Кой е виновен за все по-скъпия ток и задаващата се мизерия?

Кой е виновен за все по-скъпия ток и задаващата се мизерия?

https://i0.wp.com/omsk-kprf.ru/sites/default/files/images/newsimages/7237/%D1%8D%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE.jpg?w=640&ssl=1

Цените на всичко – от храната до лекарствата тръгват нагоре. И  таван над тях явно няма. Една от причините за очертаващата се висока инфлация (от лат. inflatio  – надуване, повишаване на цените за дълъг период) е все по-скъпия ток. С неговото увеличаване идват и новите цени на всичко друго, за което можем да се сетим – в тях основна съставка е електричеството. Резултатът е, че надяващите се на по-високи заплати и пенсии определено ще бъдат разочаровани – с тях те ще могат да пазаруват още по-малко продукти и услуги, отколкото днес.

Всевъзможни образи от телевизионния екран ни обясняват  как едни алчни родни производители на ток намаляват съзнателно мощности, за да вдигат цената му. Или  как други безхаберни чиновници от разни регулаторни служби не си вършат работата – да следят цените на тока и сурово да наказват нарушителите. В интерес на истината и това го има – през последните три десетилетия ние, по-възрастните, какво ли не видяхме! Хора, които на две магарета сламата не могат да разделят, ставаха депутати, премиери, министри, шефове на всевъзможни агенции, дипломати… И заради своята въпиюща некомпетентност, алчност, корумпираност, безотговорност нанасяха невероятни поразии навсякъде, където бяха поставяни на власт.

Но за растящите цени на тока има и друга причина: водената от властимащи в Европа и у нас политика спрямо Русия. Нейната същност е да не допуска, каквото и да е сътрудничество с тази велика страна, като същевременно тя се демонизира. Това обяснява защо бяха блокирани енергопроекти от стратегическо значение за страната ни – в областта на преноса на природен газ, на атомната енергетика (развитието на АЕЦ „Козлодуй“, проекта АЕЦ „Белене“) и др.

Вероятността „зелени талибани“ да дойдат на власт в Германия на предстоящите избори е напълно реална. А те са върли противници на тока, произвеждан от уран и въглища, а са и с огромно влияние в Европарламента. Това означава, че е много вероятно да се лишим и от тока, произвеждан от АЕЦ „Козлодуй“.

Точно преди година вестник „Сега“ публикува статия, в която твърдеше, че тогавашния премиер Бойко Борисов се е съгласил с решения на Европейския съвет за извеждане на  АЕЦ „Козлодуй“ от експлоатация.  Това трябва да се случи в периода 2021 – 2027 г. Тогава правителството отрече това и заяви, че Пети и Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще продължат да работят. „Факт е обаче, че в евродокумента по нищо не личи, че става дума само за малките затворени блокове – коментира  „Сега“.  – А подобни „недоглеждания“ могат да бъдат фатални.“ Вестникът припомня, че навремето точно заради липсата на реакции от българска страна еврокомисарят Гюнтер Ферхойген успешно е внушавал, че реакторите в  АЕЦ „Козлодуй“ са от „чернобилски тип“. Това е породило силен натиск страната ни да ги затвори. И ЕК постигна своето – благодарение на правителството на Иван Костов (впрочем негови сподвижници сега пак са в парламента ни!) тези напълно безопасни и много важни за нашата икономика мощности бяха унищожени.

Друият силен натиск, който предстои да се случи, е срещу „Марица Изток“ – топлоцентралата, която произвежда електричество от въглища, ненавиждани от „зелените“. Те вече наложиха сурови квоти за отделяния въглероден диоксид, които влизат в сила от 1 юли 2025 г. Едно от решенията е  държавният „ТЕЦ Марица Изток 2“ да премине на природен газ, което може да удължи живота на централата.

https://i0.wp.com/myromashkino.ru/wp-content/uploads/2019/02/oplata-za-electrichestvo.jpg?w=640&ssl=1

В предстоящите зимни месеци не само  Европа, но и ние ще усетим какво означава  да мразиш Русия и да си против всичко руско. Ако през август миналата година 1000 кубометра руски природен газ са се продавали на европейския енергетичен пазар за по-малко от 40 долара, днес те се търгуват за около 570 долара. Но това е цената на борсата, а докато газта стигне до обикновения потребител над нея се качват още безброй други надбавки от всевъзможни посредници. Като краен резултат  средностатистическия европеец сега плаща близо 30 пъти по-скъпо от миналата година. И трябва да се моли все по-близката зима да не е много студена – в противен случай и тези цени ще му изглеждат твърде ниски пред това, което предстои да се случи с тях.

