Колко трябва да платите за да станете министър?

Колко трябва да платите за да станете министър?

В белгийската столица Брюксел са разположени важни организации – еврокомисията, Съвета на ЕС, европарламента, щабквартирата на НАТО и на Западноевропейския съюз… Но там се намира още и EU Reporter – една интересна европейска мултимедийна новинарска платформа. Тя предоставя качествени онлайн новини и видео коментари по въпросите на ЕС и света. На нея редовно се появяват и интервюта с водещи европейски политици, учени, експерти, предприемачи… Това я прави предпочитан източник на информация, както сред евродепутати, така и сред много други влиятелни лица и организации в Европа и света.

EU Reporter разпространи коментар, озаглавен така: „Как собственик на фирма за пощенски и куриерски услуги стана министър на транспорта и съобщенията в България?“ В него медията съобщава, че Николай Събев – собственик на най-голямата частна пощенска и куриерска компания в България – Еконт, е станал министър на транспорта и съобщенията в новото българско правителство. Според EU Reporter проблемът е, че  Еконт е най-големият пряк конкурент на държавните Български пощи. А те  пък са част от активите на Министерството на транспорта и съобщенията. Така неговият министър има 100 на сто пряк контрол върху работата на националната пощенска служба на България. Оказва се, че е налице крещящ конфликт на интереси – все едно да сложиш лисица в кокошарник. Е, как мислите – чии интереси ще защитава Събев: на държавните пощи или на собствената си фирма, пита  EU Reporter.

Но има и други факти, които будят съмнения за наличие на корупционни практики от страна на „почтените и отговорни“ лидери на „Продължаваме промянята (ПП)“. EU Reporter пише, че Николай Събев е направил  рекордни финансови дарения за предизборната кампания на ПП, на която става и кандидат за народен представител. Първото дарение от 100000 лева е направено буквално дни, след като един от лидерите на партията и настоящ премиер – Кирил Петков, обявява публично по телевизията, че Събев е номинацията на партията за министър на транспорта и съобщенията, подчертава EU Reporter. Второто дарение от 210000 лв. пък е направено дни след като Събев е бил номиниран за бъдещ министър от Кирил Петков. И това е най-голямото дарение в историята на България за политическа предизборна кампания. EU Reporter цитира български анализатори, според които подобни действия предизвикват основателни съмнения дали Николай Събев  просто не е купил министерския си пост, като е платил на Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев.

Тук ще вмъкна, че по официални данни само за реклама във Фейсбук „Продължаваме промяната“ е дала 131107 евро, а като прибавим и областните им кампании  тази сума нараства на 157913 евро. Естествено, с това едва ли се изчерпват парите хвърлени от „харвардските възпитаници“ за предизборните им цели – те яко харчеха за появи в теливизионни канали, за нагледна агитация, на агенции за проучвания на общественото мнение и т.н.

Интервю на Кирил Петков с Цветанка Ризова в предаването  “Лице в лице”, породи и въпроси дали  Събев не е подпомогнал „харвардските възпитаници“ и с още нещо, което е от ключово значение за всяка една предизборна кампания: данни. По този повод Соня  Колтуклиева в своя публикация във в. „Труд“ (броя от 29.09.2021 г.) запита Кирил Петков давал ли му е Събев лични данни за клиентите си, които могат да бъдат използвани за политически маркетинг на ПП. В публикацията си тя поиска да разбере свързано ли е номинирането на Събев за министър на транспорта с благодарност за предоставянето на “данни, които само той притежава“.

Либералните медии и „интелектуалци“ у нас не спират да ни внушават, че най-сетне имаме щастието начело на държавата ни да е екип, който е обучен в самата Америка. И точно затова е носител на нейните истински „ценности“, които никоя друга държава на планетата не притежава.

Естествено, няма защо да се сърдим на тези медии и „интелектуалци“ за подобна манипулация – на тях затова им плащат и то и от самата Америка. Но ето няколко реда за тамошната реалност, които написа Пол Крейг Робъртс – виден американски експерт и публицист: „Лидерството от страна на способните е невъзможно. Казано по друг начин, в днешните САЩ характерът, почтеността, фактите и истината са без значение. Елитът има дневен ред и всички, които се изпречват, са прегазени.“

Ако съдим по  написаното в EU Reporter, то за да станеш министър в правителството на „харвардските възпитаници“ точно почтеността и истината едва ли са приоритетни критерии. А може би и въобще не присъстват, защото важни са парите. Сега телевизионните екрани са пренаситени от техните образи и компанията им. Но, ако погледнем трезво, а не опиянени от омайващите им обещания и  доста често пообърканите им приказки, не е трудно да видим и други образи: на хора самовлюбени и самоуверени, опиянени  от лесната си и неочаквана победа. „Политици“, които едва ли се  замислят над факти, като тези например: българските избиратели са над  6,7 милиона души, но на  парламентарните избори за тях гласуваха една 673141 избиратели! Дори от явилите се на изборите 2658522 българи у нас и зад граница, те получиха не повече от една четвърт от гласовете. Що се отнася до много близката до  „харвардските възпитаници“ партия – тази на Иван Костов, преименувана сега на „Демократична България“, то тя получи смешна подкрепа: за нея гласуваха едва 166 966 души или 6.37 на сто от всички гласували.

Както и да ги въртим тези данни извода, който се налага е: основната част от българските избиратели  не подкрепят „харвардските възпитаници“! Те представляват една много малка част от тях.

Без сериозни изследвания може само да гадаем, защо преобладаващата част от българите не се доверяват на „харвардските възпитаници“ и компания. Напълно е възможно  да се е активирало критичното им мислене или пък те да не искат чужди интереси да определят съдбата им. Но факта си е факт: ПП няма доверието на огромна част от българското население! А от това, което  излиза в медиите за делата им, като историята с назначаването на транспортния министър, те едва ли и ще го получат…

Но много по-интересен е  един друг въпрос: а защо все пак САЩ и НАТО мощно подкрепят „харвардските възпитаници“ и компания?  Възможен отговор на този въпрос ни дава Матиас Гебауер в германската медия Der Spiegel: България трябва да се превърне подобно на Румъния в плацдарм за нападение срещу Русия. Затова сред най-важните задачи на правителството на „харвардските възпитаници“ и компания сега е да приемат спешно решение за настаняване на натовски войски в България. Според информация, с която разполага Der Spiegel, американският генерал Тод  Уолтърс – върховен главнокомандващ на НАТО в Европа, е предложил в секретна видеовръзка с военните началници на партньорските държави  в България да се разположат натовски войски. Числеността им вероятно ще е около 1500 души заедно с оръжия и съоръжения. Темата предстои да се конкретизира на следващата среща на министрите на отбраната.

Излиза, че ако е вярна българската поговорка – денят се познава от сутринта, то прехваленото правителство на „харвардските възпитаници“ и компания като нищо ще се окаже правителството на огромната  далавера!