COVID-19: как смартфона помогна на Китай да го победи

COVID-19: как смартфона помогна на Китай да го победи

https://i0.wp.com/static.euronews.com/articles/stories/04/50/53/00/1000x563_cmsv2_c4ea5c6c-657a-50e8-89eb-8d5f5af2285c-4505300.jpg?w=640&ssl=1

Невидимият и както се оказа невероятно опасен Covid-19, продължава победоносният си ход по света, завладявайки нови територии. Според последни данни той вече е в 142 страни, прихваналите вируса са над 156400 души, а броят на починалите приближава вече 6000 души.

Тревожно е навсякъде: засегнати са бедни и най-богати държави, потърпевшо е човечеството като цяло. Над 220 британски учени и лекари изпратиха открито писмо до тамошното правителство. В него те предупреждават, че ако не се вземат спешни мерки броят на заразените в страната ще достигне няколко милиона. А тогава Националната служба за здравеопзване няма да е в състояние да се справи с непрекъснато растящия поток на пациенти, които се нуждаят от интензивна терапия – просто количеството на местата в отделенията за това е твърде ограничено.

Ситуацията и у нас не е по-различна. А невероятното самочувствие, което ни демонстрират непрекъснато на телевизионния екран властимащи, съвсем не означава, че и действията им са адекватни. Един пример –  цитат от медиите: „Професор Мутафчийски увери, че броят на направените тестове у нас е на средно европейско ниво. Разчитам, че картината със заразените е реална. Нямаме нужда от повече респиратори, защото имаме само един пациент, който се нуждае от такъв. Нямаме нужда от нови инфекциозни отделения за момента“.

Това не са думи на случаен човек – произнася ги председателят на Комисията по здравеопазването в парламента (от ГЕРБ, разбира се!) Даниела Дариткова. Които свидетелстват, че на хората, натоварени с управлението и на родното здравеопазване меко казано не им достига компетентност. А и реална представа за ситуацията в държавата. Защото истинската картина, за която вероятно се досещате, няма нищо общо с тази, за която ни разказват.  Родното здравеопазване, подобно на образованието ни под мъдрото ръководство и на днешните управляващи, вече е в истински колапс!

За да направя подобен извод няма да се аргументирам с доказателства, които непрекъснато ни предлагат  най-авторитетни международни източници – като класацията на агенция „Блумбърг“ за здравето на населението в света (Bloomberg Global Health Index) или докладите на Европейската комисия за състоянието на здравеопазването в Европейския съюз например. Ще ви предложа това, което сподели във Фейсбук Румен Стоилов – един обикновен български лекар от МБАЛ „Свети Мина“ в Пловдив, с 40 годишен трудов стаж.  Според него родното здравеопазване  въобще не е в състояние бързо и адекватно да се справи с критичната епидемиологична обстановка! Той разказва, как болна със съмнение за коронавирус е разкарвана от болница в болница в Пловдив, докато най-накрая я приемат в МБАЛ „Свети Мина“;  за лекарите, които нямат маски, престилки, калцуни; за отсъствието на така необходимите респиратори; за липсата на тампони и разтвор за вземане на проби за изследване на коронавирус; болницата е без охрана нощем; приетата болна вече е възможно да е заразила целият медицински персонал на болницата, защото той е лишен от нормални защитни средства и т.н.

https://i0.wp.com/newsone.ua/img/article/1360/47_original.jpg?w=640&ssl=1

Такава е действителността и тя няма нищо общо с това, което е в главите на хората, оказали се по стечение на обстоятелствата по върховете на властта у нас. Впрочем и за да се оцени тя вярно, да се постигне осведомено разбиране за нея, също е необходим поне минимален  коефициент на интелигентност…

Това поражда тревога, че много скоро  ситуацията у нас може да излезе от контрол: реалният брой на заразените от коронавирус едва ли има нещо общо с този, който властите ни съобщават. А здравеопазването ни като цяло е много, много болно…

Има и още един фактор, за който не трябва да забравяме: манталитет на нашенеца. Той си е анархист по душа, носител на философията „он, че ми каже!“ Тоталната медицинска неграмотност, която победоносно шества и се възпроизвежда през последните три десетилетия у нас, кара много хора сега да се люшкат между паниката и непукизма. И като нищо може да ги превръща в потенциални носители на коронавирус, които в геометрична прогресия ще възпроизвеждат нови и нови заразени.

