Кой е виновен за рязкото поскъпване на природния газ?

Кой е виновен за рязкото поскъпване на природния газ?

https://i0.wp.com/journalchik.ru/wp-content/uploads/2021/06/severniy-potok.jpg?w=640&ssl=1

Цените на природния газ стремително летят нагоре. Сега те са над 750 долара за хиляда кубометра, но това съвсем не е техния предел. Специалисти прогнозират, че задаващата се зима може да е необичайно студена на нашия континент. Ако това наистина се случи, то природния газ като нищо ще достигне и до 2000 долара за хиляда кубометра. Тогава вече кризата ще ни удари жестоко с космическиге цени на всичко – от храната до транспорта.

Американската информационна агенция Bloomberg цитира  Стейси Морис, директор на изследванията на доставчика на индекси Alerian в Далас. Според него „цените на природния газ вече достигнаха рекордно високи стойности в Европа и то преди нарастващото търсене през зимата. Това означава, че те могат да се увеличат още по-високо през следващите месеци.“ Стейси Морис обобщава, че има огромен потенциал за влошаване на ситуацията.

Тобиас Кайзер – кореспондент на немската медия Die Welt в Брюксел пише, че сегашните рекордни цени на електроенергията са само намек за това, което се задава. Според него те ще засегнат  не само бедните домакинства, но се превръщат във все по-сериозен проблем и за средната класа в Европа. Все повече хора на нашия континент си задават въпроса „дали ще съм в състояние да си платя следващите сметки“.

Но кой е виновен за невероятният скок на природната газ, от която се произвежда електрически ток, използва се като гориво и суровина за химическата индустрия? Западната пропаганда, естествено, веднага го разкри: разбира се, това е Русия! Тя съзнателно провокира газовата криза, като не иска да увеличава доставките на газ в Европа. Като роботи и родни прозападно ориентирани „елити“ подеха незабавно този мит. Така новопръкналите се лидери на „Продължаваме промяната“ непрекъснато твърдят, че  природният газ е не само изключително неизгоден източник на енергия,  но води страната ни и до енергийна зависимост от Русия.

Проблемът лично за нас, обикновените хора, е, че цената на природния газ ще е още по-висока в бъдеще. Die Welt пише, че за много експерти в областта на енергетиката, газта още много дълго ще е ключов източник на енергия. А неговата цена ще расте заради отсъствието на инвестиции в газовата инфраструктура, празните газови хранилища, съкратените доставки от Русия, високата международна конкуренция за втечнен природен газ –  изключителното му търсене най-вече в Азия.

В Европа миналата зима бе студено, а лятото – много горещо. Това означаваше високо потребление на електроенергия. Електростанциите, които работят на природен газ многократно увеличиха мощностите си и неговата консумация. А заради пълното безхаберие на хора на власт не бяха взети своевременно мерки за попълване на европейските подземни хранилища на газ. В сравнение със запасите от миналата година в тях не достига една четвърт газ (24.6 милиарда кубометра). А това е предпоставка за  продължителна  енергийна криза.

Липсата на резерви и на алтернативи е в основата на шока, който сега изпитва иначе богатата Великобритания например. Тази държава разполага и с огромни газови хранилища, но нейните политици не послушаха експертите, които ги съветваха да ги напълнят за в случай на непредвидени ситуации. Нещо повече: те закриха най-голямото си хранилище, разположено на изток в страната – доказателство за пълната им несъстоятелност.

https://i0.wp.com/eer.ru/sites/default/files/field/image/gazoprovod.jpeg?w=640&ssl=1

Природният газ би струвал в пъти по-евтино, ако европейските държави го получаваха въз основа на дългосрочни договори с неговия руски доставчик – „Газпром“. Цената на природния газ за Германия например, с която „Газпром“ има такава договореност, сега  е само 220 долара за хиляда кубометра. Но в стремежа си да накажат Русия  политиците-русофоби в Евросъюза високомерно отхвърлиха предложенията на руската компания за сключване на дългосрочни договори за доставка на газ и предпочетоха това да се случва на  спотовата борса. В резултат те получиха цени на газта за около 1000 долара за хиляда кубометра. А „Газпром“ си осигури печалба за следващите две години за над 50 милиарда долара.

Естествено,  родните политици, които използват всяка възможност за да докажат своята преданост на измислените „евроатлантически ценности“, също високомерно отхвърлиха предложенията на „Газпром“ за подписване на дългосрочно споразумение за доставка на газ. Затова сега цените на парното, а и на всичко друго у нас започват да летят само нагоре. И няма никаква надежда  да спрат. „Булгаргаз“ вече официално поиска цената на газта да се увеличи с над 32 на сто през ноември т.г. Очаква се през януари ново повишение и то с над 40 на сто само на цената на парното, но най-вероятно поскъпването ще е още по-голямо. Добре е да помним и това, когато дойде време за гласуване…

Омразата към Русия сега кара Еврокомисията да блокира всячески и пускането в действие на вече готовия за работа тръбопровод  „Северен поток – 2“. Нейните членове го правят въпреки, че са напълно наясно: цената на природния газ веднага рязко ще падне, ако той  заработи. Само за два месеца от него Европа ще получи над 6 милиарда кубометра от жизнено необходимото и „синьо“ гориво.

