Коронавирус, грип и туризъм

Коронавирус, грип и туризъм

https://i0.wp.com/anna-news.info/wp-content/uploads/2020/01/21/2000/koronavirys.jpg?w=640&ssl=1

Министерството на външните работи на Китай обвини САЩ, че съзнателно раздухват паника около появата на коронавируса.  САЩ са първата страна, която е предложила евакуация на сътрудниците на свойто посолство и първата, която е забранила влизането на туристи от Китай на своята територия, твърдят китайците. Прес-секретарят на китайското външно министерство Хуа Чунин обвини САЩ, че са направили всичко възможно за да създадат и разпространяват страх – въпреки препоръките на Световната здравна организация. Докато, подчертава той, правилният подход е да се говори и действа разумно, спокойно и основано на научни данни.

Световната здравна организация обяви коронавируса за глобална спешна ситуация в здравеопазването. Но същевременно нейният генерален директор Тедрос Аданом Гебрейесус изрично заяви, че няма нужда да се въвеждат мерки, които „ненужно пречат на международните пътувания и търговията“ в опит да се спре разпространението на коронавируса.

Истината е, че има други болести, които са много по-страшни от 2019-nCoV от Ухан. Но заради това, че са ни добре познати нито ние, нито медиите им обръщаме внимание – просто те са ни скучни. Немската медия Der Spiegel публикува интересен коментар, озаглавен „Грипът тук в Германия убива хиляди, а коронавируса  засега не е убил нито един човек“. И привежда стряскащи цифри: през миналият грипен сезон 2018-2019 г. грипът е убил в Германия около 23000 души, а сега – 18000, но неговият сезон още не е свършил.

Меган Хенри и Грейс Хоук в своя публикация в USA Today сравняват риска от коронавирус и познатият ни грип, който сега върлува и в страната ни. В САЩ вирусът от Ухан е заразил 8 човека, отбелязват те и американците вече са в паника.  Но има нещо наистина смъртоносно опасно, за което те забравят: грип. Специалисти по инфекциозни болести предупреждават, че вероятността човек да се зарази от него е в стотици пъти по-голяма, отколкото от коронавирус. В САЩ през този грипен сезон са регистрирани 19 милиона случая на грип, има над 180000 хоспитализации и 10000 смъртни случаи, включително на 68 деца. Това сочи тамошният Център за контрол и профилактика на заболяванията.

https://i0.wp.com/i.ytimg.com/vi/RZYZthoRHdY/maxresdefault.jpg?w=640&ssl=1

Психолози обясняват  истерията, която сега владее много хора в света около коронавируса с това, че става дума за нещо непознато и плашещо ги, докато при грипа не е така – с него те вече са се срещали години наред в пиковият период, който е между декември и февруари. Заради това много хора подценяват опасността от него, а напразно: грипът може и да убие човек. Той носи и много усложнения за заболелите – като пневмония, възпаления на мозъка и сърцето, влошени хронични състояния и др.

Впрочем китайците имат основателни подозрения, че в основата на раздухването на истерията около коронавируса има и определени икономически интереси. Бързо развиващата се туристическа индустрия на тази красива страна например, има твърде много конкуренти. По брой на туристите, които посещават Китай, тя е на 3 място в света. През 2018 г. милиони туристи, които влязоха в страната, оставиха там над 73,1 милиарда долара, което е увеличение с 5.1 на сто спрямо 2017 г. Най-много са били гостите от Малайзия, Сингапур, САЩ, Южна Корея, Япония и др. Само остров Хайнан, разположен в едноименната приовинция в южната част на Китай, с административен център и най-голям град Хайкоу, през 2019 г. е бил посетен от над 83 милиона китайски и чужди туристи. И е спечелил от това около 15 милиарда долара. Островът заслужено го наричат „Източните Хаваи“ – тук има невероятно красиви природни пейзажи, тропически гори, развита хотелска база, а бреговата ивица с плажовете е дълга почти 2000 км. В Китай работят около 38000 туристически агенции, в туризма са заети на над 80 милиона китайци и т.н.

А  въпросът кой е по-страшен за човека – грипа или коронавируса, поне за мен е неточен. Вирусите са си вируси: имало ги е винаги, ще ги има и в бъдеще, ще се трансформират, мутират, ще се раждат и нови, напук на здравеопазването – родното и световното. И за радост на фармацевтичната индустрия, която ще ни залива със своите продукти, имитиращи битки с тях.

Но като изключим невръстните дечица, за които сме длъжни да се грижим, дали вирусите ще се окажат опасни за здравето ни или не,  зависи най-вече от нас самите.

Защото, ако живеем така, че всеки ден да съсипваме имунната си система, никой друг няма да ни е виновен за това, че вирус ще съкрати престоя ни в този прекрасен луд свят.

Просто защото тя е единствената и  най-сигурна наша защита и срещу всякакви вируси.