Лабораторният произход на Ковид-19 – все по-вероятен?

Лабораторният произход на Ковид-19 – все по-вероятен?

https://i0.wp.com/nr2.com.ua/wp-content/uploads/2021/07/dc1233eee73ac54e41f450d7c552c48b.jpg?w=640&ssl=1

В разгара на лятото сме и все повече хора тръгват нанякъде. А това означава, че риска със завръщането си те да донесат и  най-новият щам на коронавируса – „Делта“, е реален. Той вече е разпространен в около 100 държави. В началото на юли броят на новите короновирусни инфекции само в Европа се увеличиха с една десета, като най-бързо се разпространява точно щама „Делта“. Особено висок е делът на заразените с него във Великобритания, Испания, Франция, Португалия и др.

„Делта“  е два пъти по-заразен и смъртоносен от първоначалния вирус. При това не спира да мутира – вече се  появи и най-новият щам „делта +“. Не е необходимо човек да е научно светило, за да стигне до извода, че есента ни очаква нова мощна вълна на пандемията, при това още по- опасна.

Проблемът е, че дори  да си ваксиниран и с две дози ваксина  пак можеш да прихванеш новия щам. Немската медия Die Süddeutsche Zeitung (SZ)  цитира изследване на агенцията за обществено здравеопазване на Англия (Public Health England). То показва, че почти половината от умрелите в тази страна от варианта „Делта“ на  Ковид-19,  са били вече два пъти ваксинирани. Специалисти напомнят, че ваксините на осигуряват пълна защита – риск отново да се заразиш винаги има. А и никой не може да каже с какъв опасен негов щам ни предстои да се срещнем утре.

На този фон отново актуален става въпроса: а все пак откъде се появи Ковид-19? Наистина ли с него ни наказва майката Природа или той е избягъл от нечия лаборатория, в която хора с бели престилки създават биологични оръжия за нашето унищожаване?

Сега в много световни медии  все по-често се появява името на британския учен  д-р Питър Дашак. Твърде интересни са публикациите за него в британския всекидневник  Daily Mail, американската медия The National Pulse, в материали на Taiwan News и др.

Дашак започва научната си кариера с изучаване на редки сухоземни охлюви в Кингстънския университет.  По-късно заминава в САЩ, където става президент на EcoHealth Alliance – организация с нестопанска цел, която представя себе си като защитник на  света от нови болести и прогнозира възникването  на пандемии. EcoHealth Alliance обединява известни учени, съпруги на най-богати американци и високопоставени сътрудници на западни специални служби. Сред тях е и бившият директор на американската секретна военна биолаборатория Форд Детрик.

Питър Дашак експериментира с коронавируса, като се опитва така да го промени, че да може от животни да се предава на хора. През 2019 г. той възторжено отбелязва: „Коронавирусът е страхотен! Той много лесно се манипулира в лаборатория. Ние с Ралф С. Барик (учен от Университета на Северна Каролина) работим над това… Поставяш в него късче от друг вирус и после го доизпипваш в лрабораторията“.

Организацията на Дашак – EcoHealth Alliance, плаща за подобни изследвания и на института по вирусология в Ухан. Самият той непосредствено участва във високорисковите проучвания в него. Дашак работи не само в Китай – свои експерименти за предаване на коронавирус от  прилепи на хора той провежда в Танзания, Малайзия, Южна Африка, САЩ… Дашак е убеден, че лабораторно обработени коронавируси са неличими с антитела и не може да им се противодейства с ваксини.

Учени подчертават, че рисковете от изследвания на способността на вируси да заразяват хората, с цел да бъдат създавани ваксини срещу тях, са много по-големи, отколкото получаваната полза. Много от тези вируси са конструирани чрез метод за безпроблемно клониране, който не оставя следи от лабораторно инженерство. За двама видни американски епидемиолози – Том Ингълсби от университета „Джон Хопкинс“ в Балтимор и Марк Липшич от Харвард,  „създаването на потенциално пандемични патогени носи риск  от заразяване на милиони хора с много опасен вирус.“

