На каква възраст най-добре ни се удават някои неща?

На каква възраст най-добре ни се удават някои неща?

https://i0.wp.com/i.pinimg.com/736x/eb/95/ca/eb95ca3d138234f1a6a07c984498dfc2--ipl-treatment-intense-pulsed-light.jpg?w=640&ssl=1

Всички ние – без изключение, носим в главите си различни представи за нещата от живота. Повечето от тях са ни внушени от други – родители, приятели, образование, медии… Някои се оказват верни, но не са малко и тези, за които след време сами откриваме, че се разминават с реалността.
Особено устойчиви са мненията ни за нещата, които могат да се вършат на различна възраст. Мислим си, че детето е твърде малко, за да го натоварваме с отговорности например. Или предполагаме, че човека е твърде възрастен, за да е в състояние да поеме някакви ангажименти. И нерядко грешим: детето оправдава възложеното му доверие, а смятания за стар и немощен с лекота се справя с тежести.
Изследователи се запитаха, кое най-добре се удава на човека през различните периоди на живота му. И така стигнаха до интересни изводи за неговата възраст и възможности. Ето някои от тях.

чужди езици
Най-добрият период за научаване на чужд език е до седем годишна възраст. И колкото по-малко е детето, толкова по-лесно ще учи езика.

ум
Нашият мозък е най-мощен, когато сме на 18 години. В тази възраст той постига най-висока скорост на обработка на постъпващата информация, отлично работят и неговите изчислителни способности.

сила
Най-мощни са нашите мускули, когато сме на 25 години. Но оптимален мускулен тонус може да съхраним докато сме живи – просто трябва редовно и активно да спортуваме и правилно да се храним.

семейство
Най-доброто време за сключване на брак е, когато още не сме достигнали 30 години. Тогава вече сме успели да се запознаем с потенциални партньори, наясно сме с изискванията си към тях и сме сигурни, че с точно този човек искаме да вървим по жизнения си път. Най-малко разводи има сред двойките, които са сключили брак на възраст 28-30 години.

кости
Те са най-здрави, когато сме на 30 години, след това започват да стават все по-крехки. Но можем да ги укрепваме – като се храним правилно, редовно спортуваме и внимаваме да ни ги трошим.

памет
Най-добре запомняме лица, когато сме на 32 години. С нарастването на възрастта ще ни е необходима допълнителна информация, за да се ориентираме, кой е този, когото отдавна не сме виждали.

речник
Най-много думи ползваме, когато наближим 70-те. Вече сме натрупали солиден опит в общуването си, срещали сме много и различни хора, събирали сме разнообразна информация. И всичко това се отразява благоприятно на запаса от думи, с които разполагаме.

идеи
Най-креативни сме на 40 години – повечето нобелови лауерати най-често на тази възраст са направили своите велики открития. Но това не означава, че ако вече сме ги минали, нямаме шансове да не ни навести някое страхотно хрумване. И в историята на нобеловите премии има хора, които са ги заслужили с открития, направени много над 40-годишна възраст.

самочувствие
Най-доволни сме от външния си вид между 70 и 80 години. А в пълна хармония сме със себе си, когато навършим 82 години.

ние и другите
Онова, което най-много не ни достига в съвременния свят, е способността да разбираме другите, да уважаваме разликите в начина, по който те усещат нещата. Това изключително ценно човешко качество най-добре се проявява сред хората на възраст между 40 и 50 години.

щастие
На 23 години сме невероятно радостни и щастливи, но интересното е, че и когато достигнем 70 години, ние отново изпитваме пълна удовлетвореност от живота си. При това, тя е много по-ярко изразена, отколкото при хората на възраст 55 години например.

мъдрост
В живота си неизбежно изпадаме и в конфликтни ситуации. Ще ги овладяваме успешно, ако умеем вярно да ги оценяваме, да отчитаме развитието им, да признаваме и собствената си вина, да търсим компромиси. Най-добри в това сме, след като навършим 60 години – мъдростта наистина идва с възрастта.

и за важните решения
Повечето значими становища, които водят със себе си до сериозни промени в живота ни, приемаме на възраст, в която има цифрата 9: 29, 39, 49, 59, 69, 79… Тези преценки могат да са правилни, но могат и да не са верни. Въпреки това има ли деветка в цифрата, ние най-вероятно ще ги вземем.

Излиза, че всеки период от живота ни има своите преимущества. А възможностите ни за изява съвсем не се изчерпват с младежките ни години – докато сме живи пред нас има поле за реализация. За срещи с много радостни, приятни емоции, които съдбата ни е подготвила.
И само от нас ще зависи дали ще ги пропуснем или ще се възползваме от тях.