Ковид-19 показва: богатите наистина са от друга планета…

Ковид-19 показва: богатите наистина са от друга планета…

https://i.mycdn.me/i?r=AzEPZsRbOZEKgBhR0XGMT1RkxEbEpOd63-rffnELUz3rtKaKTM5SRkZCeTgDn6uOyic

Много неща се промениха в света ни през последните два месеца, откакто пандемията се развихри. Бяхме в карантина, рязко ограничихме общуването си дори с приятели и познати. Свикнахме да сме с маски на публични места, а в джоба на много от нас се появиха дезинфектанти. На реална опасност от инфектиране сме подложени всички, независимо от нашето местоживеене, пол, възраст, образование… Много от съвремениците ни загубиха работата си, други преминаха на намален работен режим, трети изпаднаха в пълно безпаричие.

Но Ковид-19 потвърди онова, което ние, простосмъртните, винаги сме подозирали: има една група хора, които не страдат като нас. При богатите дори и по време на дълбока пандемия всичко е много различно.

Най-застрашени от Ковид-19 са най-онеправданите – тези, които имат мизерни доходи и са принудени да продължават да се трудят, за да оцеляват. В тази група се оказаха най-вече хора, на които им се налага да общуват с широка публика – работещи в здравеопазването, хранителната промишленост, транспорта, чистотата, търговията….

И това се случва не само у нас, а навсякъде по света. Проучвания, които цитира Slate.fr показват: в края на март 33 на сто от работещите в частни предприятия във Франция все още не са били осигурени с ръкавици от работодателите си, а 40 на сто не са имали маски. Най-малко осигурените социални групи са особено подложени на съпътстващи заболявания – хипертония, диабет, затлъстяване, тежка астма, сърдечно-съдови и други хронични заболявания. А те водят до развитие и на много тежки форми на Ковид-19 и до летален изход при инфектиране. При това точно бедните реално са затруднени от получаване на качествена медицинска помощ и затова плащат често с живота си  за пандемията.

Професионалните манипулатори, които правят парите си, като лъскат имиджа на богатите, много обичат да прилагат т.н. техника на „общият вагон“. Тя ни внушава, че по време на бедствия всички – и бедни и богати сме потърпевши. Затова трябва да сме единни, национално сплотени в противодействието си срещу дошлата беда.

https://i0.wp.com/static.independent.co.uk/s3fs-public/thumbnails/image/2020/03/01/14/coronavirus-seattle-washington-united-states.jpg?w=640&ssl=1

Това им е работата на манипулаторите – да ни промиват мозъците. Но пандемията всъщност показа за пореден път, колко дълбока е разликата между многото бедни и малцината богати. Последните се скриха в разкошните си вили и резиденции, качиха се на яхтите си, с частните си самолети отлетяха към собствените си острови. Ще се съгласите, че определено има разлика да се самоизолираш в апартамента в панелния блок или на разкошната зелана морава на градината край басейна.

Ковид-19 буквално отнесе САЩ – над 1,7 милиона заразени от него, над 100000 души починали, десетки милиони останали без работа и гладуващи. Но всичко това не важи за богатите. Медията Business Insider разказва как преживяват те тази национална катастрофа – като се изолират в разкошните си извънградски резиденции, като се обкръжават от лични лекари, като си правят периодично тестове за коронавирус и получават незабавно резултатите от тях. Много богаташи ползват не само услуги на обслужващ персонал, но и  лични консултанти, които ги учат по време на изолацията да рисуват, да готвят, да спортуват и пр.

Business Insider информира и за нова мода сред американските богаташи, родена в пандемията: втори паспорт, който осигурява достъп в „по-безопасна страна“ с добра медицина в случай, че нещата в САЩ станат още по-зле. По данни на компанията за посредничество в получаване на чуждестранно гражданство Henley & Partners за първите три месеца на 2020 г. броят на американците, поискали нов паспорт се е увеличил с 42 на сто. Новото гражданство струва от 100000 долара за един човек на Карибите до 7,6 милиона долара в Австрия.

И още нещо: заради пандемията милиони хора останаха без работа, загубиха спестяванията си, изпаднаха в отчайваща мизерия. Но в същото време Ковид-19 направи богатите още по-богати. Тяхното обобщено състояние се увеличи с 225 милиарда долара само за периода от 23 март до 22 май, ни информира влиятелната медия Forbes. Богатството на 25-те най-богати хора на планетата сега е около 1,5 трилиона долара.

https://i0.wp.com/media.diepresse.com/images/uploads/7/4/a/5797706/9159B103-9707-4635-AC83-03C1D394857D_v0_h.jpg?w=640&ssl=1

Чудите се как така едни непрекъснато обедняват, докато другите постоянно забогатяват? Е, подобен въпрос е занимавал още древнокитайският мъдрец Лао Дзъ преди повече от 2000 години. Наблюдавайки тогавашните богаташи, той е стигнал до извода откъде са дошли многото им пари: честните не са богати, богатите не са честни!

А в това, че Лао Дзъ е прав и нищо не се е променило от неговото време до днес по отношение на начините за забогатяване, ни доказват учени от един от най-престижните университети в света – Калифорнийският (съкратено го наричат и Бъркли, заради разположението му в град Бъркли, щата Калифорния). Те доказаха, че трудно ще натрупаш пачките пари, ако си честен и не си готов да нарушаваш писани и неписани правила. Богатите хора са много по-склонни от другите да лъжат, мамят, корумпират, да вършат непочтени неща. Като притежатели на огромни ресурси и активи, те се смятат за особено привилегировани. И са склонни да приемат, че на тях са им позволени неща, които са забранени за бедните. Те са алчни и егоисти, защото са убедени: само преследването на личните им интереси ще увеличава тяхното богатство. И това се превръща в единствена цел на живота им. Или както казва една китайска поговорка – от 100 проекта на богатия 99 са насочени към това да стане още по-богат. Влиятелната медия The Washington Post озаглави публикацията си, посветена на дейността на учените от Бъркли така: „Богатите хора са по-склонни да лъжат, изневеряват и крадат, твърдят научните изследвания“.

Дали всичко това е справедливо, особено по време на пандемия? Безсмислен въпрос за социална система, във фундамента на която е заложено дълбокото социално неравенство. Между нас – простосмъртните, които едва оцеляваме с мизерните си доходи и малцината богати, чийто единствен интерес е как да станат още по-богати.

Но вероятно не трябва да им се сърдим за това – те просто живеят на друга планета.