Здравето не се продава в аптеки

Здравето не се продава в аптеки

https://i0.wp.com/www.genacol.ca/wp-content/uploads/2020/03/Joint_Mobility-1900x1266.jpg?resize=640%2C426&ssl=1

Него вече го знаят дори и най-малките деца. Нахлу в живота ни стремително и измести куп други теми, които доскоро ни занимаваха. Всеки ден е в телевизионните новини, напомня ни за себе си със стряскащи  заглавия по вестници и сайтове, които преглеждаме. Коронавирусът стана новият  диктатор, който неусетно започна да определя поведението ни – как да влизаме в магазина, на каква дистанция да сме от другите, колко дълго да си мием ръцете и пр. Премести училището и офиса у дома,  а  немалко хора остави без работа. И създаде пълен хаос в здравеопазването, образованието, икономиката, дори и в армията – не само у нас, а и по света.

Пандемията се оказа страшно заразителена – на 20.08.2020 г. инфектираните от Ковид-19 в света доближиха наистина впечатляващата цифра от 22 милиона  и 600 хиляди души. И смъртоносна, особено за някои хора – починалите досега от нея са около 800000 души (в критично състояние са над 62000 души). По всяка вероятност броя на преждевремено отишлите си заради коронавирус, много скоро ще надхвърли и  милион.

Но вниманието, което сега медиите отделят на Ковид-19 съвсем не означава, че другите заболявания са си отишли от нас. По-скоро е обратното – броят на умиращите от тях, остава устойчиво висок. Негативната тенденция – за повече починали и по-малко раждания се запазва за България: на 20 август родените са 90, а умрелите – 145 (ражданията у нас от началото на годината са 41637,  но починалите  са  66788). Преобладаващата част от тях са умрели от съвсем други заболявания – сърдечно-съдови, диабет, рак… И точно болните от тях най-вероятно ги очаква летален изход, ако бъдат инфектирани с Ковид-19.

Как се спасяват от хроничните си болежки преобладаващата част от нашите пациенти? Вземат лекарства – за тях това е най-лесният път да  поддържат живота си. Други го правят, защото се предоверяват на лекари, а и на рекламата, която денонощно им внушава ползата от продуктите на фармацевтиката.

Ако не бяха толкова невежи тези хора щяха да знаят, че няма лекарство, което да лекува едно, а да не съсипва друго. Тази простичка истина за пореден път доказват най-нови проучвания на изследователи от престижни организации. Така медицинските препарати срещу хипертония водят до негативни промени в кръвоносните съдове. Точно затова и случаите на сърдечна недостатъчност се срещат най-често сред хора, които ги вземат. Това установиха учени от известния Пенсилвански университет, които изследваха блокатори на калциеви канали от L-тип. Те способстват за промяна на кръвоносните съдове, рязко намаляват кръвопотока и увеличават налягането. А точно тези лекарства са сред най-често предписваните от лекари при лекуване на хипертония – оказва се, че те увеличават тези увреждания на човешкия организъм, които би трябвало да предотвратяват. Медици ги дават охотно на пациенти за да избегнат удебеляване на стените на кръвоносните им съдове, но в същото време те ги ремоделират, като водят до твърде опасни клетъчни изменения.

https://i0.wp.com/media.apnarm.net.au/media/images/2017/02/03/b88562412z1_20170203141123_000gf5g7js03-0-4aedo9pbmyy8b91ion2_t1880.jpg?w=640&ssl=1

Хипертонията е сред най-широко разпространените хронични заболявания на планетата – очаква се много скоро броят на хората, които имат високо кръвно налягане да достигне 1.56 милиарда души. От хипертония страда над 60 на сто от възрастното население у нас, а  65 на 1000 мъже си отиват преждевременно заради нея. Повече от половината хипертоници получават опасните мозъчен инсулт, заболявания на бъбреците, диабет…

