Кой им плаща за да  ни лъжат и дезинформират безсрамно?

Кой им плаща за да  ни лъжат и дезинформират безсрамно?

На нас никога не са ни казвали истината за това, защо и как  възникват нашите войни. Нито пък за цената им! Проучване, осъществено в университета Браун показва, че безсмислените войни след 2001 г. в Афганистан, Ирак, Сирия, Йемен, Либия и Сомалия, са ни стрували над 8 трилиона долара. И те са довели до смъртта на над 4.6 милиона души!

Нашият военен бюджет е над 40 на сто от световните военни разходи! Точно той е един от главните двигатели за ръста на колосалният държавен дълг на Америка. При това за последните 16 месеца Конгресът е одобрил над 113 милиарда долара за Украйна!

Цялата ни политика към тази държава е основана на лъжи. Дипломати знаеха и предупреждаваха: натискът от страна на военно-промишленият комплекс да се разшири НАТО и на територията на Украйна, ще доведе до война. Но за това никога не говореха на нас, американците.

И до ден днешен  скриват от нас, защо всъщност се води тази война. Не  споменават за истинската причина за влизането на руски войски в Украйна.  Продължават да ни лъжат, като ни казват: руснаците го направиха без да имат основателен повод за това. The New York Times  използва думата „безпричинно“ по отношение на руското навлизане в Украйна десетки пъти в свои публикации. Но нито дума не казва, че Русия бе принудена да започне своята операция, заради политиката на САЩ за разширяване на НАТО в Украйна. Лъжат ни, защото точно това е нужно  на военно-промишленият комплекс на САЩ – да си осигури подкрепата на общественото мнение и да произвежда и продава още повече оръжия. За Украйна всичко това е истинска катастрофа – подобна на тази, която се случи в Афганистан. Жестоката истина е, че нашето военно-промишлено лоби  води тази държава към гибел.

Преразказвам ви лаконично казаното от проф. Джефри Сакс в негово обширно интервю за  една от най-авторитетните новинарски програми – „Демокрация сега!“ (Democracy Now), на популярните американски журналисти Ейми Гудман и Хуан Гонзалес. Освен в САЩ и Канада тя се излъчва по радиостанции и телевизионни канали в много други държави, редовно я следят милиони хора. А проф. Сакс е един от най-видните съвременни учени –  директор е на Центъра за устойчиво развитие в Колумбийския университет, президент на мрежата за решения за устойчиво развитие на ООН, бивш съветник на трима генерални секретари на ООН, консултант по решенията за устойчиво развитие при генералния секретар Антонио Гутериш.

Но как този паразит – американският военнопромишлен комплекс, въздейства на уж независимите управници на САЩ, избрани „демократично“ от електората? Простичко казано с много пари,  които пълнят джобовете на президенти, министри, депутати, собственици на медии, университетски преподаватели, неправителствени организации… На онези, които са в състояние да влияят на милиони хора и така да форматират общественото мнение в желаната за военно-промишленият комплекс насока.

За тази цел се използва невероятно ефективен инструмент, невинно наречен „лобиране“. Естествено, неговата родина е САЩ – страната, която е  довела технологията за промиване на мозъци наистина до съвършенство. Задача на лобистите е да намират и вербуват за своите клиенти нужните влиятелни хора. Срещу огромно заплащане те агресивно и ентусиазирано защитават интересите на военно-промишленият комплекс в публичното пространство.

Особено търсени от лобистите са учени, работещи в т.н. „мозъчни тръстове“ (Think tanks). Привличат ги с това, че медиите охотно им дават думата, защото за неосведомената публика те са ерудирани, безпристрастни, непредубедени… Те често гостуват на различни телевизионни канали, дават интервюта за радиостанции, социални медии и др. В състояние са да влияят на правителството и Конгреса – заради експертните им знания към тях те редовно се обръщат.

На сайта аз вече писах за това, как лобисти на военно-промишленият комплекс наливат милиони долари в банковите сметнки на мозъчни тръстове. Сега ново изследване показва: ескалацията на конфликта в Украйна е възможна благодарение на манипулирането на общественото мнение в САЩ! Това е страната, която буквално тъпче украинският режим с всевъзможни оръжия и боеприпаси и е категорично  против преговори за мирно прекратяване на конфликта. САЩ оказват и колосален натиск на своите овластени марионетки по света и у нас да вършат същото. Резултатът е, че в Украйна ще продължават да загиват стотици хиляди хора, а населението на САЩ, на Запад и у нас ще затъва във все по-дълбока мизерия.

