Кораби, създадени да воюват с ледове

Кораби, създадени да воюват с ледове

Зима е. Седнали пред различни екрани в приятно затоплени стаи, кабинети, зали не си даваме сметка, че някъде е не просто хладно, а е адски студено. И водите са сковани от много, много дебел лед.
Но животът продължава, бизнесът не спира никога. И за да преминават корабите със своите товари, за да се охраняват граници и природни ресурси, много държави използват ледоразбивачи.

А тук най-добрите несъменно са руснаците. В техния флот се наброяват над 40 ледоразбивача от различна големина и със специални функции. Едни са предназначени да трошат леда по замръзнали реки, други – по морета. Като северна страна в Русия продължават да строят нови кораби, способни без никакъв проблем да се справят с многометрови ледени окови. Това се налага и заради факта, че отскоро тази велика страна активно започна да използва и природни ресурси в своята част от Арктика.

“50 години от Победата” е най-големият на планетата ледоразбивач. Пострен е в Сант-Петербург на Балтийския завод. Повече от 100 пъти е стигал до Северния полюс, разбивайки близо триметрови ледени пластове. Управлението е напълно автоматизирано. Корабът разполага с най-съвременен комплекс за биологична защита на ядрения си двигател.

Ледоразбивачът е снабден и с екологичен сектор с най-модерно оборудване за събиране и утилизация на всички продукти от жизнената дейност на кораба. На него често има и туристи – за тях са предвидени 64 пътнически каюти. Те разполагат с всички удобства – ресторант, два бара, магазин, кинозала, спортна зала, басейн, сауна, библиотека, музикален салон, спътникова телевизия, интернет…
На този клип може да видите най-големия на планетата ледоразбивач в действие.

А отскоро в мрежата набира популярност друг клип за далеч по-малкия, но най-голям в класа си руски атомен ледоразбивач – “Таймыр”. С него се срещнаха 6 руски екстремала, които впрочем установиха и нов рекорд: със стандартни автомобили Toyota Hilux те достигнаха най-северния континентален пункт на света – селището Диксън. Разстоянието от град Норилск до Диксън – повече от 1000 километра, те преодоляха за десет дни.

По време на пътешествието пътят им пресича ледоразбивача “Таймыр”, създаден специално за превеждане на кораби в замръзнали реки. Екстремалите заснеха това уникално събитие и качиха клипа в Инстаграм, където той привлече веднага вниманието на хиляди хора. Почти не остана западна медия, която да не писа за невероятните руснаци, които при страховит студ и на обикновени коли осъществяват този преход.

И не се страхуват буквално да докоснат преминаващия до тях огромен “Таймыр”. Ледоразбивачът е дълъг 150 метра, широк 28 метра и има водоизместимост от 21 хиляди тона.
На клипа се вижда, че “Таймыр” се движи бързо и най-вероятно екипажа не е и забелязъл групата джипове на леда. Пътешествениците обаче са се доближили буквално на ръка разстояние от него. Температурата по това време там е била минус 50 градуса.


Ей такива неща се случват през януари на планетата. По време, когато температури от минус 6-10 градуса на някои изнежени наши съграждани се струват непоносими. Вероятно те са забравили, че има райони, където хората възприемат минус 50 градуса за приятно време.
Просто защото те знаят, че тогава е далеч по-топло от познатите им температури от минус 60-70 градуса…