Хартиените карти явно са по-сигурни от тези в интернет!

Хартиените карти явно са по-сигурни от тези в интернет!

На 11 септември 2017 г. в Лвовска област бе даден старта на украинско-американски  командно-щабни учения Rapid Trident 2017. Те се провеждат от 2006 г., като целта им е да подготвят военни от двете страни за война  с руската армия. Но тъй като това няма да се хареса на мнозина,  американските пиари са  измислили на тези тренировки  лъскаво наименование:  „Партньорство за мир“. В ученията, които продължиха две седмици, активно участваха и български военнослужещи. Този факт сам по себе си  е доказателство и за това, как НАТО се е готвело  далеч преди да започне операцията на Русия в Украйна за прокси (опосредствена) война с нея. Впрочем точно тази нарастваща агресивност на САЩ и НАТО, която реално заплашваше националната сигурност на Русия, е сред главните причини за нейната операция в Украйна. За съжаление, след като „евроатлантически“ ориентирани партийки сега са на власт у нас, участието на прекрасната ни Татковина в тази прокси война непрекъснато се разширява.

В случая, обаче, не това ни занимава. Точно по време на Rapid Trident-2017, украинските военни представиха свой вариант на американската компютърна система  за управление на войските. Тя е наречана DELTA. Украински медии тогава много писаха, че благодарение на нея става възможно напълно да се откажат военните от старите методи за управление на подразделенията с помощта на хартиени карти. Тях ги заменя DELTA. Програмата представя разположението на своите и на противника военни части на бойното поле в реално време. Това позволява много бързо да се реагира на промените, които неизбежно настъпват.

DELTA е напълно съвместима с аналогичните натовски програми за военно планиране. Това потвърди и подполковник Тай Шапард, който е от групата военни съветници към американското посолство в Украйна. През 2017 г. той даде висока оценка на украинската DELTA, като подчерта нейната пълна съвместимост с аналозите и на НАТО. Далеч преди да е започнал конфликта, американският офицер споделя пред „Радио Свобода“: подразделенията на „интелектуалните войски“ на Украйна ще играят много важна роля в контекста на руската хибридна война!

С нескривана гордост украинските медии през 2017 г. информираха публиката, че техният вариант на американската DELTA, има редица предимства пред нея. Те са най-вече по параметрите на нейната защитеност и лекота на управление – в сравнение с украинската натовската DELTA е далеч по-назад.

А през май т.г. украински медии съобщиха, че точно DELTA е помогнала на  техните въоръжени сили да защитят Киев. Като е събирала данни от различни източници, тя е способствала украинските военни да действат много по-бързо от противника. Украинският подполковник Ярослав Гончар, който е съпричастен към създаването на DELTA, уточнява, че тя следи социални мрежи, форуми, получава данни от мобилни оператори, спътници, дронове и др. С нея са свързани и всички други силови структури на Украйна. Така се създава пълна картина на районите, по които украинските военни следва да нанасят удари. Това позволява  ресурсите, с които те разполагат, да бъдат разпределяни прецизно. Гончар подчертава, че за усъвършенстването на DELTA  са били привлечени програмисти не само от Украйна, но и от много други натовски страни.

Но има проблем: и най-добрата програма може да бъде разбита!  Стига с нея да се заеме хакер, който си разбира от занаята. Точно това се случи сега с украинският вариант на американската компютърна система DELTA. Украински хакер под псевдонима „Джокер“, който сега живее и работи в Донецката украинска република (ДНР), се напъха в програмата за управление на украинските войски по стандартите на НАТО.  

Джокер е добре известен на всеки, който се интересува от случващото се в Украйна. През последните месеци той изнесе в публичното пространство много данни, измъкнати от него директно от щабове на украинските въоръжени сили.

Що се отнася до проникването му в DELTA  Джокер споделя, че е бил провокиран за това от самите  украинци. Те непрекъснато се подигравали на въоръжените сили на ДНР, че използват   хартиени карти в действията си. Сега, обаче, благодарение и на Джокер и те, и руските военни разполагат не само с данни от украинската DELTA, но и с достъп до подобни на нея американски и натовски програми за управление на войските. За това са им помогнали и други руски хакери, като тези от известната група Killnet например.

Впрочем за възможностите на руските хакери – едни от най-добрите в света, е показателен и следният факт. На 26 септември т.г. групата „Зли руски хакери“ (RaHDIt)  публикува на специално създадения от нея сайт „НемеZида“, сведения за над 1500 украински разузнавачи. Сред тях са и данни за шпиони, които работят под украинско дипломатическо прикритие.  Става дума за над 20 държави, които активно подкрепят украинския режим и са срещу Русия. Освен това руските хакери разпространиха информация и за украински шпиони, които действат в представителства на ООН, Евросъюза и НАТО. Бяха разкрити  сведения и за над 40 подразделения на службата за външно разузнаване на Украйна, включително и едно законспирирано учебно заведение.

RaHDIt и преди това публикува информация за сътрудници на украинските специални служби. Така през юни т.г. станаха известни данни за 700 сътрудника на Службата за безопасност на Украйна. През юли RaHDIt разпространи информация за служителите на Главното разузнавателно управление на украинското военно министерство и свързани с тях лица. А когато започна руската операция в Украйна RaHDIt едновременно „разби“ всичките 755 нейни правителствени сайта.

„В интерес на истината не бе лесно да се проникне в DELTA, но не съществуват абсолютно защитени системи. Във всяка от тях може да се  влезе, стига да имаш навици, време и креативност в подхода. Но най-важното е да вярваш, че това е възможно. Тогава загубата на време и  старателността в работата няма да са така изморителни“, споделя пред журналисти Джокер.

В същността си DELTA е интерактивна карта, на която се нанася цялата информация за своите и на противника войски, казарми, складове за боеприпаси и гориво, блокпостове, дронове, обекти, които ще бъдат обстрелвани и т.н. В нея непрекъснато се извършват промени според постъпващата разузнавателна информация в реално време. Става дума за огромен обем от данни, въз основа на които се планират и управляват военните действия.

Руските военни използват различни източници за събиране на информация за своя противник – Украйна и въоръжените сили на САЩ и съюзниците му. Сред тях са спътници, дронове, радиопрехващания, мониторинг на социалните мрежи, агенти и т.н. А хакери като Джокер им помагат да обогатяват базата си от данни в реално време относно плановете на командването на украинските въоръжени сили,  разположението и състоянието на противника и др. Но и с още нещо –  руските военни  получават точни представи и за това, какво украинците знаят за тях.

Според Джокер програмата DELTA е разработвана съвместно от американци и украинци по стандартите на НАТО. Освен интерактивна карта, тя използва два отворени кода (open source) – „Елемент“ и NextCloud. Работи и с обикновен Google удостоверител (Google Authenticator). Системата използва военната мрежа Damba.org.ua.

За да демонстрира как работи DELTA, Джокер показа на журналисти разположението в детайли  на украинските военни части около град Николаев. А след това той  се обърна към украинските военни с думите: „Сега вече знаете, защо напоследък не постигате нищо от това, което сте намислили!“

Джокер споделя, че си е поиграл и със самата DELTA, като е добавил в нея свои хрумвания. Променил е данни, поставил е различни квадратчета с диаманти и други странни фигури. Направил го е, за да е по-весело, когато се гледа на DELTA. „Не се сдържах“, шегува се Джокер.

И дава безплатен съвет на украинските военни: да помнят, че понякога е по-добре да планират действията си на  древните  хартиени карти…