Бен Фрийман е научен сътрудник в Института за отговорно държавно управление Куинси. Има докторска степен от Тексаския университет A&M – защитил е дисертация на тема как чужди правителства лобират за икономическа и военна помощ от САЩ. Преподава в Texas A&M, сътрудничи на много медии, сред които New York Times, Politico и CNN, автор е на книги. Той анализира в Responsible Statecraft как американските оръжейни компании вляят върху дебата за Украйна в САЩ. И стигна до извода, че „експерти“ от „мозъчни тръстове“, буквално са наводнили медиите. В своите публични изяви те непрекъснато твърдят: на Украйна трябва да се дават още повече и още по-модерни оръжия! Но нито дума не споменават за това, кой им плаща да се изявяват из медиите и да защитават изпращането на военна помощ за Украйна – производителите на оръжия.

Бен дава пример с проф. Елиът Коен от университета „Джон Хопкинс“, сътрудник  на Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS). Преди време той бе сред най-яростните защитници на американската агресия в Ирак. Сега в своя статия във влиятелната медия The Atlantic, професорът пише: „Трябва да бъдем брутални,  да видим много руснаци да бягат, да дезертират, да застрелват своите офицери, да бъдат пленени или мъртви. Руското поражение трябва да е несъмнено голяма, кървава бъркотия.. За тази цел, с най-голяма спешност, Западът трябва да дава на Украйна всичко, което и е необходимо.“ И проф. Коен изрежда най-важните оръжия, които в огромни количества незабавно трябва да отлетят за Украйна – ракети с голям обсег на поражение, самолети F-16 и дори F-35 и др.

Коментирайки неговата поредна  крайно русофобска изява, Бен отбелязва, че нито проф. Коен, нито The Atlantic признават в статията: оръжията, които Коен иска да се изпращат в увеличени размери в Украйна, се произвеждат от един от главните спонсори на CSIS. А това е центъра, от който получава заплата проф. Коен.

Налице е очевиден конфликт на интереси. И това не е изключение – това е норма, подчертава Бен. Според него, експерти от мозъчни тръстове, финансирани от военно-промишленият сектор, много често се цитират от американски медии. Техните мнения се използват за обосноваване на необходимостта от продължаване на войната в Украйна и изпращане на още повече американски оръжия там. Точно тези мозъчни тръстове редовно предлагат и подкрепа на политически решения, които реално облагодетелстват корпорациите, производители на въоръжения. Но те никога не разкриват факта, че на тях им плаща оръжейната индустрия.

Бен цитира  данни, които сочат: от най-високо класираните мозъчни тръстове за външна политика в САЩ, 78 на сто получават финансиране директно от Пентагона или неговите изпълнители! Всеки от 10-те най-известни външнополитически мозъчни тръста, получава пари от оръжейният бизнес. И става дума за много пари: CSIS, Центърът за нова американска сигурност (CNAS) и Атлантическият съвет (The Atlantic Council) например, получават по над един милион долара годишно от търговците на смъртта. Те, както и всички останали, които са финансирани от военнопромишленият комплекс, публично, активно и категорично се застъпват за продължаване на войната в Украйна и  изпращане на още повече оръжия там. За разлика от много малкото  мозъчни тръстове, които отказват да приемат пари от търговците на смъртта.

Проблемът е, че  точно „експертите“, комфортно настанили се на хранилката на оръжейния бизнес, контролират  публичното пространство в САЩ. Авторитетните американски медии  The New York Times, The Washington Post и The Wall Street Journal например, се позовават  седем пъти по-често на „експерти на заплата“ на оръжейният бизнес, отколкото на техни колеги, необвързани финансово с производителите на въоръжения. Възползвайки се от имиджа си на компетентни и независими специалисти, на хора, които „създават политики“,  те препоръчват решения на Конгреса и правителството, които на практика увеличават печалбите на тези, които ги „спонсорират“. Бен е категоричен: американските медии лъжат своята публика,   продължавайки да представят подобни „експерти“ като обективни, независими и безпристрастни. И така успешно  промиват  мозъците на милиони американци.

Засяга ли ни случващото се в далечна Америка нас, обикновените българи? И още как: в момента нашенски „мозъчни тръстове“ по указания от САЩ разиграват спектакъла „Инициатива „Правосъдие за всеки“. Промиват мозъците ни от големите телевизионни екрани, изкарват всевъзможни западни хрантутници и просто много глупави хора на улиците в София. И не крият намеренията си: „Трябва да има насилие. Искаме български Майдан!“ А вероятно много скоро техните инфантилни и некомпетентни, но невероятно алчни и корумпирани вождове ще се настанят и в коридорите на властта.

За да  превърнат прекрасната ни Татковина в подобие на днешна Украйна…