Кои качества ще определят мястото ни под слънцето

Кои качества ще определят мястото ни под слънцето

Времето, което ни е отредил нашия Създател  да пребиваваме в този прекрасен луд свят, за съжаление, не е толкова продължително, колкото би ни се искало. За един безгрижен средностатистически българин това са някъде около седем и половина-осем десетилетия. Тези, които по-сериозно се отнасят към начина си на живот – нямат вредни навици, активно се движат и се хранят с мярка, могат да прибавят някое и друго десетилетие към този срок. Но и тези добавени години едва ли ще откажат човека от големия му мерак – да го има дълго и след, като навърши стотте…
Но независимо, колко продължително ще живеем, повечето от нас искат да са здрави, успешни и богати. Да не се лишават от нищо – да имат много пари, движими и недвижими имоти, маркови дрехи, винаги пълен с вкусотии хладилник, пътешествия из чудни кътчета на планетата…
И някои наистина имат всичко това. А ние, които свързваме двата края, но все нещо не ни достига, понякога се питаме: добре де, как така успяват някои хора?

Е, всеки си има своите отговори на този въпрос. За някои това е вуйчото-владика. За други наследени имоти от далечни предшественици. За трети – свръхудачен бизнес. А за някои – просто късмет…
Има хора, на които да търсят отговор на този въпрос, си е професия. Сред тях са и учени от Лондонския университетски колеж – британски университет и съставен колеж в рамките на Лондонския университет. Те решиха да очертаят основните човешки качества, които осигуряват здраве, богатство и успех. За тази цел анализираха данни за 8000 британци на средна възраст, събрани за период от 11 години.
И така стигнаха до пет качества, от които според тях, зависи мястото на човека под слънцето:

– емоционална устойчивост,
– решителност,
– самоконтрол,
– оптимизъм,
– добросъвестност.

Всички те са необходим фундамент, за да се реализира оптимално човек в съвременното общество – независимо, в коя точка на планетата се намира.

Хората, които притежават като минимум четири или пет от тези качества, на възраст над 50 години вече ще са успели. Те са по-състоятелни, здрави, по-малко са подложени на стрес. Имат широк кръг от социални контакти.
Тези, които притежават по-малко от две от посочените качества, най-често са самотни, в депресия и страдат от хронически заболявания.
Много хора автоматично свързват успеха в живота с това, да си част от групата на богатите и привилигерованите. Но според учените подобна пряка обвързаност не следва да се прави: хората, които са от аристократични среди например и притежават висок интелект, може да имат и по-малки шансове на успех. За това е достатъчно да не им достига силен характер.
Друг важен извод от това проучване: тези пет качества са равностойни. Но успех ще имаме, само ако съумяваме да ги съчетаваме.

От хората, у които са установени наличие на петте качества, само 3 на сто са страдали от депресии. Докато при тези, които са притежавали по-малко качества, от нея са боледували 22 на сто.
Наблюдаваните хора, които са притежавали повече качества, са имали ниско равнище на холестерол и на С-реактивния белтък (CRP – той нараства при тъканно увреждане, развитие на инфекция, възпаление, при опасност от развитие на инсулт или инфаркт и др.). Те се отличавали със стройна фигура и бързо темпо на ходене, което позитивно се отразява на продължителността на живота им.
Своето здраве са определили като лошо около 37 на сто от хората, които притежават по-малко качества. И само 6 на сто от тези, които са носители на петте качества.
Експертите са на мнение, че характеристики като настойчивост, добросъвестност и самоконтрол, са изключително важни в началните етапи от живота на човека. От тяхното съхраняване и развитие ще зависи неговото здраве и материално благополучие, когато достигне преклонна възраст.

В интерес на истината учените не са открили нещо, за което ние да не сме чували или да не сме се досещали. Но така подредени и взаимообусловени, тези качества придобиват по-особено звучене. И си струва да помислим върху тях.
Току виж сме открили неизползвани резерви, за реализацията ни на сцената на собствения ни живот.