресторанти, бръснарски салони, центрове за красота и др. От телевизионни репортажи може да се уверим, колко безлюдни са улиците и площадите на Рим, Милано, Флоренция… За карантината стриктно следи полицията и военнослужещи – на местните жители се разрешава да напускат домомовете си само за да отидат до болница или на работа.  Италианските власти поискаха хуманитарна помощ от Русия за борба с коронавируса – болниците им спешно се нуждаят от маски с филтри и комплекти за предотвратяване на заразяване.

Но тези редове не могат да предадат истинската картина на битката, която сега се води с коронавируса в Италия. Представа за нея може да добием от две интересни публикации. Едната е на Глория Рива в авторитетната италианска медия – l’Espresso. Другата е редакционна статия, която се появи в популярният френски сайт Atlantico. Ако обобщя разказаното в тях, то се очертава следният извод: системата на здравеопазването в Италия се е оказала напълно неподготвена да се справи с Covid-19. Един коварен враг, който е особено опасен най-вече със способността си стремително да се разпространява и да сее невероятна паника сред населението.

Политиците в Италия през последните години са изтискали всички ресурси на националната здравна система. Била е провеждана политика на съкращения за да се върже някак си държавния бюджет. И не се е мислило за алтернативен модел, за модернизиране на процедурите, за създаване на нови млади професионалисти. В системата на италианското здравеопазване недостигат инвестиции от около десет милиарда евро. На страната липсват 56000 лекари и 50000 помощен медицински персонал, само за да бъдат осигурявани основни услуги на италианците. Тук на всеки 1000 жители се падат по 5,6 медицински сестри – за сравнение те са 7,9 във Великобритания, 10.5 – във Франция и 12.6 в Германия. За последните пет години са закрити 758 болници и техни отделения, недостигат над 70000 болнични легла. Италия има в сферата на здравеопазването с 20 на сто по-малко ресурси в сравнение с Англия, с 34 на сто – спрямо Франция и с 45 на сто по-малко от Германия. Пари няма и затова всяка година гражданите плащат за здравни грижи от джоба си общо 40 милиарда евро.

https://i0.wp.com/nv.ua/system/Article/posters/002/154/407/original/735b8ca3bde5e7ad79d733c846441f51.jpeg?w=640&ssl=1

Многото години на хаос и безразличие към здравната система естествено я правят неефективна във възникналата ситуация на върховно стресово натоварване. Освен, че на страната не и достигат десетки хиляди лекари,  средната възраст на тези, които сега работят в болниците е над 50 г. В кризисната ситуация с вируса са извикани на работа и пенсионирани лекари и сестри, но  заради възрастта си те са най-силно застрашени от коронавируса.

Лекар от Ломбардия разказва за убийствената ситуация, в която се намират: много колеги са се заразили, лекарите и сестрите са намалели още повече. Свършили са тестовете за анализ на коронавирус, а нови няма, защото наличните запаси са изчерпани. Маските се използват повторно, ден след ден.

Сериозен проблем се оказва и липсата на пространство за изолиране на пациентите. Тях ги докарва бърза помощ със симптоми на коронавирус и те създават риск за разпространяване на  заболяването в самата болница.

Спрени са всякакви текущи процедури. Всички операционни блокове са преоборудвани в палати за интензивна терапия и не са в състояние да оказват помощ в други екстрени случаи, като травми или инсулти. Помещенията са претъпкани от стотици пациенти, които разполагат единствено с дихателна маска.

Всеки ден се приемат по около 15-20 души с еднаква диагноза. Резултатите от тестовете също са еднакви – положителен. Симптомите са едни и същи: горещина и затруднено дишане, горещина и кашлица, дихателна недостатъчност. Както и резултатите от рентгена: двустранна интерстициална пневмония (възпаление на белите дробове). Всички трябва да бъдат приети в болница, някои се нуждаят от командно дишане и ги изпращат в реанимация. За други вече е твърде късно – много не могат да бъдат спасени. Всеки апарат за изкуствено дишане сега има цената на злато.

Коронавирусът удря най-вече възрастните хора, а точно Италия е страната с най-висока средна възраст сред членовете на Евросъюза – почти всеки четвърти италианец е над 65 години. В положението, в което се намират италианските лекари трябва да избират кого да лекуват. И те го правят – в зависимост от възрастта и състоянието на здравето на човека, точно както във военно време. Пациенти по-възрастни от 65 години, които имат съпътстващи заболявания, не се диагностицират в интензивна терапия. Тях просто не ги включват към апарати – медицинският персонал има толкова много работа, че не е в състояние да направи това.

А е и невероятно изтощен. Лекари се грижат за пациенти, провеждат процедури защото недостигат медицински сестри. Самите те не се виждат с близките си, за да не ги заразят,  защото немалко от тях вече са заразени. Напълно изтощени са и психично. Пациенти умират пред очите на лекарите – единственото нещо, което те могат да направят за тях е да им предложат кислород. Заради недостигът на специалисти, са ангажирани дори ортопеди и паталогоанатоми – дават им да прочетат една брошура и после ги изпращат при болните. Много от тях скоро също се заразяват, а това усложнява лечението на пациентите.

https://i0.wp.com/nv.ua/system/Article/posters/002/154/735/original/02e096870416900b73efde73ec574a5e.jpeg?w=640&ssl=1

Италиански лекари споделят пред журналисти, че хората трябва да престанат да се чувстват в пълна безопасност. Европейските медии и политици се опитват да успокоят хората, но в действителност няма причини за това. Паника не е необходимо да се поражда, но хората трябва да осъзнаят съществуването на реална заплаха за живота им.

Но, ако си мислите, че родното здравеопазване няма проблемите на Италия, ще сгрешите. В класацията на агенция „Блумбърг“ за здравето на населението в света (Bloomberg Global Health Index) България е на 68 позиция. Но много по-тревожен е фактът, че година преди това ние сме били на 63-то място. Или другояче казано качеството на медицината ни устойчиво е продължило своята деградация.

И в докладът на Европейската комисия за състоянието на здравеопазването в Европейския съюз се прави извода: българското здравеопазване е със сгрешена структура и твърде ниска ефективност. Делът на средствата, които се отделят от бюджета за здравеопазване у нас продължава устойчиво да намалява!

Ето защо сами трябва да се погрижим за своята безопасност. И на близките си, особено, ако някои от тях има заболяване, като хипертония, диабет, рак, нарушения в кръвосъсирването и др. Ако се зарази от коронавирус, то човека едва ли ще има шансове да оздравее.

Не бива да изпадаме в паника, а да възприемем ситуацията сериозно. По-добре е да сме подготвени: да си мием често и внимателно ръцете и да ограничим контактите си с други хора до минимум.

Дотогава, докато не премине тази вълна на епидемията от коронавируса.

А за следващата  най-вероятно вече ще имаме едно наум.