Контранастъпление, което ще я доближи до капитулацията и!

Контранастъпление, което ще я доближи до капитулацията и!

Строго секретни документи с военни тайни на САЩ и НАТО, се появиха в публичното пространство. Те разкриват и състоянието на украинският военен потенциал, точното време за доставка на западни танкове и друга бронирана техника, данни за жертвите в конфликта. От тях става ясно и какъв е  броят на американските и натовски сили за специални операции, които сега действат на украинска територия. Както и колко военнослужещи, самолети и подводници на САЩ и НАТО са разположени в региона.  

Според „Таймс“, изтичането на тази информация е пълен кошмар за „Петте очи“ – така наричат партньорството за обмен на разузнавателна информация между САЩ, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и Канада. Предполага се, че тези „свръхчувствителни“ сведения са излезли най-вече от Обединеният комитет на началник-щабовете на САЩ.

Сега украинските власти правят всичко възможно за да омаловажат случилото се, определяйки го като „руска дезинформация“. Но влиятелната медия Politico цитира висш американски служител, според който става дума за истински документи. Друга американска медия – „Военна зона“ (The War Zone – TWZ), която е специализирана в областта на националната сигурност и геополитика, дава думата на сенатора Марк Уорнър. Той споделя, че „всяко изтичане на класифицирана информация е изключително тревожно и се радвам да видя, че Пентагонът разследва този въпрос“. Бивши военни и служители на разузнаването, са изразили мнение пред TWZ , че ако документите са истински, то те реално ще застрашат военните усилия на Украйна.

Те имат предвид най-вече подготвяното мощно контранастъпление на украинския режим, което трябва да започне в близките две-три седмици. От публикуваните секретни документи става ясно разположението на руските и украинските войски на 1 март. Те разкриват на руското командване, кои свои военни части Украйна ще използва в  подготвяната атака, а така също и състоянието на нейната противовъздушна отбрана. Посочени са графици за подготовка на 12 нови украински бойни бригади, девет от които се обучават непосредствено от САЩ и НАТО. От тях 6 ще бъдат в пълна бойна готовност към 31 март, а останалите – в края на април. Те ще получат над 250 танка и 350 бронетранспортьора. Подробно са описани нормите за изразходване на боеприпаси на украинската армия, включително за американските ракетни системи за залпов огън „Химарс“.

В подготвяното контранастъпление на украинският режим  освен армията ще участват и други негови силови организации. Така вътрешното министерство е подготвило осем нови щурмови бригади с обща численост над 40000 души. В тях са включени мъже и жени, бивши полицаи и военни, хора с и без военен опит. Сред тях е и печално известната неонацистка бригада „Азов“.

Fox News ни информира за осъществяваната сега в Украйна голяма мобилизация сред населението за целите на предстоящото контранастъпление.  Медията цитира Джордж Барос – ръководител на екип за геопространствено разузнаване към Института за изучаване на войната. Според него най-вероятно украинците ще атакуват Запорожска област, за да си осигурят достъп до Азовско море и  да блокират снабдяването на руските сили от Крим. Барос не изключва и вероятността това да е и опит за дезинформация на руското командване, а основният удар да бъде нанесен другаде. Очакванията на западни експерти е скоро Украйна да разполага с огромно количество войници, много повече отколкото при офанзивата си през 2022 г.

Руски анализатори изтъкват, че планът за настъплението в Запорожска област, е разработен от американски и британски военни. Предвижда се украинците да нанесат множество удари с високоточни боеприпаси и дронове-камикадзе. А веднага след това ще бъде задействана лавината от щурмови групи с танкове и бронетехника. Украинците ще заобикалят големите градове и населени пунктове, защото целта им  е брега на Азовско море. Това ще им позволи да прекъснат сухопътният коридор и снабдяването на руските военни подразделения в района.

Антъни Блинкен – държавен секретар на САЩ,  заяви: настъплението на украинските сили предстои да започне в близките седмици. Ето защо Запада трябва да направи всичко възможно, за да помогне спешно на Киев.  САЩ например, изпращат допълнителна военна помощ за стотици милиони долари на украинският режим.

