Колко голям е еротичния ви капитал: част 2

Колко голям е еротичния ви капитал: част 2

Моделите под блясъка на прожекторите и рано сутрин у дома им са различни. Това, което нас, обикновените хора, ни впечатлява от снимките им – безупречна кожа, идеален грим, блестяща коса, страхотно облекло, в голяма степен е плод на различни ефекти. То е дело на гримьори и стилисти, на дизайнери и специалисти по дигитално подобрение и осветяване. Техните умения и изобретателност осигуряват очарованието на крайния “продукт”.

Забелязано е, че много от красивите хора се фокусират най-вече върху поддържането на хубостта си. Но така на тях не им остава време или те просто игнорират потребността от развитие и на други, много важни качества. В резултат на това те сами обедняват и собствения си еротичен капитал. Докато неродените красиви са целеустремени – те трябва повече да се доказват, за разлика от онези, към които съдбата е била много щедра. И затова не подценяват работата върху себе си – от спорта до непрекъснато повишаване на професионалната си квалификация.
Следователно, ако природата не е решила да ни надари с еротичен капитал, то тя не ни е забранила да си го изработим сами. А после от нас се изисква да го активираме, когато това е необходимо.


Хора, които разбират от тайнствата на еротичността, ни съветват:
– не прекалвайте, спазвайте мярката – прекомерната натруфеност вреди, а най-стилни са тези, които не се стараят да изглеждат особено;
– добрата опаковка ни придава увереност и ни осигурява успехи;
– мъжът изглежда съблазнително, когато излъчва увереност или това е състояние на душата, а не на тялото;
– елегантността никога не остарява и никого не състарява – важен е стила, а не модата днес.
Цветовете съдържат невероятни възможности за извеждане на еротичността от зоните, в които се е скрила. Черното е цвета на тайната, на страстта, но и на изискаността. Черният цвят, съчетан с други цветове добавя на човека загадъчно очарование. Бялото е в състояние да докосне най-нежни душевни струни: леки бели облачета, сняг раждат асоциации за чистота, свежест, нежност, непорочност…
Но цвета, който събужда първобитни инстинкти, силни сексуални желания, несъмненно е червеният. Жената в червена рокля изглежда по-ефектна и съблазнителна за мъжа. Но и за жените мъж в червено също е по-привлекателен.


Радикалното цветово решение привлича вниманието, а точно това става все по-трудно в нашия свръхконсумативен свят, в който милиони други също се стремят да направят впечатление.
Един човек е еротичен и когато не е роб на модата, защото така подчертава уникалността си. Следването и на всяка цена може да е успешно за други, но неуспешно конкретно за нас. Една жена е съблазнителна, когато не е вманиачена върху това, как я възприемат другите. Това означава, че тя се ръководи от естествени, а не изкуствени, чужди й, натрапени от модата модели.

Хората с еротичен капитал търсят себеизразяване, а не се превръщат в закачалка за моделиери. Те подбират дрехите си така, че те да подчертават индивидуалността им, да са им удобни и да се харесват най-вече на самите тях. Когато имаме подобна нагласа, то и психическото ни здраве ще е в отлична форма за разлика от онези, които са вманиачени на тема модни дрехи, тегло, козметика, диети… Тези хора преследват идентичност, която е създадена от други, не е тяхна собственост и това лесно се забелязва от наблюдателни очи.
Ален де Роделек – един от мениджърите на френската компания за дамско бельо Chantelle, казва:
– Женската красота е в хармонията между душата, тялото и поведението. Това може да го наречем различно: увереност, блясък, загадъчност, фриволност… Когато съм на плажа обръщам внимание не само на младите момичета. Красотата е приемането на себе си, а не в лъженето на околните. Трябва да обичате всеки етап от своя живот – без значение е дали сте млади или не, главното е да бъдете себе си!

Как една жена ще опише еротичния мъж? Като човек, който те заставя да се почувстваш жена. Често забравяме, че един от начините да се изрази еротичността е доброто чувство за хумор – повечето от жените търсят мъже, които са в състояние да ги разсмеят. Но и за много от мъжете усмивката е една от най-привлекателните черти във външността на жената. Мъжката еротичност е още в увереността, човечността, в умението да се преодоляват трудности, във високия професионализм.
Еротичният си капитал изразяваме и с походката си, движенията на тялото, погледа, очите, устните, косите, мириса, с целия си външен вид. И ако умеем да го използваме, то може да пораждаме у другите силен стремеж към общуване с нас. Защото, ако управляваме еротичния си капитал, ние реално управляваме съзнанието на другите.

Ако сексуалността е власт на природата, то еротиката е власт на цивилизацията. Това са емоции, като страст, привличане, очарование, апели към въображението на другите. И от това, дали сме работили върху еротичния си капитал или забравяме за него, в голяма степен ще се определя и мястото ни под слънцето. Впрочем това са разбирали още древните ни мъдри предшественици. Великият древногръцки философ и учен – Аристотел, наричан “Баща на науката”, 350 г.пр.н.е. е забелязъл:
– Физическата красота е по-добра, от което и да е препоръчително писмо!

Проучвания показват, че хората, които са осъзнали и са изградили свой еротичен капитал, печелят повече и са много по-уверени в себе си. Потенциалът на еротичния капитал – енергия, чар, сексапил, увереност, оптимизъм, жизненост, може да работи за нас, но може и да бездейства, ако го подценяваме и не го активираме.
А съчетанието на ерудиция, компетентност, емпатия и еротика, ще ни помагат успешно да се реализираме на сцената на своя живот.