Точно тук може да се окаже полезно още едно китайско решение, което определено помогна в Китай да бъде овладяна кризата с коронавируса: приложение за смартфон – „Детектор за близки контакти“.  То е разработено от корпорацията China Electronics Technology Group (CETC) съвместно с китайската Национална комисия по здравеопазване.

Приложението информира човека, че е в близост до лице, за което е било потвърдено или се подозира, че носи коронавирус. Собственикът на смартфона получава незабавно информацията, съпроводена с препоръки дали да използва защитни средства – ръкавици, маски, очила, да се отдалечи на безопасно разстояние и пр. Ако е възникнал риск за човека от заразяване предвид историята на неговите контакти, то той получава незабавно известие. В него му се препоръчва да си остане у дома, да извика лекар или незабавно да отиде в болница.

https://i0.wp.com/www.rusdialog.ru/images/news/4884ef24a62d3a5116fde7d4eb97ea4b.jpg?w=640&ssl=1

Рискът се установява в зависимост от това, контактувал ли е човека с вече заболял от коронавирус. По данни на китайската Национална комисия по здравеопазване под „близък контакт“ се разбира връзка с човек, който се е намирал на малко разстояние без ефективна защита до потвърден случай на коронавирус или с подозрения за него. Това са не само хора, които съвместно живеят, работят, учат, общуват, но и случайни срещи с пътници в обществения транспорт, магазина, болница и т.н.

Детекторът за близки контакти съдържа персоналният идентификационен номер на собственика на смартфона. Въз основа на големи  данни той анализира историята на неговите придвижвания – бил е на гарата, в болницата, в търговския център, какъв и кога обществен транспорт е използвал и т.н. Изкуственият интелект съпоставя мигновено тази информация с историята на вече заразени или подозрителни за прихванали вируса хора и прави съответните изводи.

Детекторът за близки контакти също допринесе Китай, чието население е над 1 милиард и 400 милиона души, първи в света да овладее епидемията от коронавирус. Дори британската медия БиБиСи, която не може да бъде упрекната в благоразположение към наричания от нея „авторитарен“ Китай, характеризира появата на това приложение като особено полезно решение в битката срещу коронавируса. Според медията в този случай наистина големите данни се използват за благото на човека.

А в самият Китай потребителите мълниеносно оцениха изключителната полза за тяхната безопасност от детектора за близки контакти. Там са наясно, че няма лекарство, което да спаси човека от коронавируса и едва ли скоро ще го има. Затова само три часа след появата на приложението, то бе свалено от над 10 милиона китайци.

https://i0.wp.com/www.gannett-cdn.com/presto/2020/01/26/USAT/d6dadb2f-7e17-44b1-b602-621f90736dd8-AP_Rattled_Markets-Virus.JPG?w=640&ssl=1

И при извънредното положение  у нас се намират немалко хора, на които им дреме за въведените мерки. Абсолютно невежи и в областта на медицината те са опасни за себе си, а и за много други хора – техни близки, приятели, познати, случайно срещнати, на които биха предали заразата.

Китайският опит и тук би ни помогнал: във времена на катастрофа освен огромно внимание и грижи към медицинският персонал, следва да бъдат приети наистина драстични мерки спрямо всеки, който постъпва безотговорно. И така застрашава живота на  стотици и хиляди хора.

Здравеопазването няма да ни помогне, ако сами не се погрижим за това. Ето защо подобно приложение за смартфон несъмненно ще допринесе да съхраним здравето – нашето, на децата ни, на родителите ни.

За да ни има още дълго в този прекрасен и леко луднал свят.