Кой всъщност стои зад размириците в Казахстан?

Кой всъщност стои зад размириците в Казахстан?

https://i0.wp.com/replyua.net/uploads/posts/2022-01/1766947130_0_268_3072_1996_1920x0_80_0_0_240ac683b4a8ea890d148d55b02cf569.webp?w=640&ssl=1

В началото на тази година избухнаха безредици в една непозната за много нашенци държава – Казахстан. Тя е разположена в Централна Азия и е с население от около 18,5 милиона души, предимно мюсюлмани. Протестите избухнаха заради двукратен скок на цените на газа, но много бързо прераснаха в грабежи, погроми и терористични актове. Въоръжени бандити  обезглавиха няколко полицаи – точно както това го правят радикални ислямисти. Общо бяха убити 18 сътрудници на правоохранителните органи и ранени 748 от тях.

При това много скоро се установи, че въоръжените бандитски формирования в Казахстан действат професионално и координирано. Те са отлично подготвени за военни действия в градска среда – знаят как да устройват засади срещу военни, да блокират техни колони, точно стрелят, а диверсиите им са ефективни. Те имат ръководен център, който им дава нареждания, кои точно обекти да бъдат атакувани –  административни здания, полицейски участъци, радио и телевизионни канали, международното летище…

Ескалацията на събитията в страната принудиха нейният президент Касъм-Жомарт Токаев да въведе режим на извънредно положение и да  поиска спешна помощ от Оорганизацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) за „преодоляване на терористичната заплаха“. Припомням ви, че ОДКС е военен съюз в рамките на Общността на независимите държави (ОНД), която включва 10 от 15-те държави от бившия СССР. В ОДКС влизат  6 пълни члена и 2 асоцирани (Афганистан и Сърбия), а негов висш орган е Съветът за колективна сигурност. Точно той взе решение да изпрати в Казахстан колективни миротворчески сили в отговор на обръщението на президента Токаев.

Русия командирова едни от най-добрите си бойци – подразделения от 98 въздушно-десантна дивизия и от 31 десантно-щурмова бригада. Всички те са професионалисти (служат по договор),  снабдени са с най-модерни оръжия и оборудване. Били са вече на различни учения на полигони в Казахстан. От силите за специално предназначение са и военните от Армения, Беларус и Киргизия. Предстои да  се присъедини към тях и  елитна бойна част от Таджикистан.

Общата численост на миротворческия корпус е около 3500 души, а негов командир е генерал-полковник Андрей Сердюков. Той е човек с богат военен опит – участвал е в знаменития „марш-бросок“ на руските десантчици на летището в Прищина (Косово). Командвал е руски войски в Сирия, заради което получава най-висша награда – Герой на Русия.

https://i0.wp.com/s0.rbk.ru/v6_top_pics/media/img/5/76/756415829229765.jpg?w=640&ssl=1

Задачата на миротворческия контингент е не да се бори с протестиращи, мародери,  терористи – с тях ще се занимават  казахски специални части. Докато дошлите на помощ военни ще охраняват ключови пътища и обекти, като при необходимост ще съдействат и на казахските си колеги.

Вероятно руското военно разузнаване разполага с информация, която му дава основание да прогнозира опасност от ескалиране на тероризма в Казахстан. Косвен индикатор за това е  въоръжението на руските десантчици. На тяхно разположение са най-модерни бронирани автомобили, които са много ефективни в Сирия. С тях са и платформи РБ-341 В «Леер-3», които засичат мобилни устройства, таблети, радиотелефони и всевъзможни средства за комуникация. Благодарение на тях може да бъде нанесен точен удар на месторазположението им, ако е необходимо.  Руските военни са снабдени и с дронове „Орлан-10“, които носят и заглушаващи устройства. Бойните действия в Сирия показват, че подобно  въоръжение е необходимо за борба с терористични групировки.

Ако  първоначално медиите на Запад не проявяваха особен интерес към случващото се в Казахстан, то ситуацията напълно се промени след появата там на силите на ОДКС. Даден бе старт на агресивна манипулативна кампания за демонизиране на Русия. Най-вече в американски и британски медии се появиха заглавия, като „Путин устройва експанзия в Казахстан“, „Путин изпраща войска в Казахстан за да подави протестите“, „Русия нахлу в Казахстан“ и т.н. В  статия на британския вестник Daily Mail например, в заглавието е изведено внушението „Руските сили от 2500 „миротворци“ казват, че имат право да УБИВАТ, ако бъдат нападнати от „въоръжени банди“. Думата „миротворци“ не случайно е поставена в кавички – явно читателя е длъжен да се усъмни в ролята на руските десантчици. А „УБИВАТ“ е изписано с главни букви за да се натрапи в подсъзнанието на читателя. Дезинформацията е очевидна и тя цели демонизиране на Русия като опасен враг за Казахстан.