Много от тези, които доверчиво влизат в аптеката, надявайки се там да намерят спасение от здравните си проблеми, едва ли си дават сметка, че лекарствата ги заплашват и с оцветителите и консервантите, с които са натъпкани. Не само за пациентите, но и за много лекари подобни спомагателни съставки на различните хапчета и мазила са инертни, т.е. според тях те не оказват въздействие на организма. Но в авторитетното научно списание Science се появиха резултати от първото изследване, което поставя под съмнение тази широко разпространена представа. Учените са изследвали над 3000 спомагателни съставки, които съдържат лекарствата. Така са открили 38 изключително опасни сред тях, които са и най-често употребявани. Един от основните негативни ефекти на различните съставки е, че те водят до неочаквани, но вредни странични действия на самите лекарства. Изследванията в тази насока продължават – сега учените са си поставили за задача да измерят и степента на токсичност на различните компоненти на лекарствата.

А има и друг проблем, за който винаги трябва да помним: фалшивите лекарства! Това, което е написано на опаковката не винаги е онова, което очакваме да получим, изваждайки илача от нея. Всяка година държавите в Европейския съюз губят над 15 милиарда евро заради произведени фалшиви продукти, в това число и лекарства. Това показват проучвания на Европейското бюро по интелектуална собственост (EUIPO), които цитира EurActiv. За да добиете представа за размера на щетите ще приведа следния пример: средната стойност на една съвременна, напълно окомплектована болница за 500 души е 450 милиона евро. Излиза, че с тези 15 милиарда могат да бъдат построени в ЕС 33 супермодерни болници!

Фалшивите продукти, в това число и лекарствата не се проверяват, затова те са и още по-опасни за човека. А по оценки на EUIPO точно производството на фармацевтични продукти, на козметика и средства за лична хигиена, е най-силно разпространата практика на фалшифициране. Особено широко неистинските лекарства се предлагат в онези европейски страни, където има силна корупция, а мафията властва във всички обществени сфери. Или другояче казано влизайки в аптеката, човек доброволно приема и риска да излезе от нея с фалшиви лекарства в джоба си…

Каква е алтернативата тогава, за да не боледува човек? Елементарно, Уотсън, е обичал да казва Шерлок Холмс: като живее нормално! Все повече хора и у нас си отиват преждевременно от този свят – немощни, болни, тежащи на близките си. Умират не толкова от пандемията на коронавирус, а от това, което те сами си причиняват: от неинфекциозни заболявания – рак, инсулт, инфаркт, диабет и др. А причината да се разболеят от тях е начинът им на живот: ядене на вредни храни, пушене, злоупотреба с алкохол, обездвижване… Несъмнено, те щяха да удължат с десетилетия живота си, ако не вземаха и лекарства.

Не мога да не отбележе и още една причина: човешката глупост, мързел и невероятната медицинска неграмотност, която днес се шири повсеместно. Само един пример: задава се есента, а с нея и кашлици, простуди, болки в гърлото, грип… Ако посетим джипито си заради подобен дискомфорт, то той най-вероятно ще ни предпише антибиотик или други лекарства. Но проучвания направени в Оксфордския университет,  резултатите от които се появиха в British Medical Journal  показват: лъжичка чист мед е с 44 на сто по-ефективна от антибиотик и други лекарства при тежка кашлица например!  Медът съкращава и времето, необходимо за оздравяване при инфектиране на горните дихателни пътища. Още по-важното е, че нектара на боговете не само няма никакви странични ефекти (които задължително съпътстват всички лекарства!), но укрепва и организма като цяло.

Повече от 2000 години преди ние да се появим на този свят, китайци са открили магията на здравето. И са я синтезирали в своя поговорка: мъдрият човек предотвратява болестите, а не се лекува от тях. Ако я следваме ще имаме не само много хубави дни, но ще забравим и за съществуването на медицината.

Просто тя няма да ни е необходима.