Но за рекордно скъпия природен газ не е виновна Русия, а европолитиците, надарени с власт от същите тези европейски избиратели. Под огромен натиск  от САЩ и за да накажат руснаците те започнаха да купуват най-вече американски втечнен природен газ. Нищо, че той е много по-скъп от руския, който идва по тръбопроводите. Но тъй като там, където има големи пари няма морал,  САЩ веднага загубиха интерес към Европа, след като осъзнаха, че в Азия могат да продават своя втечнен газ още по-скъпо. И в Европа възникна остър дефицит на енергоресурси.

Европолитиците и обслужващите ги чиновници се отнесоха с пълно пренебрежение към предложенията на „Газпром“ да работят с дългосрочни договори. Въпреки, че точно при тях цените са регулирани и независими от колебанията в конюнктурата. Затова сега европейците, допуснали подобни недоразумения на власт, ще трябва да бъркат все по-дълбоко в джобовете си. Стига, разбира се, да е останало нещо в тях – делът на бедните расте и в най-богатите европейски държави.

Подземните газохранилища на Европа са изпразнени заради студената зима и горещото лято. А Русия не е длъжна  да прави приятелски жестове към държави, включително и България,  които въвеждат непрекъснато санкции срещу нея и водят истерична студена война за нейното демонизиране.

Държавата, от която трябва да вземаме пример и в областта на енергетиката, е Унгария. Екипът на Виктор Орбан непрекъснато доказва, че защитава интересите на собствения си народ от мераците на транснационални корпорации да го ограбват. Сега Унгария ще дострои пети и шести енергоблок на атомната си електроцентрала „Пакш“. С  това ще се занимава руската корпорация  „Росатом“ – напук на русофобите от Еврокомисията. Това, естествено, не е израз на безгранична любов към Русия, а резултат от трезв анализ и прагматичен подход. „Пакш“ е построена от съветски специалисти, като четирите и реактора ВВЭР-440 са въвеждани последователно в периода от 1983 до 1987 г. Атомната централа работи безупречно и ефективно, като осигурява около половината от нужното количество електроенергия на Унгария. А „Росатом“ е правоприемник на съветския атомен отрасъл и затова е нормално точно той да е строителят и на новите блокове. След влизането им в действие Унгария ще е първата „зелена“ държава в Европа, която се отказала от изкопаеми въглеводородни горива и е преминала на безопасния и чист уран. Унгарците ще разполагат с  два гигавата (GWe) генериращи мощности, с които напълно ще покриват собствените си потребности. А излишната електроенергия ще продават в чужбина.

https://i0.wp.com/cont.ws/uploads/pic/2021/2/1_7jf211pbcN5FOQYBwf93hA.png?w=640&ssl=1

Още един пример за прагматизъм в политиката, от който така се нуждае България. Япония е близък съюзник на САЩ, но това не и пречи да  защитава своите интереси. Японската медия Mainichi („Всеки ден“) съобщи, че частната Mitsui Sumitomo Banking Corporation и държавната Японска банка за международно сътрудничество (JBIC) ще инвестират два милиарда долара в проекта за износ на втечнен природен газ  „Арктик СПГ-2“  (Arctic LNG-2). В него участва и голямата японска корпорация за нефт, газ и метали  JOGMEC. Той  ще бъде реализиран от руската корпорация „Новотек“. Става дума за разработване на газовите находища „Сутрешен“ („Утреннее“)  на полуостров Гидан в северо-западен Сибир. Тук ще се произвежда в огромни обеми (около 20 милиона тона годишно) втечнен природен газ, който след две години ще се доставя в Япония и други държави.

„Арктик СПГ-2“  също попада под санкциите против Русия, въведени от „демократична“ Америка. Ето защо японската държавна застрахователна агенция NEXI предоставя на Mitsui Sumitomo Banking Corporation пълна застраховка от рискове при най-изгодни за нея условия. Освен Япония, в проекта ще участват също Китай, Франция, Италия и др.

Едно е сигурно: цените на електрическия ток и на всичко останало у нас  скоро ще литнат до небесата. И никакви регулаторни органи няма да са в състояние да ги удържат.

Не, че не би могло да бъде и другояче. Но за това се нужни лидери със здрав разум, прагматизъм, с чувство за социална отговорност. Случващото се у нас доказва, че точно те изглежда недостигат.