Кое ли ги мотивира: нашето здраве или комисионните?

Кое ли ги мотивира: нашето здраве или комисионните?

https://i0.wp.com/mtdata.ru/u28/photo409B/20788310234-0/original.jpg?w=640&ssl=1

Евросъюзът, в който имахме удоволствието да попаднем, се грижи за нашето здраве. Негови чиновници вече са сключили договори с различни производители за доставка на два милиарда дози от Ковид-ваксини. Е, различни скептици твърдят, че благодарение на това евробюрократи на ключови позиции вероятно ще бъдат позлатени от фармацевтичните компании, докопали се до поръчките. И като нищо може да се окажат прави:  та нима губиш, когато подаряваш милиони на който трябва, а срещу този малък жест получаваш милиарди? Според информационната агенция Reuters за всяка доза ваксина само от  Pfizer и BioNTech евросъюзът ще заплати по 18.34 долара. Общата стойност за 200 милиона дози ще е 3.7 милиарда долара. Но се планира  да бъдат закупени най-малко още 100 милиона дози, което означава, че компанията-производител ще получи над 5.5 милиарда долара.

Но всъщност истинският проблем, който нас би трябвало да ни занимава е не размера на комисионните, осигурявани на евробюрократи – тази практика не от днес, тя несъмнено ще я има и в бъдеще. Иначе за какво човек да се мъчи да попадне в европейските коридори на властта? Онова, което би трябвало да ни вълнува е доколко може да се доверим на купените с наши, на данакоплатците пари, западни ваксини.

Медията CNBC цитира д-р Сандра Фрайхофер от Американската медицинска асоциация, според която ваксините против Ковид-19 на компаниите Pfizer  и на Moderna изискват две дози на различни интервали. Но тя се притеснява дали хората, получили първата ваксина ще пожелаят да се ваксинират и втори път. Причината са неприятните странични ефекти, които те ще получат. За нея това няма да е като „разходка в парка“. Хора, които са участвали в клиничните изпитания на ваксините на Moderna и Pfizer  споделят, че изпитват висока температура, болки в тялото, тежко главоболие, отпадналост и други симптоми след ваксинирането. От компаниите също признават, че ваксините им могат да породят странични ефекти.

Оказва се, че и възхваляваната ваксина на AstraZeneca не е достатъчно проверена и твърденията за нейната 90-процентова ефективност не са достатъчно обосновани. Недостатъчната информация, съпроводена и с редица грешки, пропуски, неточности, която предоставя компанията-производител, води до недоверие към резултатите от клиничните изпитания на тази ваксина, отбелязва The New York Times. Според експерти, които вестника цитира, съобщенията за медиите на AstraZeneca пораждат повече въпроси, отколкото да дават отговори. Това е така, защото има ниско равнище на прозрачност и отсъства информация от критично значение за възможностите на тази ваксина. Не е за учудване, че заради растящите съмнения относно ефективността на ваксината на AstraZeneca, нейните акции на борсата се сринаха.

https://i0.wp.com/static.ngs.ru/news/2020/99/preview/198b150a74df95360ab566c52f4bc9a705ecf941_1200_800.jpg?w=640&ssl=1

На този фон се забелязва нарастващ интерес не само на медии, но и на експерти към руската ваксина „Спутник V“. Припомням ви, че на 11 август Русия първа в света регистрира тази коронавирусна ваксина, след като бе преминала клинични изпитания. Тя е разработена от Изследователския център за епидемиология и микробиология  „Н.Ф.Гамалея“ към Министерството на здравеопазването на Русия. Канадската общонационална медия Canadian Broadcasting corporation (СBC) публикува анализ на своя кореспондент в Москва Крис Браун. В него той отбелязва, че ефективността  на „Спутник V“ е  95 на сто. Крис пише, че тя е напълно безопасна, защото използва човешки аденовирусни вектори или гени за обикновена настинка, за да предизвика имунен отговор в организма. Според него след публикуването на последните клинични изпитания на „Спутник-V“, се забелязва промяна в тона на много изтъкнати западни експерти. Той цитира Стивън Евънс – професор по фармакоепидемиология в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, според който „данните са съвместими с ваксината, която е ефективна. Тези резултати са в съответствие с това, което виждаме при други ваксини.“  На същото мнение е и Иън Джоунс, професор по вирусология в Университета в Рединг – според него няма причини за съмнения в резултатите на руските му колеги. Той е убеден: това несъмнено ще е една полезна ваксина.

Science е издание на Американската асоциация за развитие на науката и едно от най-авторитетните научни списания в света. Основано е в далечната 1880 г. с финансовата подкрепа на двама знаменити изобретатели – Томас Едисон и Александър Бел. В него се появи интересната статия на Кай Купфершмид, която също е посветена на руската ваксина „Спутник V“. Струва си да отбележа, че авторът е завършил молекулярна биомедицина  в университета в Бон, Германия и Берлинското училище по журналистика. Той е разговарял с изтъкнати експерти в областта на вирусологията, според които данните за „Спутник V“ са най-добрите в областта на аденовекторните ваксини. Кай отбелязва, че като такава „Спутник V“ може да се съхранява в стандартни хладилници и не се нуждае от фризери, което е голям плюс. Той припомня, че партньори на Русия в Бразилия, Индия, Китай, Южна Корея също ще произвеждат ваксината, чиято цена вероятно ще е под 10 долара. Това ще позволи производството на над 1 милиард дози през 2021 г., като първите от тях ще се появат още през януари.

Но достъпът на „Спутник V“ в Европа е категорично забранен. И причината за това не се крие дори от влиятелни евробюрократи: според тях  руската ваксина няма да се появи на европейският пазар, защото това ще означава милиарди евро загуби за западните фармацевтични компании. В интерес на истината те забравят да споделят и за неизбежни „пропуснати ползи“ за самите тях,  ако това се случи.

Засега Унгария е единственият член на Европейския съюз, който е решил да си осигури „Спутник V“. Преди броени дни в тази страна пристигнаха образци от руската ваксина заедно с необходимата документация към тях. Русия потвърди и готовността си да отговори положително на искането на Унгария да произвежда нейната ваксина на своя територия. Очаква се до края на тази седмица унгарска делегация да посети Москва и се запознае на място с технологията за производство на  „Спутник V“.

https://i0.wp.com/www.arpeflu.ru/wp-content/uploads/2020/04/1-32.jpg?w=640&ssl=1

Родните властимащи са известни със слугинажа си пред европейските бюрократи. Също като тях и те вероятно очакват с нетърпение благодарни жестове от страна на западните производители на ваксини – та скъпото ни правителство се готви да закупи около 13 милиона дози, които ще му бъдат посочени от евробюрократи. Или простичко казано, едни богати хора у нас благодарение на „държавническият си подход“ и неимоверната загриженост за здравето ни, вероятно ще станат много по-богати.

Дали точно тези ваксини, за които сега властта пръска наши пари ще ни предпазят от Ковид-19 ще покаже времето.  Но едно е сигурно: тези техни действия определено ще ни направят още по-бедни, а децата ни дълги години ще трябва да изплащат новите заеми. То неизбежно ще се случи – косвен индикатор за това, което ни предстои ни показва Германия. В тази страна противодействието на коронавируса ще и струва 180 милиарда евро дългове. Впрочем новият бюджет на Германия вече е обект на критики от тамошни политици – те посочват, че не са достатъчни мерките за подкрепа на безработните и самонаетите лица. След като това се случва в една богата и подредена Германия, то може да си представим какво се задава у нас.

В страната, чиито управляващи и бюрократи влиятелни международни организации определят като най-корумпираните в цяла Европа!