Щом САЩ – господарят,  е заповядал, слугата е длъжен да го изпълни. И настъплението на украинските въоръжени сили вече се задава.  Военният министър на Украйна – Алексей Резников, съобщи  в интервю за вестник Wyborcza, че то ще започне веднага, щом изсъхне земята от сегашните пролетни разливи.

Но главният въпрос е дали украинският режим, осигурил си огромна военна подкрепа от Запада, ще може да осъществи успешно настъпление срещу руските сили.  Отговор на него търсят много анализатори. Сред тях със своята компетентност и отлично познаване на състоянието на украинската армия, се откроява британският запасен подполковник Глен Грант. Той е служил 37 години в британската армия, а от 2010 г. работи за украинското правителство. Той е първият военен съветник на украинското министерство на отбраната след държавният преврат в Киев, организиран от САЩ през 2014 г. Сега е експерт по сигурността и отбраната в Украинският институт за бъдещето.

Според Глен никак не е сигурен успеха на украинското контранастъпление.  Въоръжените сили на страната имат много слаби места, които днес са очевидни. И той посочва основните сред тях. На Украйна и липсват подготвени войници. Има огромна пропаст между командири и редовия състав. Няма ефективна комуникация между отделните военни части – в една и съща зона действат подразделения на армията, на тайните служби, на специалните сили, на контраразузнаването и т.н. А това значително увеличава риска от провал. Различно е и качеството на командирите – заради липса на квалификация се стига до големи жертви сред редовия състав. Много ниска е базовата подготовка на украинската пехота, отбелязва Глен. И т.н.

На същото мнение е и друг западен експерт – Даниел Дейвис. Той е  бивш подполковник в американската армия, участвал е лично в бойни действия, а сега е старши научен сътрудник по приоритетите на отбраната. В своя статия в специализираната американска медия 19FortyFive Даниел пише, че западни военни анализатори грешат, когато твърдят: достатъчното количество западна бронирана техника ще обърне нещата за Украйна! Внимателният анализ разкрива, че подобен оптимизъм е неуместен, подчертава Даниел. Той е категоричен: много по-вероятно е, че в резултат на контранастъплението украинската армия просто ще изчезне като сплотена сила! То значително ще я отслаби, независимо от резултатите от него и ще я направи невероятно уязвима за руски контраатаки. След като основната ударна групировка на украинските въоръжени сили бъде изтощена в настъплението, то за защита на страната няма да остане нищо друго, освен националната гвардия. И резерви за попълнение вече няма да има. Танковете, самолетите и артилерията на НАТО няма да спечелят войната в Украйна. За разлика от Русия, която разполага с достатъчно количество въоръжения и огромна по численост армия. „Като оставим настрана емоциите и предпочитанията на Запада за украинска победа, пресметливият преглед на бойните и военновременните основи не предвещава нищо добро за Киев“, обобщава Даниел.

За да добиете представа за царящият хаос в украинските въоръжени сили, ще ви предложа и няколко реда на  руският военен журналист Мурад Газдиев. Той е посетил Бахмут (Артьомовск) и разказва, какво е видял в този град. Украинците продължават да вкарват резерви в него – скрито, през нощта. Изпращат много хора вече и от Западна Украйна, дори граничари от Лвов. Нямат никаква организация, никакви команди не идват отгоре, никой не притежава информация. Сред украинските военни е пълна дезорганизация. Руските войници, които щурмуват града са в добро настроение, работят изключително професионално – те пишат нова страница в изкуството на градската битка. И тъй като няма украинско отстъпление от Бахмут, те систематично и успешно ги изтласкват оттам. Навсякъде в града има дупки от ракети, бомби и снаряди, разкъсани бронежилетки, окървавени униформи – украински. Своите впечатления от видяното в Бахмут, Мурад обобщава с една дума „ад“! Много по-голям от този, който беше в Мариупол.  

Сигурно е, че точно така ще изглежда и украинското контранастъпление – един истински ад! Носещите се в степта, натоварени на своята западна техника стотици хиляди украински военнослужещи, ще горят и ще бъдат унищожавани от нескващ нито за секунда  поток от руски авиобомби, ракети, снаряди, мини, гранати…

За да приближават неизбежното – пълната капитулация на украинският режим!