Коронавирусът – оръжие за биологична война?

Коронавирусът – оръжие за биологична война?

https://i0.wp.com/cdn.prod.www.spiegel.de/images/4fd8f29b-7c73-4cc2-b694-a5eaa64afae1_w488_r1.77_fpx29.99_fpy54.95.jpg?w=640&ssl=1

Темата за вируса COVID-19 (corona virus disease 2019 – заболяване, което е причинено от коронавирус 2019), продължава да е свръхактуална. Вместо да намалява, той завладява нови райони на планетата: Южна Корея, Тайван, Япония,  Франция, Италия, Филипините… По данни от 22.02.2020 г., в Китай има 75569 случая на заразени, включително 2239 починали. Необясним е ръста на прихваналите вируса извън пределите на Китай – сред тях има хора, които не са били в тази страна, нито пък са имали контакти със заболели пациенти. Според Световната здравна организация (СЗО) извън пределите на Китай са се разболяли от COVID-19 1200 души от 25 държави, умрели са 8 души.

Нестихващият интерес към COVID-19 доби и нова насока – появиха се съмнения, че всъщност става дума за оръжие за биологична война. Тук се оформят две основни позиции. Едната е, че китайците сами са си виновни за случилото се. Франсис Бойл е американски юрист, професор но международно право в Юридическият университет в Илинойс (САЩ). Той е и  автор на американското вътрешно законодателство за прилагане на Конвенцията за биологичните оръжия, известна като Закон за борба с тероризма на биологичните оръжия от 1989 г. В свое интервю за Geopolitics and Empire той твърди, че коронавируса е „избягал“ от супермодерната  лаборатория за биологична безопасност – Wuhan BSL-4, разположена в град Ухан (Китай). Тя работи с най-смъртоносните познати в света патогени (думата е от гръцки произход и означава „страдание“ и „поражда“ – това е всеки фактор, който предизвиква заболявания или уврежда организма). Според него вирусът е оръжие за биологична война, генетично модифициран за да придобие определени свойства. Лабораторията е създадена за нуждите на СЗО, а самият коронавирус е  задигнат от китайски учени, работили в канадската Национална лаборатория по микробиология в Уинипег, твърди проф. Бойл.

Но има и друга гледна точка. Преди да я засегна ще ми позволите малко отклонение. Чад Сбрагия е заместник-помощник-министър на отбраната и е човека в Пентагона, който пряко отговаря за политиката, свързана с  Китай. Преди няколко дни той заяви, че САЩ трябва да се готвят за възможен военен конфликт с Китай. Според него тази държава все по-ефективно предизвиква националните интереси на САЩ, като разширява способността си да демонстрира сила далеч от границите си. А това изисква от Пентагона (така наричат Министерството на отбраната на САЩ, заради петоъгалната сграда, в която  е разположено)  да подобрява американската военна стратегия и ефективност.

https://i0.wp.com/www.gannett-cdn.com/presto/2020/01/21/PPHXS/57f3d725-d161-4bb8-b836-62915921a4c3-GettyImages-1194991431.jpg?w=640&ssl=1

Това, че американците сега определят  Китай като свой враг №1, проличава и от проекто-бюджета им за 2021 г. В него е предвидена колосалната сума от 1,5 милиарда долара само за противодействие на китайското влияние в Индо-Тихоокеанския район, както и още 596 милиона долара за осигуряване на подкрепа на стратегията на САЩ в него.

Е, така погледнато не е трудно да се досетим, че всичко, което вреди на врага ни, е добре дошло за нас. Класическият въпрос – кой има интерес това да се случи ни води до извода, че печеливш от цялата тази история с коронавируса, се оказват точно САЩ. Сериозно е засегната икономиката на Китай – изследвания на  информационната агенция Блумбърг сочат, че ако кризата продължи повече от три месеца, голяма част от тамошните фирми ще фалират, милиони хора ще останат без работа. Колкото по-дълга е кризата толкова по-голям ще е срива на китайската икономика, а в страната ще се породи сериозно социално напрежение, което ще бъде трудно за овладяване от властите.

