COVID-19: защо не си струва да тичаме до аптеката

COVID-19: защо не си струва да тичаме до аптеката

https://i0.wp.com/nos.nl/data/image/2020/01/30/625454/1536x864a.jpg?w=640&ssl=1

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че разпространението на новият коронавирус в света вече има характер на пандемия (термина е от гр. произход и е образуван от две думи: „всички“ и „хора“). С него се определя ситуация, в която се заразяват много хора в света.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че това е криза не само в областта на здравеопазването, а засяга всеки сектор на обществения живот. СЗО очаква в близките седмици броя на случаите, на починалите и засегнатите страни да се увеличи – на COVID19 е присвоен статус на пандемия.

Германската медия Bild съобщи за заявление на Ангела Меркел – първата жена на поста Федерален канцлер, че от коронавирусът могат да се заразят 70 на сто от населението на страната.  Тя е отбелязала още, че с предизвикателство, подобно на COVID-19, досега света не се е срещал.

Оценката и потвърждава и министъра на здравеопазването на ФРГ Йенс Шпан. Но той припомня факта, че при около 80 на сто от заразените болестта ще премине без някакви симптоми. Тя е проблематична най-вече за хората на възраст над 65 години.

По данни от 11.03.  заболелите от коронавирус са 121564 от 118 държави. Починалите са 4373, оздравелите – 66239.

А най-ново проучване разкрива главните причини, които могат да доведат до летален изход дори и при най-ранно откриване на заболяването. Те са напреднала възраст, признаци на сепсис (думата е от гръцки произход и означава „гниене“ – става дума за гнойна инфекция на организма) и нарушения в кръвосъсирването. Освен това опасно е, ако заболелият от  коронавирус има хипертония, диабет и продължително е употребявал неинвазивна вентилация (NIV) за лечение на дихателна недостатъчност. Или другояче казано вероятността от смърт при заразяване с COVID-19 се увеличава, ако човек е с отслабен имунитет и в организма му има възпалителни процеси.

Друго проучване показва, че инкубационният период на коронавируса е средно пет дни. Или двуседмична карантина е ефективна мярка за борба с разпространението на опасната инфекция.

След като в добре уредената и богата Германия се очаква коронавируса да зарази над 70 на сто от нейното население, то ще е наивно да се надяваме, че на нас ще се размине епидемията от него. А при състоянието на здравеопазването ни – едно от най-зле устроените в Европа, можем да си представим какви са нашите шансове да избегнем срещата си с него.

https://i0.wp.com/abomus.co.il/sites/default/files/styles/og_600x315/public/news_rss/2020/02/ed526cac0fd1e0039c17f640773d5a2e_0.jpg?w=640&ssl=1

Затова свръхактуален е въпроса може ли все пак да увеличим шансовете си той да не ни дойде на гости? Трудно е, но не е и невъзможно.

Но ще трябва да разочаровам хората, които неистово сега изкупуват от аптеките всевъзможни антисептици (като много понятия, които използва медицината и това е от гръцки произход – синтез е на две думички: „срещу“ и „гнилостен“). Става дума за химически вещества за унищожаване на микроорганизмите извън тялото ни. Особено популярни са тези, които съдържат  антибиотици.

Киотският университет, разположен в град Киото, Япония е сред най-високо оценяваните в света. Има отлични изследователски кадри, сред които са и 19 нобелови лауреати. Британската медия Daily Mail разказа за резултати от проучване на негови учени. Те са стигнали до извода, че гелът за ръце е напълно безполезен срещу вируси. Според тях използването на антисептични дезинфекциращи средства за ръце на спиртна основа не спасяват човека от вирус на грипа. Но измиването на ръцете със сапун го убива за 30 секунди. Антибиотиците, които влизат в състава на антисептиците, също са съвършенно безполезни срещу вируси – те са способни да се борят само с бактерии. Японските учени предупреждават и лекарите, че не трябва да се предоверяват на дезинфектант за защита на ръцете от различни микроби – най-добре е да ги измиват с топла вода и сапун.

Добре е да помним, че честото използване на почистващи средства не само не помага, а предизвиква точно обратният ефект. Френски изследователи установиха, че те рязко увеличават риска от възникване на тежко заболяване – хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Тя е на четвърто място сред причините за смъртността на хора – от началото на тази година в света заради нея са починали 662595 души. За появата на това много опасно заболяване са виновни най-вече глутаралдехида, водородния пероксид и четвъртични амониеви съединения, които се съдържат в почистващите вещества. Опасни са, особено за малки деца и влажните салфетки за ръцете и лицето – те могат да им  донесат дерматит, алергии, синехия и др.

Не си струва да си харчим парите и за маски – те няма да ни спасят: те са нужни  на този, който вече е заразен, за да предпази други хора. Нещо повече – ако носим маска, тя затруднява достъпа на въздух. В мигът, в който тя се овлажни трябва незабавно да бъде  сменена с нова, суха маска, защото през мократа вируса прониква без никакви проблеми. А да не забравяме – маската не пази очите ни, през които също влиза в тялото ни заразата.

Главният лекар на САЩ – хирургът Джеръм Адамс призова американците да прекратят да купуват маски. Според него те не са ефективни за предотвратяване на заразяването от коронавирус, а техният недостиг сериозно затруднява работата на лекари и медицински сестри.

Излиза, че защитата ни от коронавируса не можем да си я осигурим от аптеката – там нея я няма. Тя е в нашият здрав разум и във възможно най-простото и евтино решение: да си мием ръцете и в следващите седмици най-старателно да избягваме места, където има струпване на много хора.

В заключение ви предлагам видео за това, как е правилно да си мием ръцете. Ако не сте го гледали само от полза ще ви е.