Ковид-19: закрий пазара за конкурента и той ще бъде твой!

Ковид-19: закрий пазара за конкурента и той ще бъде твой!

https://i0.wp.com/www.thechurchnews.com/es/wp-content/uploads/sites/3/2020/04/AP20104765739609-1024x683-1.jpg?w=640&ssl=1

Ковид-19 се завръща с нова сила. По данни от 30 август броят на заразените в света вече е около 25 милиона и 260 хиляди души, а на починалите – над 848000 души. Най-засегната е Америка – там инфектираните надхвърлят  6 милиона и 147 хиляди души, а починалите са близо 187000 души. Расте броят на заразените с коронавирус в Индия. Южна Корея отново въвежда строги ограничения в столицата Сеул. Пандемията  атакува и  много държави на нашия континент. У нас най-вероятно след приключване на летните пътешествия ни чака също  висока вълна на инфектирани от Ковид-19.

На този фон света би трябвало да го радва появата на първата ваксина против коронавнирус – руската  „Спутник V“. Но се случва нещо на пръв поглед парадоксално: САЩ въвеждат драконовски санкции точно срещу руски научноизследсователски институти, които са създатели на тази ваксина. Американските власти ги вписаха в санкционият списък на министерството на търговията. Това означава, че те се ограничават в експорта, реекспорта и предаването на стоки на лица и организации. Обяснението е също толкова абсурдно, колкото и самото решение: те носят рискове за националната сигурност и външнополитическите интереси на Америка!

Не е никак трудно да се разбере истинският мотив за санкционирането на руските учени – да бъдат закрити западните пазари за „Спутник V“. И на тях безпроблемно да се продават, ако един ден се появат въобще, най-вече американски ваксини. Подход, който всъщност неотклонно прилага „демократична Америка“, откакто съществува.

Решението за санкциониране на руските учени удивително напомня на модела, който сега САЩ прилагат, за да блокират пътя на руския природен газ към Европа. В интерес на истината, неразривна част от него са и организираните у нас протести с искания за оставка на сегашното правителство – всъщност истинската цел е да се поставят на власт още по-зависими от Америка хора. И чрез тях окончателно да се блокира пътя на т.н. „Балкански поток“ – продължението на газопровода Русия – Турция към Европа. Немската медия Focus цитира Мануела Швесиг – премиер на Мекленбург-Предна Померания, една от шестнадесетте федерални провинции на Германия,  която се намира в нейната североизточна част. Тя решително осъжда санкционните заплахи отправени към нейната страна от правителството на САЩ и ги определя като атака срещу държавния суверенитет. Според нея действията на американците са опит за шантаж, за да се принудят немците да купуват техния шистов газ. Тя е категорична: Германия няма да позволи на други да и налагат каква енергия, какъв газ и от кого да купува. За разлика от свръхпослушните властимащи у нас например.

https://i0.wp.com/static.life.ru/tmp/_1586941391976-1586948479066.jpeg?w=640&ssl=1

Американският модел на поведение относно енергийните потоци сега точно се прилага и по отношение на „Спутник V“. И тук, както при газта проличава тясната обвързаност на бизнеса с властта. Истината е, че т.н. Биг фарма има изключително мощно влияние върху хората в коридорите на властта в САЩ.

Медията Global Research  (Канада) разказва, как фармацевтичните гиганти реално управляват здравеопазването в САЩ и в повечето държави по света. Така в Америка е практика бивши висши служители на фармацевтични компании да получават постове в правителството и обратното. Сегашният министър на здравеопазването и социалните служби на САЩ Алекс Азар II, преди това е бил шеф на фармацевтичната компания Eli Lilly. Е, пита Global Research, дали Азар ще е заинтересуван да се намалят цените на лекарствата? Та нали под неговото ръководство Eli Lilly три пъти е повишавала цената само на инсулина. И е била санкционирана в Мексико за поддържане на много висока цена на лекарства.

Американските медии застанаха начело на кампанията за дискредитиране на „Спутник V“. И нищо чудно – те са продукт на собствената си реалност. А в нея фармацевтичната индустрия си е направо еталон за това, как да се мами обществото. Американската неправителствена организация New Jersey Public Research Group в свое изследване стигна до извода: фармацевтичните компании преувеличават действието на лекарства и в същото време подценяват риска за човешкото здраве, който неизбежно съпровожда вземането им. Рекламата им съдържа неправилна информация за опасностите, свързани с употребата на препарати. Фармацевтичните компании твърде често скриват отрицателните резултати на клиничните изследвания или предоставят неверни данни, установява New Jersey Public Research Group.

„Коректните“ американски гиганти във фармацевтиката финансират (пряко или косвено) преобладаващата част от изследванията, които проверяват ефективността и безопасността на произвежданите от тях лекарства.  И колкото по-тесни са връзките между авторите на тестове и производителите на лекарства, толкова по-често рисковете от вземането на техните продукти се омаловажават, а ползите им се подчертават.

Проучване, резултатите от което са публикувани в Британското медицинско списание (the BMJ) сочат: повече от половината от тестовете за ефективността на лекарства в една или друга степен са свързани с финансови конфликти на интереси. Около 58 на сто от ръководители на клинични изследвания са обвързани финансово с фармацевтичната индустрия – получават хонорари, подаряват им се акции и пр. Е, точно в тези клинични изследвания вероятността от позитивен резултат е значително по-висока, отколкото при други, необвързани.

Европейската комисия плати авансово крупна сума на американската компания Johnson & Johnson (J&J). Става дума за поръчани 400 милиона дози от бъдеща ваксина, като цената само на една доза се очертава да е около 40 долара. Но точно J&J  е сред често наказваните за различни далавери с лекарства. През август миналата година тя плати 600 милиона долара на щата Оклахома (САЩ), защото вместо лекарства е продавала наркотици. Нейният продукт „Фенталин“, към който хората бързо се пристрастяват (продава се и у нас!) е синтетично обезболяващо, над 100 пъти по-силно от морфина. Лекари масово го препоръчват не само на болни от рак, на които не влияят традиционни обезболяващи, но дори и на хора с болки в гърба, главоболие и др. J&J са лъгали своите клиенти с целенасочено провеждани манипулативни маркетингови кампании. В тях са били изтъквани предимствата от болкоуспокояващите препарати, като им се е внушавало, че те са ефективни при всякакви хронични болки. Но способността им да довеждат до привикване е била старателно скривана.

Това далеч не е първото наказание за J&J – в последните години компанията трябваше да плати милиони долари, заради доказана вреда от нейни лекарства и козметични продукти. Срещу нея продължават да се водят дела за това, че обричат хора на различни заболявания, в това число и на смъртоносен рак.

Такава е реалността и тя няма нищо общо с образа, който се създава и вкарва като масло в двигател в съзнанието на невежата и лековерна публика, която доминира  по света и у нас. А когато се появи реален конкурент с действителни възможности да решава здравния проблем, за който е създаден, то реакцията на властимащите, контролирани от  Биг фарма е да  блокират появата му на пазара.

Без значение е, че той би спасил живота на милиони хора, включително и в напълно безпомощната пред пандемията Америка. Вместо да даде шанс на милионите свои инфектирани граждани, тя предпочита да въведе санкции срещу създателите на първата в света ваксина против коронавирус – руската „Спутник V“.

Ситуация досущ като описваните в романа на Джоузеф Хелър  „Параграф 22“…