Колко им плащат за да ни накарат да я  мразим?

Колко им плащат за да ни накарат да я  мразим?

В последните месеци доскоро неизвестната Лена Бориславова стана истинска звезда в родното публично пространство. А едно от изпълненията и предизвика взрив от емоции сред много сънародници. В ефира на Дарик радио доскорошната шефка на кабинета на премиера, ласкаво наречен от обичащия го електорат „Киро простото“,  дамата заяви: Русия плаща по 4000 лева на месец на журналисти, политолози, политици, общественици за пропаганда! Според нея специалните служби разполагат с данни за  „ковачи“ на обществено мнение, които формират позиции в подкрепа на Русия.

Общувам си най-вече с хора, включително  журналисти, политолози, политици, общественици и др., които също като мен хранят най-добри чувства към Русия. И не ги крият, а ги споделят – подобно на мен и в публичното пространство. Но тук ще трябва да разочаровам иначе симпатичната Лена: правим го напълно безкористно и от сърце! И ще продължаваме да разобличаваме потоците от лъжи и дезинформация, с  която овластени хора, мислещи като нея, денонощно ни заливат от жестоко цензурираните пак от тях медии.

Но за разлика от нас, които напълно безплатно разказваме истината за Русия, то значителна част от тези, които я  ругаят, печелят от това  огромни суми. Пред тях широко са отворени вратите на най-големите  медии и най-вече телевизии у нас.

Кого имам предвид? В страната ни са създадени около 50000 неправителствени организации от всички възможни видове – фондации, „къщи“, „работилници“, асоциации и пр. Огромната част от тях носят красиви наименования и ни се представят с омайващи каузи – добра маскировка за наивници, каквито винаги се намират в изобилие по света и у нас. Към немалко от собствениците им летят десетки и стотици хиляди левчета всяка година. Дават им ги не заради техните имена и демонстрирани за защита каузи, които така прелъстяват простосмъртни. Плащат им най-вече за да ругаят Русия и да идеализират САЩ и Запада като цяло. Да пробутват в общественото пространство чужди интереси, които кардинално се разминават с действителните ни национални потребности.

Сред „спонсорите“, заради чиито парички най-активно и денонощно се труди армията от журналисти, университетски преподаватели, изследователи, общественици и др., особено активна роля играе фондацията „Америка за България“. Тя е наследник на Американската агенция за международно развитие (United States Agency for International Development – USAID), действала у нас от 1991 до 2008 г. Западни наблюдатели определят фондацията като „хуманитарната агенция на Централното разузнавателно управление (ЦРУ)“ на САЩ. Една от задачите и е да открива и поставя верни на Америка хора на власт в държавата, в която действа. У нас съвсем основателно се писа  за това, че „Продължаваме промяната“ е нейн продукт. „Америка за България“ е щедър спонсор, но само за тези, които работят за внедряване в главите на хората „ценностите“ на Америка и за тотално дискредитиране на всичко руско.

Тези, които плащат на музикантите, определят и каква музика те да свирят. Дори бегъл поглед към едни от най-активните разпространители на всевъзможни измислици за Русия показва, че на тях им плаща  фондация „Америка за България“. Ето само някои факти за популярни у нас личности, които си докарват невероятни доходи в ролята на говорители на американските власти. Цитираните суми са им раздадени за конкретен период. Но истината е, че повечето от тях устойчиво са се настанили на американската  „хранилка“  и определено нямат никакво намерение да се разделят с нея, т.е. да продължават да разпространяват дезинформация за Русия. При това сред тях има предостатъчно  тарикати, които си пълнят джобовете паралелно  с дебели пачки и от други западни организации – като фондацията на Джордж Сорос например.

