Като другите е, само дето не може да бъде унищожена!

Като другите е, само дето не може да бъде унищожена!

На фона на летящите към нас  съобщения от всевъзможни източници, вероятно малцина са обърнали внимание на информация на руската държавна корпорация „Ростех“. В края на февруари т.г. нейният ръководител – Сергей Чемезов, заяви, че „Ростех“ рязко е увеличил обема на серийно създаваните хиоперзвукови ракети „Кинжал“. Тяхното производство е усвоено отдавна, но едва сега е възникнала потребност от увеличаването им. Без да конкретизира точният брой на създаваните „Кинжал“-и, Чемезов съобщи, че производството на военна продукция на  „Ростех“ е увеличено за някои изделия и над 50 пъти!

Западни наблюдатели изразиха съмнения в казаното от него. Та нали според данни на Пентагона и ЦРУ още през октомври 2022 г. руснаците вече са изстреляли всичките си ракети. И повече не са в състояние да произведат заради антируските санкции.

Но през нощта на 8 срещу 9 март т.г. в отговор на терористичният акт, осъществен на 2 март от украинските въоръжени сили в Брянска област, руската армия нанесе „удар на възмездие“. В него за първи път по ключови обекти на украинския режим бе изстрелян залп от 6 хиперзвукови ракети „Кинжал“. Същите, за съществуването на които американски и български манипулатори не преставаха да твърдят, че те не съществуват, а са продукт на  „зловеща руска дезинформация“. Използването им показа, че руската армия разполага с достатъчно от тези уникални хиперзвукови ракети. Нещо повече – тя  продължава ускорено да ги произвежда и е решена да увеличи  употребата им  по обекти от стратегическо значение на противника.

А това е крайно лоша новина не само за украинския режим, но и за САЩ, НАТО и Евросъюза, които продължават да разширяват своята опосредствена (прокси) война срещу  Русия на украинска територия. Проблемът им е, че и най-съвременните средства за противовъздушна отбрана (ПВО), с които те разполагат не могат да поразят летяща хиперзвукова ракета „Кинжал“. Факт, който признават и в Белия дом. След залпа с хиперзвукови ракети журналисти запитаха неговият говорител Джим Кирби дали американската система Patriot ще се справи с „Кинжал“. Той призна, че Patriot не е в състояние да сваля не само крилати руски ракети, но и дронове. Докато самият  Patriot е много лесна плячка за руския „Кинжал“ и тези батареи неизбежно ще бъдат унищожавани, щом се появат на украинска територия.

Заради скоростта, с която лети (над 6000 км/час) и мобилността си, „Кинжал“ е невъзможно да бъде забелязан от противника. Далекобойността на ракетата е около 2500 км, а ударът и е с  хирургическа точност. Благодарение на невероятната кинетична енергия ракетата пробива дебела бетонна стена, а взривът става вътре в обекта. На „Кинжал“ могат да бъдат монтирани различни бойни глави – конвенционални или ядрени, противобетонни, обикновени, касетни, термобарични и т.н.

Висока оценка на „Кинжал“ дава   американската медия Military Watch Magazine, специализирана по военни теми. Тя припомня, че   хиперзвуковата ракета развива скорост до 10 Маха и има изключителна маневреност. Това я прави практически неуязвима – противодействие срещу нея не съществува. „Кинжал“ без проблеми поразява кораби, летища, командни пунктове, които са защитавани от мощни противовъздушни системи.

Подобен боеприпас, естествено, е изключително скъп. И затова той се използва само при особено важни, от критично значение за противника, цели. За първи път хиперзвукова ракета „Кинжал“ бе изстреляна  на 18.03.2022 г. Тогава с нея бе унищожен мощно укрепен подземен склад за ракети и авиационни боеприпаси в Ивано-Франковска област. Става дума за 136-ти център за осигуряване на украинските въоръжени сили, разположен в планината недалеч от населения пункт Делятин. Два дена по-късно в района на Константиновка (Николаевска област) ракета „Кинжал“ ликвидира огромна база за горива, която е снабдявала оперативната група „Юг“ на украинската армия.