Но главната причина за задаващата се икономическа катастрофа  е неадекватната стратегия, която ревностно защитават и реализират в Еврокомисията – за „зелена икономика“, за пълен и незабавен преход към възобновяеми източници на енергия. Но точно тя продължава да демонстрира своята неефективност и несигурност.  По необясними за лидерите на Великобритания причини вятъра отказа през тази година силно и непрекъснато  да духа в тази страна. Това доведе до срив в производството на енергия от нейните вятърни електростанции с над 45 на сто спрямо последните години. Естествено, това веднага вдигна цените на тока: през септември т.г. той бе седем пъти по-скъп във Великобритания в сравнение със същия период на миналата година, като  цената му  достигна до 331 евро за мегават/час.

Тъпоглави и късогледи лидери на Европа дори не се и сещат, когато изготвят енергийни стратегии да вземат предвид вероятността от всевъзможни изненади – както от страна на природата, така и от свободния пазар. Вместо разумен и балансиран преход към възобновяеми енергийни източници те се отказаха да инвестират в изкопаеми горива за сметка на вятърни и слънчеви източници на енергия.

В интересен анализ на Анна Ширяевская, Рейчъл Морисън и Изида Алмейда за  американската информационна агенция  Bloomberg  се подчертава,  че енергийната криза в Европа е резултат на много години липса на инвестиции в изкопаеми горива. В старият континент  недостигат газ и въглища, а той става все по-зависим от капризите на вятъра и слънцето.  Bloomberg  цитира Марко Алвера, главен изпълнителен директор на италианската компания за енергийна инфраструктура Snam SpA, който казва: „Можете да оцелеете една седмица без електричество, но не можете да оцелеете без газ.“

Що се отнася до Русия тя е изключително коректен доставчик – всяка европейска държава получава толкова природен газ, колкото е договорила с  „Газпром“. До средата на септември т.г. компанията бе доставила в чужбина близо 140 милиарда кубометра. За сравнение – по време на много студената 2018 г. нейният рекорд бе изпратени 142 милиарда кубометра.

Но  „Газпром“ не бърза да предоставя на Европа допълнителни (извън договорените) количества природен газ. Тя първо трябва да напълни руските газохранилища. Освен това от растящия азиатски пазар  сега прибира огромни печалби. А е и заинтересована да бъде пуснат в действие „Северен поток-2“,  в чието построяване е инвестирала огромни пари.

https://i0.wp.com/www.thesun.co.uk/wp-content/uploads/2018/11/NINTCHDBPICT000380682293.jpg?w=640&ssl=1

Но има и друга причина, която добре изразява нашата поговорка, „когато си сред вълци, трябва да виеш като тях“. „Газпрпом“ ясно показа на Брюксел, че няма намерение да доставя занапред повече газ чрез Украйна – заради нейната растяща русофобия, заради толерирането на неонацизъм в страната, преследването на хора, говорещи на руски език, заради непреставащия и терор  срещу населението на Донбас и др.

А всъщност  защо въобще Русия трябва да е загрижена за това, което се случва сега в Европа, която води истинска санкционна война срещу нея? Защо да  помага на България например, след като в нея са на  власт хора, които правят всичко възможно за да и навредят? Политици, медии, представители на „академичната общност“, всевъзможни неправителствени организации на издръжка на САЩ и Евросъюза, не спират да я демонизират. Целенасочено образователната ни система, цялата  масова култура у нас работи младите българи  да растат като заклети русофоби. Разни дебили цапат нейни паметници у нас, по американски нареждания се ловят измислени руски шпиони, блокират се всячески нейни проекти на Балканите чрез България… Е, та коя нормална държава ще поиска да ни помага при подобно отношение към нея?  

Съчетаването на неадекватната политика на  преход към „зелена икономика“ с непреставаща и истерична русофобия,  правят Евросъюза основен фактор за поскъпването на природния газ. У нас истинските виновници за скъпия газ, а оттам и за увеличаването на цената на всички други продукти и услуги, са защитниците и  пропагандистите на т.н. „евроатлантически ценности“. Те лично не се притесняват за скока на цените, защото ежегодно получават финансови грантове от САЩ и  Запад за стотици хиляди, че и милиони долари и евро. За да вредят на Русия най-вече.

Затова не на тях, а на нас ни предстои да се срещнем с невероятна инфлация, космически цени и дълбока мизерия.