Ковид-19: много по-опасен, отколкото си мислим

Ковид-19: много по-опасен, отколкото си мислим

https://i0.wp.com/media-manager.noticiasaominuto.com/1280/28126793.jpg?w=640&ssl=1

По всичко изглежда, че скоро няма да се разделим с Ковид-19. Още много дълго той ще е сред основните теми, които ще коментираме. Световната здравна организация (СЗО) обяви за рекорден денонощен приръст на заболелите от този вирус на планетата. На 4 юли са регистрирани 212326 нови инфектирани – най-високият брой след 28 юни, когато за едно денонощие бяха установени 190566 заразени.

А в словото си по повод  Денят на независимостта американският президент Доналд Тръмп препоръча на сънародниците си да се научат да живеят с коронавируса. И има защо: САЩ са държавата с най-голям дял на инфектирани с него. На 6 юли общият брой на заразените американци приближава 3 милиона, а на починалите – близо 133000 души.

Определено стряскащи са и данните за развитието на пандемията от коронавируса по света. На 6 юли общият брой на неговите носители е около 11 милиона и 600 хиляди души, а на починалите – близо 537540 души.

По-неприятен е друг факт, който установяват учени от различни страни: Ковид-19 мутира и става още по-заразен. Проучвания, осъществени в центъра Scripps Research показват: най-новата мутация на  SARS-CoV-2, която сега бързо се разпространява в Европа и САЩ, се характеризира с много по-висока способност да заразява клетките в сравнение с предишните. Вирусът определено става и по-стабилен.

Авторитетното научно издание Science Daily публикува статия, в която се твърди: новата мутация  D614G на Ковид-19 до 6 пъти по-активно заразява клетките на човека. Тя се предава много по-лесно от нейните предшественици и у заразените с новия щам вирусните частици са забележимо повече.

https://i0.wp.com/static.independent.co.uk/s3fs-public/thumbnails/image/2020/02/02/18/coronavirus.jpg?w=640&ssl=1

Нерадваща прогноза за развитието на пандемията с Ковид-19 дава в медията ZME Science и микробиологът от Белгия проф. Питър Пиот. Той е известен със своите проучвания в областта на изключително заразната болест Ебола и СПИН, а от началото на тази година изследва и Ковид-19. Проф. Пиот е убеден: реалното число на заразените с коронавирус е много повече, отколкото сочат данните на официалната статистика и най-вероятно е около 20 милиона души в света. А това означава, че усилията на медиците да се справят с проблема са определено безрезултатни. Наивно е да се очаква и 100-процентова ефективност от многобройните ваксини, които сега се разработват. Проф. Пиот е категоричен: истината е, че ние се намираме в самото начало на пандемията. Очакват ни дълги години съжителство с Ковид-19 и задълбочаване на социалната и икономическа криза, която той обуслови.

За съжаление, вредите които може да ни нанесе едно инфектиране с коронавирус са твърде значителни, за да се отнасяме несериозно към него. Последни изследвания сочат за много широк спектър от тежки усложения, до които довежда заразяване с Ковид-19. Става дума за много опасни заболявания като инсулт, енцефалит, деменция и др. Вирусът определено влияе и на мозъка на човека, включително главния и гръбначния мозък.

Известно е, че захарният диабет увеличава риска при коронавирусна инфекция – хора с подобно заболяване най-често умират при усложнения от нея. Но най-нови клинични данни и експерименти показват, че това може да работи и обратно – Ковид-19 да провокира у хората диабет от първи тип. Най-вероятно вирусът унищожава бета-клетки на панкреаса, които са отговорни за производството на инсулин. Освен това Ковид-19 поразява функцията на клетките, участващи в развитието на диабета – директно ги уврежда или съсипва имунният им отговор.

Британската медия  The Telegraph публикува статия, в която се подчертава: последиците от заразяване с Ковид-19 могат да се запазят през целия живот на човека. Здрави хора, които са били между 40 и 50 години в момента на заболяването, сега изпитват повишена тревожност, хронична умора и намалена трудоспособност. Дългосрочни вреди се нанасят на дробовете, нараства и вероятността от развитие на болестта на Алцхаймер. За Великобритания прогнозите са, че с Ковид-19 могат да се заразят около 3,5 милиона души. И по всяка вероятност над един милион от тях ще получат дългосрочни негативни последици вследствие на това заболяване.

Лора Донели и Виктория Уорд, автори на публикацията в The Telegraph, цитират Хилари Флойд –директор на Центъра на Националната служба за здравеопазване, която е шокирана от случващото се с млади хора, инфектирани от Ковид-19: „Те по-рано са били независими, имали са свой бизнес, посещавали са спортни зали, плували са, били са активни – казва д-р Флойд. – Но сега те са в такова състояние, че скоро няма да могат да станат от леглото“. За нея е възможно те до края на живота си да страдат от упадък на силите си.

https://storage.myseldon.com/news_pict_00/006DECB1EDEC4CBBB23317F5181ACCE4

Според експерти около половината от намиращите се в интензивни отделения пациенти с Ковид-19 най-вероятно ще имат постоянни физически, умствени и психични проблеми, включително хронично изтощение. Всеки десети от оздравелите след лечение заради коронавирус получава много сериозни усложнения в работата на сърцето си. Всеки седми може да има постоянни проблеми с интелектуално разстройство и т.н.

Изводът, който може да си направим е, че няма магическо решение на проблема с Ковид-19. Той е тук и няма намерение да си тръгва. А да разчитаме единствено на медицината е несериозно – от коварният вирус ни пази най-вече здравият ни разум, честото и продължително измиване на ръцете и социалното дистанциране. И, естествено, ако правим всичко онова, което укрепва защитните сили на организма ни – здравословно хранене, много висока физическа активност и позитивно отношение към живота.

Тогава шансовете ни да останем здрави определено ще нарастват.