COVID-19 се предава изключително лесно от човек на човек. Умират най-вече китайци – хора с европейско или африканско потекло получават леки форми на заболяване, ако прихванат вируса. Освен, разбира се, ако не са в групата на най-застрашените – възрастни мъже, които пушат, злоупотребяват с алкохол, затлъстели са, имат високо кръвно налягане, диабет и поради всичко това са и с разбита имунна система.

А точно американците имат богат опит не само в разработването на арсенал за биологични войни, но и в прилагането му. Интересна в това отношение е публикацията на Петър Корзун, посветена на програмата за биологична война на САЩ. Той коментира информацията, че лабораторията  за високоактивни агенти за биологична опасност на Центъра за изследвания на общественото здраве на Ричард Лугар, разположена близо до Тбилиси (Грузия), е използвала хора за провеждане на биологични експерименти. В нея се създават вируси, които най-вероятно са предназначени за разпространение в Русия. Грузинци са починали от хепатит, след като са преминали лечение там през 2015 и 2016 г. Лабораторията е свръх  секретна и в нея работи американски персонал с дипломатически имунитет.

Джефри Силвърман – американски журналист, който живее от много години в Грузия е сигурен, че Центърът на Ричард Лугар, както и други подобни на него лаборатории, е замесен в тайни дейности за създаване на биологично оръжие.

https://assets.oxu.az/uploads/W1siZiIsIjIwMjAvMDEvMzAvMDkvMTQvMjAvYWFlOGMxYjktMTJmNC00YWFhLTk2M2MtZWE4OWMyY2FkYzRjL21lcmxpbl8xNjc3Nzc1NzFfMWE5MWQ2ZjctODg4Ny00YmI3LWIxZTktMDA3YmZiMGU2NmMzLW1vYmlsZU1hc3RlckF0M3guanBnIl1d?sha=1234b40a98179239

През 2013 г. китайският експерт полковник Дай Сю обвини правителството на САЩ не само, че създава и разпространява в райони на Китай вируса на птичия грип H7N9, но определи това, като акт на биологична война.

САЩ разполагат с подобни секретни биолаборатории за разработка на високопатогенни биологични агенти в 25 страни по света, включително на постсъветското пространство. Те се финансират от Агенцията за намаляване на военната заплаха (Defense Threat Reduction Agency – DTRA) – поделение на Пентагона,  по военна програма с бюджет 2,1 милиарда долара. Американската компания CH2M Hill, която има свои секретни лаборатории в Грузия, Ирак, Афганистан и др., е получила 341,4 милиона долара, от които 161,1 милиона долара са предоставени на лабораторията и в грузинската столица Тбилиси. Друга частна компания – Battelle, провежда изследвания в лаборатории в Армения, Афганистан, Ирак, Виетнам и др., като разполага с около 2 милиарда долара за това.

Само един пример: в една от разработките на подобна лаборатория за Пентагона, е симулирано нападение над град с комари, заразени с жълта треска и аерозолна атака с туларемия. Резултатът наистина е впечатляващ: „убити“ само за едно денонощие са 625000 души, при себестойност на един труп  0,29 долара.

Но най-страшното биологично оръжие е етническото – целенасочено нанасяне вреди  само на хора от определени етнически групи или генотипа (китайци, иранци, руснаци и др.). Коронавирусът атакува най-вече китайци и според най-песимистичната прогноза е възможно броят на заразените да достигне 250 милиона граждани на Китай.

Другият ненавистен враг на САЩ са Иран. На 22.02. генералният директор на СЗО – Тедрос Аданом Гебрейесус заяви: организацията е особено загрижена за увеличаването на случаите в Ислямска република Иран, където вече има 18 случая на заболели от коронавирус и четири починали само за последните два дни.

https://i0.wp.com/semey.city/images/2019/00/38327-2020-02-03-23-2403-54.jpeg?w=640&ssl=1

Ако използваме популярният израз highly likely, много е вероятно коронавируса да е създаден точно за китайци  в някоя от десетките американски лаборатории за биологично оръжие, пръснати по света. А после великодушно да са им го подарили.

Дали, обаче, така са се развили нещата с COVID-19, едва ли ще узнаем някога. Освен, ако имаме късмета да поживем още половин век – тогава може и да научим истината от нечий разсекретени документи. Или от съхранени и публикувани след време мемоари на участници в подобна операция…