Изключително висока активност демонстрират и наши медии. Ако човек има време и внимателно ги преглежда, то няма начин да не остане с  чувството, че те действат по инструкции, спуснати им от Запада. Твърде сходни са коментарите им за Казахстан и Русия на правените от техни американски и британски колеги. А да не говорим за социалните мрежи, където едни и същи русофоби замърсяват пространството с невероятни  безумия и лъжи.

Всичко това, което сега се случва в Казахстан поражда и въпроса: а наистина ли са спонтанни действията на протестиращите, особено пък появата на терористични банди?

Този, който се интересува знае, че в началото на 2019 г. финансираният от американското военно министерство мозъчен тръст RAND публикува своя анализ за това, как да бъде разгромена Русия с ненасилствени действия. Докладът, наречен „Разширяване на Русия: водене на конкурентна борба от изгодни позиции“, е в обем от 350 страници. В него се препоръчват мерки, които да изтощават икономически Русия, да я лишават от престиж и влияние в чужбина, да пораждат социално напрежение вътре в страната. Първите четири от общо шестте „геополитически мерки“, посочени в доклада, вече са осъществени. Украйна получава смъртоносни оръжия от Запада, отново се подкрепят  терористите в Сирия, предизвикана бе война между Азербайджан и Армения, направен бе опит за „цветна революция“ в Беларус. А сега се реализира  петата по ред препоръка за намаляване на влиянието на Русия в Централна Азия, като се дестабилизира Казахстан.

Организациията National Endowment for Democracy, която е под ръководството на ЦРУ, финансира около 20 програми за промяна на режима на „гражданското общество“ в Казахстан с около 50000 долара за всяка програма. В Казахстан работят над 22000 неправителствени организации. Много мощно присъства и фонда „Сорос-Казахстан“. Официално соросоистите се занимават с проекти в областта на демокрацията, особено в медийното пространство.

Известният западен анализатор Пепе Ескобар определя в своя публикация в  Strategic Culture случващото се в Казахстан като „цветна революция“. Като се основава на два различни високопоставени източника  той твърди, че безредиците в Казахстан са организирани конкретно от британското външно разузнаване MI6. Идеята е чрез тях да се създаде нов „Майдан“ точно преди преговорите Русия/САЩ-НАТО в Женева и Брюксел. И така да се блокира постигане на каквото и да е спторазумение. Факт е, че терористите в Казахстан са съхранили своята координация дори след като интернета в страната е прекъснат. Другата цел е  Русия да бъде принудена да отстъпи пред колективния Запад, като се създаде хаос по границите и. Показателен е и факта, че  сред исканията на „мирни протестиращи“ в Казахстан вече са и излизане от  всички съюзи с Русия, както и „осъждане на военната агресия на Руската федерация против Украйна и анексирането на Крим“.

И нещо любопитно: още на 16 декември 2021 г. подробности за предстоящите демонстрации съобщава посолството на САЩ в Казахстан.

САЩ и Великобритания не могат да се примирят с факта, че в Казахстан работят над 7000 техни съвместни с Русия предприятия. През 2020 г. външнотърговския оборот на Русия с Казахстан е 17 милиарда долара. Тази държава добива около 41 на сто от световното производство на уран, приблизително толкова са и руските активи в него. Там се намира космодрума Байконур, както и важни обекти от руската противоракетна система. Военновъздушните сили на Казахстан са въоръжени със съвременни руски бойни самолети, а над 90 на сто от сухопътните и войски са комплектовани с руска продукция.

https://i0.wp.com/img2.ntv.ru/home/news/2022/20220109/kaz2_sno.jpg?w=640&ssl=1

С утихване на сегашните протести в Казахстан страната едва ли ще се нормализира скоро. Стратезите, които стоят зад тях  ще направят всичко възможно мините, които са заложили в Афганистан, да избухнат и да взривят Централна Азия – Киргизия, Узбекистан, Туркмения и Казахстан. И така да  ударят и навредят на Русия.

Да допусне събитията в Казахстан да станат неуправляеми означава за Русия да създаде огромни проблеми за своята безопасност. Между двете държави се простира най-голямата сухопътна граница на нашата планета – тя е дълга над 7500 км. И е напълно незащитена –  без граничари и контролно-пропусквателни пунктове. Тепърва Русия ще мисли как  да я закрие, защото вероятността от радикално ислямизиране на Казахстан е съвсем реална. При сегашното състояние на границата това означава опасност от навлизане на терористични организации и в самата Русия.