Кой е по-ценен – здравната система или баба и дядо?

Кой е по-ценен – здравната система или баба и дядо?

https://i0.wp.com/ftimes.ru/wp-content/uploads/2020/12/5c0381a20f91f0261ff74a3c3de4876f.jpeg?w=640&ssl=1

В края на май 2009 г. британският вестник The Sunday Times съобщава за тайна среща на водещи американски милиардери. Новината незабавно е разпространена от много други световни медии. И това не е случайно – сред темите, които са били обсъждани на т.н. „Клуб Милиардер“, една от главните е била как да се използва тяхното богатство, за да се забави растежа на световното население. Джон Харлоу пише, че срещата е била свикана по инициатива на Бил Гейтс – съосновател на Microsoft и в нея са участвали Дейвид Рокфелер-младши (патриархът на най-богатата династия в Америка), финансистите Уорън Бъфет и Джордж Сорос, милиардерът Майкъл Блумбърг, който по това време е и кмет на Ню Йорк, медийните магнати Тед Търнър и Опра Уинфри. Те са се събрали в дома на  Пол Нърс, разположен в Манхатън. Самият той е  британски генетик и клетъчен биолог, който (заедно с Лилънд Хартуел и Тим Хънт) получава Нобелова награда за физиология или медицина през 2001 г. Президент е на частния Рокфелеров университет, специализиран в областта на фундаменталните изследвания в сферата на биомедицината.

The Sunday Times цитира Стейси Палмър – редактор на The Chronicle of Philanthropy, която определя тази среща като „безпрецедентна“. За нея всички тези хора, които охотно говорят за добри каузи,  са обсъждали и темата за пренаселението на Земята, която са определили като „приоритет“. Няколко месеца преди това Бил Гейтс  заявява на конференция в град Лонг Бийч, Калифорния: „Официалните прогнози казват, че световното население ще достигне пик от 9,3 милиарда (спрямо 6,6 милиарда днес), но с благотворителни инициативи, като по-добро репродуктивно здравеопазване, смятаме, че можем да го ограничим до 8,3 милиарда“.

Според  The Sunday Times на срещата на милиардерите се е стигнало до съгласие те да подкрепят стратегия, в която прирастът на населението ще бъде разглеждан като потенциално пагубна екологична, социална и индустриална заплаха. Медията цитира гост, присъствал на срещата на „Клуб Милиардер“, който е впечатлен от желанието на участниците да  останат напълно независими от правителствените агенции. Причината за това е, че те „не са в състояние да предотвратят катастрофата, която се задава“. А секретността на срещата е била необходима заради желанието на милиардерите да не дават повод на вестниците да ги „представят като алтернативно световно правителство“.

Мишел Чосудовски е професор в Университета в Отава, основател и директор на Центъра за изследване на глобализацията (CRG), разположен в Монреал. Автор е на единадесет книги, негови трудове са преведени на повече от 20 езика. В медията Global Research той пише за тайното събиране през май 2009 г. на „Клуб Милиардер“ и поетите на него ангажименти не просто за „забавяне“ растежа на световното население, но и за неговото намаляване. Проф. Чосудовски цитира изказване на Бил Гейтс за ваксинациите, което той е направил в своя презентация на TED  (през февруари 2010 г.): „И ако свършим наистина страхотна работа с новите ваксини, здравеопазването, услугите по репродуктивно здраве, бихме могли да намалим световното население с 10 или 15 процента“. Според изявлението на Гейтс, това би представлявало абсолютно съкращаване на световното население от порядъка на 680 милиона до 1,02 милиарда.

https://i0.wp.com/ds05.infourok.ru/uploads/ex/07d7/000dafee-2a5c9997/hello_html_53ebcf99.jpg?w=640&ssl=1

Проф. Чосудовски пише, че същата група милиардери, които се срещат в дома на сър Пол Нърс  през 2009 г. (без Дейвид Рокфелер – той почина на 101 годишна възраст през 2017 г.) най-активно участват от самото начало на пандемията в разработването на политики за блокиране на коронавируса, прилагани по целия свят.

За съжаление, подобни идеи за ограничаване на населението се обсъждат не единствено на тайни срещи на милиардери. Друга британска медия – The Telegraph, се добра до тайни планове на Националната  здравна служба (National Health Service – NHS) на Великобритания. Те са предназначени да спрат претоварването на болниците в случаи на пандемия. Документите на Уайтхол (така наричат администрацията на британското правителство) показват, че плановете на NHS са да отказват лечение на хора  над 70 години. Вместо това на тях ще се  предлага  подкрепа за използване на т.н. „пътища за края на живота“.

Документите с етикет „поверително“  разкриват, че правителството е предложило сортиране на пациенти въз основа на тяхната „вероятност за оцеляване“, а не на „клинична нужда“. The Telegraph е установил, че ограничаването на грижите е било прилагано при възрастни хора, когато е избухнала пандемията от коронавирус – целта на правителството на Великобритания е била „защита на NHS“, а не на пациентите.  В резултат домове за грижи  са изоставени от NHS и умират десетки хиляди възрастни хора в  Англия и Уелс.  The Telegraph  цитира Доминик Къмингс, бивш главен съветник на премиера Борис Джонсън, който определя твърденията, че всички са получили необходимите грижи като „лъжа“. Според него истината е, че „много хора са оставени да умрат при ужасни обстоятелства“.

Учени от Имперския колеж в Лондон анализираха данни за смъртността от Ковид-19 за периода от март 2020 г. до април 2021 г. Резултатите от тяхното проучване са публикувани в авторитетното научно списание The Lancet. Те показват, че за първите 14 месеца на пандемията над  500000 деца в целия свят са  останали без  баба или дядо, които са живели с тях и са се грижели за тях, включително и финансово. До пандемията в света е имало 140 милиона сираци, а през април 2021 г. техният брой е достигнал 1.562 милиона. На всеки 12 секунди дете губи свой настойник, а това го обрича на бедност, физическо и сексуално насилие, на проблеми със здравето, изтъкват учените.

https://i0.wp.com/ic.pics.livejournal.com/alexkolos/33503156/658563/658563_900.jpg?w=640&ssl=1

Не бих се изненадъл, ако попадна на доказателства, че приоритет и на родното здравеопазване е неговото собствено съхраняване, а не това на пациентите, особено, ако те са и възрастни. Та точно неговата защита непрекъснато ни се привежда като главен аргумент за въвеждането на поредни карантини (локдауни) от „силните на деня“.

Впрочем едва ли някой ще ни каже дали при разработването на подобни „стратегии“ се вземат предвид и плановете на милиардери за ограничаване на населението.

А що се отнася до темата за морала в цялата тази ситуация, то тя едва ли се нуждае от коментар.