На 11 април т.г. в населеният пункт Часов Яр (недалеч от особено популярния сега Бахмут) ракета „Кинжал“ изпрати в небитието подземен команден пункт на оперативната групировка „Изток“ на украинските въоръжени сили.

Осъщественият за първи път залп от 6 хиперзвукови „Кинжал“-и в нощта на 8 срещу 9 март, също е бил насочен към важни обекти на пративника.  Една ракета унищожи разположената в района Вюдубичи (Киев) ТЕЦ-5. Но не тя е била главната цел: според откъслечна информация, която се появи в публичното пространство, „Кинжал“ – и са опустошили секретен бункер, в който са действали украински и натовски щабни офицери. Украинският режим засега все още мълчи за това – не потвърждава тези слухове, но и не ги опровергава.

Ракетите „Кинжал“ (за тях използват и обозначението Х-47М2)  ги носят на борда си най-модерните руски изтребители МиГ-31К  (по класификацията на НАТО – Foxhound). Впрочем през август 2022 г. бе приет на въоръжение от руската армия усъвършенстван вариант – МиГ-31И. Според Military Watch Magazine, става дума за „уникален тип самолет, който няма аналог в света“. Той има голям корпус и отлични летателни характеристики за доставяне на хиперзвукови ракети. Всички процеси се управляват от компютър, което прави работата на летеца невероятно комфортна. Руските „мигове“, носители на „Кинжал“-и, също са неуязвими за противника – те са в състояние да прелетят над 2000 км, което на практика увеличава далекобойността на хиперзвуковите ракети до над 4500 км. „МиГ-31К“ изстрелва хиперзвукова  ракета без да му се налага да влиза в зоната на действие на  ПВО на противника.

Според военни експерти в обозримото бъдеще едва ли е възможно да се появи защита от  хиперзвуковите ракети „Кинжал“. Тяхната траектория на полет е непредсказуема и затова те няма как да бъдат прехванати от съществуващите системи за противовъздушна отбрана на САЩ и НАТО. А руските конструктори и инженери изпреварват и в тази военна област колегите си от Запада с десетилетия. И не престават да развиват и усъвършенстват изобретенията си.

Напълно основателно западни експерти смятат, че все по-широкото използване от руските военни на хиперзвукови ракети е в състояние да промени „правилата на играта“ (game-changer). Още повече, че на тях никой в света не е в състояние да им се противопостави. „Хиперзвуковата ракетна атака на Русия срещу Украйна подчертава уязвимостта на Запада“ е озаглавен коментара на Робин Диксън и Дейвид Л. Стърн за американският вестник  Washington Post (WP). В него „Кинжал“-ите се описват като високо маневрени оръжия, които се движат с огромна скорост и на практика няма как да бъдат прихванати. Авторите припомнят, че Русия разполага и с други хиперзвукови оръжия (като „Авангард“ и „Циркон“), разполагани на междуконтинентални балистични ракети, военни кораби и подводници.

Според Пол Фрейстлър – главен научен сътрудник по наука и технологии в Агенцията за военно разузнаване на САЩ, днес единствено Русия има на разположение стратегически хиперзвукови комплекси. Това той заяви по време на изслушване в американския конгрес. За Пол руските хиперзвукови ракети са в състояние да избягват сензорите и отбранителните системи на САЩ. И затова представляват наистина реална заплаха за нейната сигурност.

Известният със своята мъдрост, компетентност и осведоменост Джо Байдън  на среща с американски бизнесмени така обясни що за оръжие е „Кинжал“: „Тя има същата бойна глава, като всяка друга ракета. Няма голяма разлика освен тази, че е почти невъзможно да бъде спряна“.

За разлика от други негови приказки в тази има частица истина…