Кой има интерес шпионското шоу да няма край?

Кой има интерес шпионското шоу да няма край?

https://i0.wp.com/ic.pics.livejournal.com/korkodinov/16571574/617028/617028_original.jpg?w=640&ssl=1

Зачестиха новините за действията на руски шпиони у нас. Свидетели сме на нови „разобличения“ на хора, поставили се в услуга на „коварните руснаци“. И на поредно гонене на руски дипломати.  Бъдете бдителни, ни нареждат родните управляващи!

Елеонора Митрофанова е новият посланик на Русия в България – тя бе назначена с указ на руския президент Владимир Путин на 15.01.2021 г. А първото си интервю у нас тя даде за в.“24 часа“, което бе разпространено и от  официалната руска информационна агенция ТАСС. В него посланик Митрофанова категорично заяви: „Русия не върши нищо незаконно на територията на България!“ Тя припомни, че приблизително на всеки три месеца напълно неоснователно, но при това „с помпозност“ се гонят руски дипломати по „измислени причини“. Посланик Митрофанова изрази съжаление, че „на фона на усилващата се антируска истерия“ на Запад, точно нашата страна „е в авангарда на разрушителната тенденция“.

От представените  видео и аудио „доказателства“ според нея, е невъзможно да се установи пряка и логична връзка на посочените като шпиони лица, с работата на посолството на Русия. Така в публикувано от прокуратурата видео, за което се твърди, че показва съпругата на предполагаемия ръководител на шпионската група, се вижда жена, влизаща в Консулския отдел на посолството. А не в самото посолство. Тя е идвала за решаване на пенсионни въпроси и в това няма никакъв „криминален момент“, казва посланик Митрофанова. За нея преди да бъде обвинявана Русия във всички смъртни грехове, би било необходимо да се изчака приключването на разследването и произнасянето на несвързано с политиката съдебно решение. „Престанете да правите шоу по тази тема“, заяви руския посланик.

В  oфициaлнo изявлeниe нa гoвoритeля нa руcкoтo миниcтeрcтвo нa външнитe рaбoти Мaрия Зaхaрoвa също се припомня, че българските власти многократно през последната година и половина подемат подобна антируска кампания. И всеки път без да се предоставят никакви доказателства. Захарова подчерта, че най-новата ecкaлaция нa aнтируcкaтa „шпиoнoмaния“ в Бългaрия е  в нaвeчeриeтo нa пaрлaмeнтaрнитe избoри нa 4 aприл и нa фoнa нa избликa нa руcoфoбия нa Зaпaд, прeди вcичкo в CАЩ.

https://i0.wp.com/www.cinemafia.ru/upload/images/2018/06/RouletteLadySpy/Spy_1.jpg?w=640&ssl=1

Руски журналисти припомниха по този повод, че шпионският спектакъл е започнал в София през есента на 2019 г., с арестуването на председателя на Българското национално движение „Русофили“ Николай Малинов. Той бе обвинен в шпионаж в полза на Русия. Малинов бе пуснат да отиде в Москва от съдията Андон Миталов, където бе награден с орден „Дружба“ лично от Владимир Путин. За наказание няколко месеца по-късно на Миталов бе  забранено да влиза в САЩ заради участие в корупция. Освен него подобна забрана получиха и съпругата му Корнелия Стойкова-Миталова и дъщеря му Гергана Миталова.

Само един много голям наивник би допуснал, че тази – продължаваща вече месеци наред антируска кампания, е спонтанно възникнала и е породена наистина от реални действия на „руски шпиони“. Интересно е и това, че сегашният „лов на вещици“ у нас съвпада с преследването на „вътрешни врагове“, започнало в САЩ с идването на новата администрация на власт.

Всеки що годе информиран българин е наясно, че прекрасната ни Татковина вече три десетилетия е на  пряко подчинение на Америка. А от факта, че тя официално е обявила Русия за свой враг №1, не е трудно да се досетим чия е и инициативата за  демонизиране на Русия чрез измислени обвинения за шпионаж. Когато в края на миналата година военното аташе в посолството на Руската федерация в София полковник Василий Сазанович бе обявен за персона нон грата, незабавно на сайта на американското посолство се появи изявление, което горещо подкрепи това решение. Пиарите на посолството не пропуснаха да отбележат, че „през последните седмици и месеци сме свидетели на твърде много примери на агресивни действия от страна на руски служители – от шпионаж в България до отравяне на опоненти както в своята собствена страна, така и в чужбина. България е силен съюзник и партньор в НАТО и има неотменно право да защитава своя суверенитет“, заявиха тогава от американското посолство у нас.

САЩ светкавично реагираха и при най-новия шпионски скандал: говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви, че в неговата страна го следят и подкрепят действията на българските власти. Според него САЩ категорично се „противопоставят на тези злонамерени дейности“ на българска територия.

Военните дела на България сами по себе си едва ли представляват интерес за някого – нито армията, нито пък нейните въоръжения заслужават особено внимание. С техния доминиращ съветски военен арсенал те просто не притежават „секрети“, които биха заинтригували потенциален противник. Но страната ни   привлича   САЩ най-вече  като своеобразна  „платформа“ за всевъзможни интриги и водене на информационна война срещу Русия.

https://i0.wp.com/breakevengroup.com/en/wp-content/uploads/2018/11/Office-supervision-1280x640.jpg?resize=640%2C320&ssl=1

Впрочем не бих се учудил,  ако един ден прочета и за това, какви ги вършат родните разузнавателни служби на територията на самата Русия. Заради славянските корени, контакти, останали от миналото, близостта на езика и пр., Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ едва ли е пропуснало да се възползва от техните услуги. Още повече, че да вадят кестените от огъня с чужди ръце, е любима американска практика. И тя непрекъснато се демонстрира по цял свят.

А това, че новият „шпионски скандал“ се появява точно в навечерието на предстоящите избори едва ли е случайно. Очевидно е, че хората, които сега са на власт у нас, за нищо на света не биха искали да се разделят с нея: та това означава да секне основният им източник на пари! Но това тяхно желание не би могло да се превърне в реалност без американска помощ. Най-малкото защото  САЩ са  изградили мощна собствена мрежа от „групи за натиск“ у нас: медии, неправителствени организации, фондации, академична общност, всевъзможни „експерти“ и т.н. Тази структура притежава всички необходими ресурси за да влияе и променя общественото мнение в желаната посока. В конкретния случай – за  промиване на мозъците на електората и демонизиране на Русия. Което става все по-лесно – преобладаващата част от сънародниците ни и най-вече младите хора, благодарение на несекващите усилия на същата тази мрежа, затъпява с всеки изминат ден.

Изводът е, че шоуто няма да свършва – предстоят ни нови срещи с нови „руски шпиони“.