В публичното ни пространство, стига да пожелаем, ще открием, че най-яростни русофоби, бълващи лъжи и дезинформация против политиката на Русия, са щедро платени от фондация „Америка за България“. Политикът Христо Иванов – съпредседател на „Демократична България“ и фондацията „Български институт за правни инициативи“, получават 880190 лева. Депутатът от „Демократична България“ Антоанета Цонева и сдружението „Институт за развитие на публичната среда“ – 530500 лева. Крайно русофобският сайт „Клуб Зет“ – 170000 лева. Чрез фондация „Дарик“ на Дарик радио са постъпили 60000 лева за предаването на Мария Черешева „Критично за медиите“. А в него се изявяват най-вече образи, ненавиждащи всичко руско. Изданието „Mediapool”, основано от Стояна Георгиева,  бивша пиарка на някогашния премиер Иван Костов, също крайно русофобско в редакционната си политика, получава  1 милион 122 хиляди и 260 лева. Спас Спасов (от медийното обкръжение на олигарха Иво Прокопиев – кореспондент е на „Дневник“ във Варна)  и русофобският му портал  „За истината“ – 119990 лева. Адвокат Александър Кашъмов се обяви за криминално преследване на хора, защитаващи Русия и за пълна цензура в публичното пространство. Кой знае защо неговата фондация „Прозрачност без граница“ получава   588950 лева. Доцент Огнян Минчев и асоциация „Прозрачност без граници“ – 585980 лева. Журналистите Бойко Станкушев и Юри Тавание от фондация „Антикорупционен фонд“ – 1 милион и 358 хиляди лева. Яна Тавание и Красимира Величкова от фондация  „Герои на времето“ – 459900 лева и т.н.

През ноември 2021 г. Кристиян Шкварек – представител на групата на европейските консерватори и реформисти в България съобщи, че от 67 депутати на „Продължаваме промяната“ 43 са храненици на „Америка за България“. От тях 22-ма са обвързани с Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE), финансирана от фондация „Америка за България”. От „Харвардските курсове” на „Киро простото“  идват 13. Други 8 са свързани с Американският университет в България (АУБ), финансиран от фондация „Америка за България”. Досега в него фондацията е наляла над 25 милиона долара! Държа да отбележа, че АУБ е истински инкубатор на русофоби – имам лични впечатления за това от бакалаври, които са го завършили и след това са записали магистратура в други университети. В групата са и 24 бизнесмени или служители на неправителствени организации, формално обвързани с предните лица. „Америка за България“ е дала  на „Киро простото“ 300000 лева за да оборудва зала в Софийският университет за неговите т.н. Харвардски курсове.

Едва ли е необходимо да ви обяснявам, каква е позицията на  тези депутати, журналисти, „общественици“ и др., към Русия – те правят всичко възможно за да я представят като най-голяма заплаха и враг на България. Най-яркият пример за това е идиотското решение да бъдат изгонени 70 дипломата и служители на руското посолство. Последиците от този акт ще усетят повечето от нас след броени месеци по задаващите се космически цени на дизела, бензина, тока, храната и на всичко останало. Русия, от която в най-голяма степен зависи и ценообразуването у нас, заради енергийната ни обвързаност,  едва ли ще се съгласи занапред да подкрепя власт в България, която най-ревностно следва заповеди, давани и от Америка и води крайно русофобска политика.

Пример за това, как се управляват медии чрез фондация „Америка за България“ е „Икономедия“ със съсобственик Иво Прокопиев. Само за дигитализиране тя прибра от нея 6 милиона лева! Един от последните грантове (за периода май 2021 – май 2022 г.), гушнат от издателите на „Капитал“ и „Дневник“ от фондацията, е в размер на 425000 лева. Нищо чудно, че целият потенциал на тези медии се включва незабавно, когато трябва да се осъществи пожелан от американското посолство „граждански протест“ у нас. Финансовата обвързаност обяснява и невероятната активност, която през последните няколко месеца ни демонстрира по „НОВА телевизия“ (собственик на която е американският генерал, бивш  шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс) заместник-главният редактор на „Дневник“ Петър Карабоев. Този неизвестен за мен образ не спира да сипе купища лъжи относно операцията на Русия в Украйна. Така наскоро в студиото на „Здравей  България“ той заяви: за Путин България е колония и подхвърли внушението, че е възможно изгонените дипломати да са се занимавали с диверсионна дейност срещу страната ни. Стереотипи, до болка познати от американската пропаганда, предназначена за пълни дебили, неумело маскирани като загриженост за националните ни интереси. Но не бих се учудил, ако и у нас има хора, които да вярват на подобна дезинформация – това неизбежно се получава, ако човек  редовно си общува с „НОВА телевизия“ и подобни на нея медии.

Тарикатите, усетили мириса на многото пари, не жалят сили за да предават националните ни интереси. Вероятно сте срещали и у нас автомобили за по няколостотин хиляди долара, апартаменти и вили за милиони, хора, които често  купонясват из елитни световни курорти… И ако сте се питали  откъде по дяволите се пръкнаха тези богаташи, то много възможно е точният отговор да е този: от американски и западни финансови грантове!

Затова не се впечатлявайте от  истеричността им, с която се нахвърлят непрекъснато върху Русия и защитават Запада – те не влагат в това нищо лично.

Просто това  си  е техният златен бизнес.