„Климатични политики“ ще ни правят още по-бедни и тъжни

„Климатични политики“ ще ни правят още по-бедни и тъжни

https://i0.wp.com/nokta.md/wp-content/uploads/2020/07/108794310_2669945243295208_5488538877718857940_o.jpg?w=640&ssl=1

Новото ни правителство вече е факт. Министри и  обслужващи ги екипи сега са запретнали ръкави за да реформират  огромната мрежа от чиновници. Трябва да се осигурят службички за техни – „почтени, знаещи и отговорни“ хора. Това едва ли ще стане бързо – министерствата рязко са набъбнали, а и мераклиите за доходни държавни постове  са се увеличили.

Сред новите министерски велможи особено внимание привлича длъжността „вицепремиер по климатичните политики“. Депутатът от ГЕРБ Любен Дилов-син я характеризира от трибуната на парламента така: „Имате и вицепремиер по климатичната политика. Мисля, че това е прекалено конкретно, може би трябва нещо по-общо – вицепремиер за вселенското равновесие или за тъмната материя.“

Любен Дилов-син е креативна личност с добро чувство за хумор. Но точно тази измислена и определено грандоманска длъжност, освен да поражда усмивки много скоро ще започне и да ни натъжава. Не само защото на нея е поставен човек от  квотата на „Демократична България“ – така се нарича сега партията на експремиера Иван Костов, който помним като човек с огромен принос в съсипването на страната ни. Големият проблем е, че появата и означава: България прави решителна крачка към реализация на определено налудничавата „зелена сделка“ на Еврокомисията!

Припомням ви, че официално нейната цел е да се управлява ефективно енергията и да се елиминира парниковия ефект. Но както всичко друго, с което се захванат евролидерите, така и „зелената сделка“  се оказва проект, същността на който най-добре обяснява нашенската поговорка: вместо да изпиша вежди, изваждам очи. Тя е поредно потвърждение, че  Еврокомисията начело с шефа и Урсула фон дер Лайен, са много далече от реалността. В действителност „Зелената сделка“  е  непродуктивен и неефективен проект. А неговата основа –  да се добива енергия най-вече от т.н. възобновяеми източници, се оказва просто една огромна далавера.

За да се убедим в това е достатъчно да погледнем към могъща Германия – държавата, в която „зелени политици“ заемат ключови позиции във властта. Тамошната медия Agrarheute отбелязва, че  целият процес на трансформация към неутрална по отношение на климата икономика, всъщност ще доведе до огромни разходи. Тя припомня, че според Федералната одитна служба на Германия  предстоящите много големи щети, които ще понесат  гражданите и бизнеса, са „непропорционални на оскъдната доходност”. Надеждното и евтино снабдяване на частните домакинства и бизнеса с електричество е под въпрос, а всичко това застрашава енергийния преход и конкурентоспособността на Германия, обобщава Agrarheute.

За последното десетилетие инвеститорите в „зелената икономика“ на Германия са загубили около 2 милиарда евро. Особено са пострадали компаниите, които се занимават с производството и продажбата на ток от вятърни електростанции. Обяснението защо това е така е много простичко: няма по-несигурен източник на енергия от вятъра, слънцето, водата – при тях всичко зависи от капризите на природата!

https://i0.wp.com/www.oreanda.ru/aimg/83x16000/1326995/head_0.jpg?w=640&ssl=1

Климатичните политики на Германия са довели до невероятен скок на цените на всичко, сочат най-нови данни на германската статистическа служба Destatis. Налице е  най-голямото поскъпване  от 1962 г. насам. Така днес  минерално-маслени продукти струват с 62,4 на сто по-скъпо  на годишна база; руди, метали и полуготови метални изделия  – с  60,3 на сто; дървесина – с 41,1 на сто; зърнени храни, суров тютюн, семена и фуражи – с 30,3 на сто; селскостопански суровини и живи животни – с 21,7 на сто; мляко, млечни продукти, яйца, растителни масла – с 11,8 на сто; кафе, чай, какао и подправки – с 14,1 на сто; дървесина, строителни материали, бои, санитарна керамика (тоалетни, керамични умивалници и др.) – с 15,3 на сто; брашно и пшенични продукти – с 7,5на сто и т.н.

Увеличение на цените има абсолютно при всички продукти – никъде няма спад. В крайна сметка всичко това се стоварва на плещите на простосмъртния потребител. А според германски анализатори това е само началото на ценовото цунами, което идва. Една от най-важните причини това да се случи е все по-дълбокия дефицит на енергия и нейните растящи цени заради безумията, сътворявани от  климатични политики.

У нас веднага след назначаването на новото правителство то бе  „изненадано“ от предложението на държавната Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за вдигане на цените на тока, водата и газа. Но истината е, че това съвсем не е неочаквано – то е неизбежен резултат от досегашен недостиг на отговорни, компетентни и прагматични подходи на предишни властимащи към „зелената сделка“ на Еврокомисията. Просто заради изборни цели увеличението се задържаше изкуствено – на  „харвардските възпитаници“ и тяхната компания трябваше да  се осигури вземане на  властта. Затова избирателите се приспиваха със сладки и омайни обещания, а реалната картина за състоянието на държавата ни старателно се криеше от тях.

Това, че неадекватни климатични политики ще се реализират вече и у нас, става ясно от възгледите на „харвардските възпитаници“, които те охотно споделяха по време на предизборната си кампания. За тях природният газ е изключително неизгоден източник на енергия. Нещо повече: той идва от една опасна държава – Русия и засилва нашата енергийна зависимост от нея. „Харвардските възпитаници“ са убедени: соларните и вятърните източници на енергия са далеч по-изгодни от въглищата и от природния газ!

Тези техни разбирания  са напълно идентични с възгледите на намиращите се на власт в САЩ демократи и послушно изпълняващите указанията им евролидери. Несъмнено те ще са и основата за разработване на предстоящите климатични политики от екипа на новия вицепремиер. А това доказва, колко голямо е разминаването на представите на новите властимащи с  реалността.

От медиите става ясно, че на вицепремиерът по климатичните политики му предстои този месец важна среща в Брюксел с европейските министри по околна среда. Наивно е да се надяваме, че съмишленик на „зелената сделка“ ще се противопоставя на неадекватната  политика на Еврокомисията  и ще защитава интересите на държавата ни. По-скоро ни очаква нейното стриктно изпълнение вече и на наша територия.

https://i0.wp.com/i.obozrevatel.com/gallery/2013/6/18/867732.jpg?w=640&ssl=1

А това означава, че каквито и комисии да създават новите ни управляващи по повод искането на КЕВР за вдигане на цените на тока, водата и газа, то неизбежно ще се случи. И ще даде старт на невероятно поскъпване абсолютно на всичко – от храната до строителните материали. Това веднага ще направи жалки и смешни очакваните от милиони хора у нас увеличения на заплати и пенсии. В резултат броят на бедните не само рязко ще нарасне, но те ще станат и още по-бедни.

От медиите узнаваме, че „харвардските възпитаници“ и компания са много богати хора. Естествено, в това няма лошо. Но такива хора няма как да имат реална представа за шока, който ще се стовари върху  главите на над 80 на сто от българското население. Точно като в поговорката – ситият на гладен не вярва…

Впрочем това е без значение. Тези, които не жалеха пари „харвардските възпитаници“ и компания да се окажат в коридорите на властта, сега очакват от тях бързо да започнат да реализират и „зелената сделка“.

А доказателство, че това неизбежно ще се случи е и факта, че вече имаме нова длъжност в правителството: вицепремиер по климатични политики.