Колко време е нужно, за да забогатееш

Колко време е нужно, за да забогатееш

Да имаш много пари е мерак, който е движел хората, откакто се помнят. Един бегъл преглед на поговорки, създадени преди хилядолетия, ни уверява в това: “умът е чест, богатството – щастие” (адигейска); “страстта към обогатяване е по-силна от жаждата” (арабска); “от сто проекта на богатия деветдесет и девет са насочени към това, да стане още по-богат” (китайска); “златото не ръждясва” (турска); “блясъкът на златото е по-ярък от сиянието на Буда” (японска) и пр.
И милиарди наши предшественици са търсели начини да забогатеят. В древността богатите са владеели злато, сребро, скъпоценности, недвижими имоти, огромни стада… Състоянието на римският император Август Октавиан (63 пр.н.е. – 14 г.) по днешни цени надхвърля 4,6 трилиона долара. Бретонският рицар Алън Рижия, починал през 1093 г., е притежавал над 194 милиарда долара. Личното богатство на Манса Муса (1280-1337 г.), владетел на Мали, е било над 400 милиарда долара. На всички тях богатството им е давало неограничена власт и могъщество.
Много от най-богатите хора в древността, са получавали в наследство огромно богатство, което те са съумявали да увеличат. Пример за това е Марк Лициний Крас (115 пр.н.е. – 53 пр.н.е.) – римски политик, пълководец, триумвир. Той потушава въстанието на робите, водени от Спартак. Получава в наследство около 300 таланта, които за няколко години съумява да превърне в 7100. В края на живота си е притежавал около 9 милиарда долара и е един от най-богатите хора в онази епоха. Печели парите си освен от различните привилегии, които му носи властта, още и от търговия с роби, от сребърни мини, покупко-продажби на земя и къщи…

В древността богатите са били и робовладелци: печелели са не само от това, което робите им са произвеждали, но и от факта, че не е било необходимо да плащат за труда им – осигурявали са им само храна и жилище. Това им е позволявало да увеличават богатството си не само в търговията, но и в античната икономика – строителство, занаятчийство, селско стопанство…
С появата и развитието на промишлеността възникват нови източници на богатство. Съответно се разширява списъка на много богатите хора и се поставя началото на промишлени империи. Но за да направят парите си на тях са им били необходими много десетилетия, а на някои и целия живот.
Джон Рокфелер (роден е 1839 г.) основава през 1870 г. компанията „Standard Oil“, която ръководи до пенсионирането си през 1890 г. Благодарение най-вече на петрола той става първият американски милиардер. Когато умира през 1937 г. богатството му се изчислява на 340 милиарда долара. Освен несъмненната си дарба да се оправя в света на парите, Рокфелер е използвал всевъзможни средства, за да увеличава и укрепва богатството си. Имал е делова хватка, безстрашие, жестокост, не се е притеснявал да стига до всякакви крайности. На него приписват фразата “мога да ви разкажа за източника на всеки мой милион, освен на първия”.


Минава време и към групата на хората, забогатяли от това, че владеят суровини, се присъединяват първите индустриалци. Намалява и времето за спечелване на голямото богатство. Хенри Форд (1863-1947 г.) за около две десетилетия се превръща в един от най-богатите хора и то не само в САЩ. Производството на неговият автомобил Модел T, който за първи път се появява на пазара на 1 октомври 1908 г., продължава до 1927 година с невероятен успех. За тези 19 години общо са произведени над 15 милиона коли – рекорд, който остава ненадминат за следващите 45 години!
Съответно настъпват и промени в качествата, които са необходими за финансовия успех. Все по-важни стават връзките с нужните хора, умението да се договаря, включително и с профсъюзи, да са търсят и намират съюзници и ресурси.
С появата и развитието на информационните технологии възникват нови възможности за забогатяване. Вече не са необходими огромни инвестиции и активи – Microsoft и Apple са създадени в гаражи. Първоначалният капитал за разработване и реализация на идеята престава да е проблем – инвеститорите сами търсят, къде да вложат парите си. Apple е регистрирана в началото на 1977 г., а три години по-късно при излизането си на борсата, тя събира близо два милиарда долара. Стив Джобс става собственик на 217 милиона долара, други 300 души – служители и инвеститори от компанията, също влизат в групата на милионерите.


Невероятни възможности за много бързо печелене на огромни пари донася развитието на интернет. На Уорън Бъфет, са били необходими 26 години да стане милиардер, на Майкъл Блумбърг – 21 години, на Джак Ма – 10 години. Бил Гейтс е милионер на 26 години, а пет години по-късно, когато е на 31 г., вече е милиардер. Джеф Безос е милионер на 33 години, две години по-късно е милиардер. Марк Зукърбърг е милионер на 22 години, една година след това е милиардер.
Хора, които наблюдават света на богатите и ги интересува процеса на забогатяване, отбелязват една свежа тенденция: растящия интерес на новите поколения към зрелищата и игрите. Всеки, който съумее да генерира свежи идеи в това направление го очакват сериозни печалби.
Доказателство за тази нова тенденция е и поредната класация за най-печелившите YouTube звезди на 2018 г. На първо място е 8-годишното хлапе Раян. Със своя канал Ryan ToysReview, той спечели през отиващата си година над 22 милиона долара. Раян просто си играе пред камерата и така представя различни играчки. От старта на неговия канал през 2015 г., направен от родителите му, досега той има над 26 милиарда гледания и над 17 милиона последователи в YouTube. В сравнение с 2017 г., когато Раян спечели 11 милиона долара, през тази година неговите изпълнения са увеличили двойно приходите му. Преобладаващата част – 21 милиона долара, са дошли от рекламодатели. А те добре си си направили сметката – играчките, които показва в обзорите си невръстното хлапе, моментално изчезват от витрините на магазините.

Раян и родителите му несъмнено са предприемчиви хора: американската верига супермаркети Walmart отскоро продава много успешно играчки и дрехи за деца, под марката Ryan’s World. Това означава и милиони нови долари за собственика на този бранд – Раян.
А когато журналисти го питат, защо милиони деца обичат да го гледат, хлапето отговаря:
– Защото съм весел и смешен!
Правенето на пари и в нашата дигитална епоха си има своята тайна. Тя е в развитата способност да откриваш перспективни тенденции и мълниеносно да се възползваш от всяка появила се възможност. Но най-вече – да раждаш необичайни, щури идеи: да си креативен, полезен и да радваш хората.