Колко голям е еротичния ви капитал: част 1

Колко голям е еротичния ви капитал: част 1

Френски медици решиха да проверят, какво съдържа едно човешко тяло. И така установиха, че в него има 800 грама фосфор, 300 грама сяра, 210 грама калий, 100 грама натрий, 70 грама хлор, по един грам магнезий, желязо, флуор, цинк, мед, по няколко милиграма йод, кобалт, манган, молибден, хром, селен. Има още следи от ванадий, никел, алуминий, олово, калай, титан, бор, бром, арсен, силиций. Тялото на човек с тегло около 70 кг се състои от около 7 кг сухо вещество, а останалото е вода. Ако се вземат предвид цените на изчистените химически продукти на световните пазари, то това тяло ще бъде продадено за не повече от 145 долара.
Разбира се, цената на отделни органи от нашето тяло – за целите на трансплантацията например, имат съвсем друга стойност: бъбрек може да се продаде или купи на цена до 100000 долара (зависи от възрастта и състоянието на донора), костен мозък – за 30000 долара, сърце – за 80000 долара и т.н.

Но реалната ни стойност далеч не се измерва само с тези, чисто физически показатели. Тя в голяма степен зависи и от това, с какъв личен капитал – интелектуален, емоционален, социален, разполагаме. Колкото по-богат и съдържателен е той, толкова повече са и нашите шансове за успешна реализация.
Днес освен капитала, образуван от нашия интелект, емоционалност и социализираност, все по-голямо значение придобива още един – нашия еротичен капитал. Това понятие въведоха британски социолози от лондонското висше училище по икономика. Става дума за сериозно учебно заведение, което е основано още през 1895 година и е сред водещите институти за образование и изследвания в обществените науки.

Според изследователите, еротичния капитал е много по-обхватен, с по-богато съдържание от харизмата. Освен красота, в него те включват и такива характеристики, като умения за социално общуване, увереност в себе си, решителност, инициативност в създаването на връзки, лично обаяние.
Оказва се, че ако човек не е надарен с “общопризната” красота, то това съвсем не означава, че той не може да разполага с мощен собствен еротичен капитал. Социлозите дават за пример поп-звездата Мадона. Тя няма изключителен глас, зъбите и са редки, ръцете и трудно бихме нарекли женствени, както и веждите й. Но тя вероятно е жената с един от най-мощните еротични капитали на планетата, за която бленуват милиони мъже.

При това Мадона вече е попрехвърлила няколко десетилетия – родена е в Бей Сити, Мичиган на 16 август 1958 г. Въпреки това тя си остава една от най-продаваните в света певици, която продължава да радва публиката с невероятни шоута. И една от тайните на нейната, безспорно невероятно успешна кариера, е несекващата и еротичност. Още в началото на артистичните си изяви тя смело я демонстрира, за радост на милиони свои обожатели на планетата. По-късно клипа на песента й „Like a Prayer“, в който са смесени католически символи и еротика, вбесява Ватикана. Призивите му да се бойкотира богохулната певица пораждат неистово търсене на албумите й. През 1992 година певицата заснема фото албума “Секс”, последван от албума й “Еротика” – и отново песните й са едни от най-продаваните на планетата. През 2003 година Мадона награбва и целува Бритни Спиърс на церемонията по връчване наградите на MTV – нов шок за благоприличните дами.

През 2012 година по време на концерта си в Истанбул (а на Turk Telecom Arena се бяха събрали над 55000 зрители) Мадона хвърли в екстаз комшиите ни с 54-годишния си бюст – при изпълнението на песента си “Human Nature” тя показа на зрителите разголената си гръд.
Но Мадона далеч не е повърхностно създание – тя е певица, композитор, текстописец, музикален продуцент, танцьорка, актриса, филмов продуцент, режисьор, моден дизайнер, писател, предприемач. Благодарение на всичко това и на невероятния си еротичен капитал, за трудовия си път до днес тя си е заработила над 800 милиона долара. И по всичко изглежда, че Мадона скоро ще бъде приета в клуба на милиардерите.

Немалко от некрасивите хора, както ги определят някои, съумяват да си изградят впечатляващ еротичен капитал. И нерядко те стават много по-привлекателни от родените красиви. Даяна Врийланд е знаменита фигура в световната мода. Четвърт век тя е журналист в “Харпърс Базар”, после е главен редактор на “Вог”, консултант е на музея Метрополитен… Даяна е убедена:
– Не е необходимо да се родите красива, за да сте влудяващо привлекателна!
Самоувереността е качество на еротичността – в хармония ли сме със себе си, чувстваме ли се като победители, то ще бъдем и победители. В това е убедена американската актриса, певица, танцьорка, дизайнер, продуцент и модна икона от пуерторикански произход Дженифър Лопес:
– Просто трябва да решите, с какво се чувствате най-уверени, защото увереността прави хората да изглеждат секси!

Може да се доверим на Дженифър – та момичето само си е заработило около 250 милиона долара не на последно място и с невероятния си еротичен капитал!
Готхолд Лесинг – знаменит немски театрален теоретик, е казвал:
– Очарованието – това е красота в движението.
А невероятно красивата английска актриса Вивиан Лий (носителка е на две награди на филмовата академия на САЩ за ролите и на Скарлет О’Хара в “Отнесени от вихъра” (1939 г.) и Бланш Дюбоа в “Трамвай „Желание“ (1951 г.), е забелязала:
– Няма некрасиви жени – има само жени, които не знаят, че са красиви.

Бърт Рейнолдс – актьор, режисьор и продуцент, носител на награди „Еми“, „Сателит“ и два „Златни глобуса“, номиниран е за „Оскар“ и награда на „БАФТА“, със звезда на Холивудската алея на славата, неведнъж е казвал:
– Ако жената се смята за сексапилна, то тя е сексапилна!
Френският аристократ, писател, юрист, социолог, историк Шарл Монтескьо – един от основоположниците на френското Просвещение, е стигнал до следния извод:
– Жената има само една възможност да бъде красива, но да бъде привлекателна има сто хиляди възможности!