Колко дълго ще живеем

Колко дълго ще живеем

Повечето хора днес, особено младите, все по-малко спят. Нормално е да си лягат след полунощ, а сънят им да продължава по 5-6 часа, дори и по-кратко. И въобще не се замислят над това, какви опасности за здравето им носи тяхното недоспиване.
Популярната медия Business Insider, след като се консултира с различни специалисти, очерта поредица от свръхопасни за човека последици, които му носи недоспиването. По-съществените от тях предлагам на вниманието ви.

сърдечносъдови заболявания
Нарушаването на съня влияе на всяка наша клетка. То и пречи да се защитава от възпаления и затова недоспалите си хора по-често страдат от астма, артрит, разсеяна склероза…
Когато човек спи нощем по не повече от 4-5 часа, то скача кръвното му налягане. В организма му нараства концентрацията на С-реактивен протеин, което означава и висок риск от сърдечносъдови заболявания.

рак
Недоспиването непосредствено повишава риска от някои видове рак – конкретно рака на червата и на гърдата.

болестта на Алцхаймер
Сънят чисти мозъка ни от лепкави плаки, които се трупат в него по време на бодърстването. А точно те са пряко свързани с появата на болестта на Алцхаймер. Колкото по-малко спи човек, толкова повече плаки се натрупват в мозъка му и толкова повече дълбок сън му е нужен, за да ги отстрани.

имунната система
Даже една безсънна нощ може да отслаби много сериозно способността на организма да ни защитава от инфекции. Учени са установили, че при хората, които спят по-малко от шест часа нощем в продължение на една седмица, над 700 гени започват да работят ненормално. А сред тях са и гени, които отговарят за имунните реакци на организма.
Ако постоянно боледуваме, заразяваме се от всяка инфекция, то най-вероятно не си доспиваме. В резултат на това се появява хронична умора, която увеличава вероятността от простуда три пъти.

диабет
Диабетът е много опасно заболяване! Той повишава риска от сърдечен пристъп или внезапен удар. Уврежда кръвоносните съдове, нервите и органите, провокира болести на бъбреците и води до ослепяване. Удря черния дроб и най-вече мозъка – основен източник на енергия за неговите клетки е гликозата, а диабета ги лишава от нея. Увеличава вероятността от развитие на рак с 30 на сто, като най-висок е риска от рак на задстомашната жлеза, която произвежда инсулина – хормона, който регулира съдържанието на захарта в кръвта. Висок е риска и от рак на черния дроб, хранопровода и дебелото черво.
Недоспиването води до сериозно нарушаване на обмена на веществата в организма. Следва рязко увеличаване на риска от инсулинова резистентност (преддиабет) и диабет от втори тип.

стомашно-чревни разстройства
Ако редовно не си доспиваме, то е възможно да получим възпаления на червата, болки и дискомфорт в корема. А при пациенти с болестта на Крон (тежко възпалително заболяване на червата, описано за първи път през 1932 г. от д-р Бърил Крон, което няма окончателно излекуване), два пъти се повишава вероятността от рецидив.

зрение
Колкото по-малко човек спи, толкова повече проблеми възникват с неговото зрение. Появява се стесняване на зрителното поле, двойно виждане в очите и замъгляване.

забавяне на реакциите
У хората, които редовно не си доспиват, реакциите стават по-бавни. Те много по-лошо се справят с приемането на различни решения в сравнение с хората, които спят нормално. Една безсънна нощ повишава с една трета броя на грешките, които допускат хирурзи например. Спортистите също имат сериозни провали, ако дълго време са лишени от сън.
Недоспалите хора не са в състояние да бъдат внимателни и не могат да се съсредоточат. Те се затрудняват да следват процедури, изискващи приемане на решения в извънредни ситуации. Точно недостигът на сън на хора, контролиращи полета на втората американска космическа совалка от програмата „Спейс Шатъл“ – Чалънджър”, е една от основните причини за нейната катастрофа. Тя се взриви на 28.01.1986 г., а всичките седем души на борда и загинаха.
Шофирането в сънно състояние е все едно колата да я кара пиян човек. Затова и риска от аварии стремително нараства.
Недоспиването нарушава кратковременната памет, пречи на запомнянето и овладяването на нови навици. То е свързано с дълбоки структурни изменения в мозъка, които водят до нарушаване и на дълговременната памет. В крайна сметка хората, които не си доспиват, губят конкурентоспособност – днес придобиването на нови знания, умения, навици, е от съществено значение за успеха в живота.

сексуалните способности
Тестостеронът е съществен компонент на сексуалното влечение при мъжете и жените. Когато спим достатъчно, той се повишава. Но когато сънят ни не е достатъчен, той осезаемо се понижава.

неудовлетвореност и депресии
Безсънните нощи носят на човека главобоволие, мигрена, депресии. Даниел Канеман e израелски психолог и Нобелов лауреат. Той е установил, че различия в дохода до 60000 долара незначително влияе на равнището на щастие на човека. Но една безсънна нощ е в състояние да развали настроението му за цял ден. При недоспиване риска от развитие на депресия скача два пъти. Човек става раздразнителен, изпитва силен стрес и тревога дори и от незначителни дреболии. Обяснимо е, защо има пряка връзка между удовлетвореността в брака и спокойния сън.

Ние не сме безсмъртни – един ден ще си отидем от този свят. Но при тези, които не получават по 7-8 часа нощен сън, нараства риска от преждевременна смърт. Ето защо няма да сгрешим, ако наречем недоспиването убиец на живота ни.
Затова е добре да помним: колкото повече спим, толкова по-дълго ще живеем!