https://i0.wp.com/i.ytimg.com/vi/BnKh3EFCL4Q/maxresdefault.jpg?w=640&ssl=1

Дашак демонстрира невероятна активност през последните месеци, за да убеди света, че коронавируса не е произлязъл от биолаборатория. Британският The Guardian озаглави негова статия така: „Игнорирайте теориите на конспирацията: учените знаят, че Covid-19 не е създаден в лаборатория“. Дашак убеждава (а кое е най-сигурното средство за това вероятно и сами ще се досетите!)   световни учени  да се противопоставят на твърденията за евентуално  изтичане на коронавируса от лаборатория. Той написва, а 26 учени се подписват под колективно писмо, което е публикувано в най-авторитетното медицинско издание The Lancet. С него те атакуват всякакви  „конспиративни теории, предполагащи, че Covid-19 няма естествен произход“. Популярни медии, спонсорирани от неолиберални среди, започват енергично да работят за отхвърляне на теорията за лабораторен произход на коронавируса. Дашак е и главният говорител на  Google по темата за коронавируса, а Google въвежда пълна цензура за всяка алтернативна на защитаваната от Дашак гледна точка. Темата за изкуствения произход на Ковид-19 постепенно става забранена за обсъждане в света в медиите. Дашак е поканен от СЗО да се присъедини към десете международни експерта, които анализират  лабораторията в Ухан. Той става и ръководител на разследващата комисия за произхода на пандемията, създадена от The Lancet.

Трезво мислещи и неподкупни учени предупреждават: на този етап няма категорични доказателства, които да подкрепят внушенията на Дашак, че Covid-19 е преминал от животни към хора по естествен път. Много по-вероятно е той наистина да е изтекъл от някоя изследователска лаборатория. Непреставащото умишлено създаване на нови и инфекциозни вируси и микроби крие огромна опасност от започване на пандемия от случайно освобождаване – течове непрекъснато се случват в лаборатории.

Разследващи журналисти припомнят, че и самият Дашак в миналото е предупреждавал за опасността от възникване на глобална пандерия в резултат на лабораторен инцидент. През октомври 2015 г. той е съавтор на статия в списание Nature, посветена на рисковете от излагане на вируси в лабораторни условия. Той е автор на материали, подготвени за семинар за намаляване на опасността от възникващи инфекциозни заболявания, организиран от Националната академия на науките на САЩ. В тях има текст, който изследва  „потенциала за разпространение“ от „генетични и експериментални изследвания“. Особено рискови са експериментите с  т.н.  „хуманизирани мишки“ – животни, създадени за лаборатории с човешки гени, клетки или тъкани в телата им. Точно такива опити провеждат Дашак и Ралф С. Барик в Университета на Северна Каролина.

Питър Дашак не би могъл да осъществява опасната си дейност, ако някой нямаше интерес от нея. И затова не плащаше щедро той и сътрудниците му да правят своите  експерименти с коронавируса. Дашак е на издръжка на американската корпорация Google. Американската Агенция за международно развитие  (United States Agency for International Development – USAID), която е е тясно свързана със специалните служби на САЩ   и играе основна роля за свалянето на неугодни на САЩ правителства, му е предоставила 64,7 милиона долара. Неговата организация EcoHealth Alliance е получила  39 милиона щатски долара  и от Министерството на отбраната на САЩ в периода от 2013 до 2020 г. Общо тя е финансирана с  над 103 милиона долара от правителството на САЩ.

https://i0.wp.com/stolica-s.su/wp-content/uploads/2021/05/5bf9c21a114143b0922141dc19437948_8.jpeg?w=640&ssl=1

Питър Дашак е известна личност с широки контакти в световни научни и обществени среди. Daily Mail цитира Колин Бътлър – професор по екологично здраве в Австралийския национален университет, който е редактирал заедно с него в продължение на три години научно списание. Той казва за Дашак, че е „изградил империя около идеята, че зоонозите (инфекции от животни до хора) са най-важното нещо в света“. Благодарение на дейността си Дашак е станал и много богат човек – само заплатата му е около 411000 долара.

За проф. Бътлър, който е и бивнш съветник на СЗО, работил е и в Китай, съществуват твърде много несъответствия в твърденията за естествената поява на Ковид-19. И същевременно има „поразителни“ косвени доказателства за неговия лабораторен произход. За проф. Бътлър, ако някога се докаже, че изкуствената поява на коронавируса е вярна, то това ще е  „мощен, наистина плашещ сигнал, че имаме реална опасност, както от пренебрежение, така и от невежество“.

Е, към тези негови думи наистина няма какво да се добави.