Как харчите парите си

Как харчите парите си

Наполеон Хил е смятан за един от най-добрите познавачи на изкуството да се забогатява. Десетилетия наред той е изучавал живота на богатите и благодарение на това сам е направил много пари. Наполеон имал разкошни къщи, вили, автомобили… Правел пищни банкети в резиденциите си, непрекъснато купувал различни луксозни предмети, държал многобройна прислуга.
Наполеон е знаел как се правят пари. Но онова, което не бил научил е, как да се управлява спечеленото богатство. В интерес на истината той е бил финансово неграмотен човек, който така и не разбрал ключовото правило: за да имаш пари, трябва да контролираш разходите си.

Наполеон завършва живота си в пълна мизерия, оставяйки след себе си много дългове и разорени фирми. През последните години от живота си е оцелявал само благодарение на това, че неговата издръжка поел собственик на голяма застрахователна фирма.
Със своите над 73 милиарда долара Уорън Бъфет е в тройката на най-богатите хора на планетата. Затова си струва да се вслушаме в някои от съветите, които споделя този мъж за тайните на забогатяването. Той ги изпраща към всеки, който иска да умножава парите си.

Спечелените пари влагай в бизнеса
Когато получите сериозни пари, като нищо можете да хукнете да си ги харчите. Но не правете това – най-добре е да инвестирате печалбата си.
Като ученик Уорън заедно със свой приятел купил автомат за играта пинбол и го поставил в бръснарница. С парите, които двамата спечелили от него, купили още 7 игрални автомата и ги разположили в различни фризьорски салони в града. По-късно ги продали. Но забележете – хлапето Уорън не е похарчило получените банкноти по дискотеки и барове. То си купило акции, за да стартира нов бизнес. Уорън започнал да се интересува от инвестиционния пазар, когато бил на 11 години – тогава купил първите си акции. На тази крехка ученическа възраст, когато повечето деца мечтаят да са футболисти, пожарникари или космонавти, Уорън знаел, че иска да стане инвеститор.

Не трябва да ви пука, какво мислят или правят другите.
Уорън имал съвместен бизнес, който бил печеливш. Партньорите си поделяли печалбите, но какво правел с парите си той не казвал на никого. Общо взето съдружниците му не го вземали на сериозно. Но когато десетилетие по-късно, той решил да излезе от съвместния бизнес, вече бил спечелил 100 милиона долара!

Бързо вземай решения, но добре ги обмисляй
Уорън е известен и с това, че приема бързи решения, след като помисли. Веднага щом открие възможност за правене на пари, той мълниеносно се възползва от нея.
Като тинейджър, Уорън печелел по 175 долара на седмица. За времето си тези пари били много повече, отколкото изкарвал за същия период негов учител например. Но от къде били парите му? Той разнасял вестници, продавал пощенски марки, използвани топки за голф… Сам откривал дейности, от които можел да прави пари.
Някои наричат това инициативност.

Следете за разходите си
Уорън инвестира само в предприятия, които се управляват от пестеливи хора.
Веднъж бил удивен, когато разбрал, че негов познат е боядисал само лицевата страна на своя офис – тази, която гледала към улицата. Запомнил този урок за спестяване за цял живот.
Милиардерът все още живее в къщата си в Небраска, Омаха, която купува през 1956 г. за 31500 долара. Но и тя се оказала отлична сделка: днес, ако реши да продаде имота си, ще получи за него над 2 милиона долара!

Ограничете дълговете си
Уорън никога не е взимал назаем пари, дори и за да ги инвестира. Няма и не е имал никакви ипотеки.
Неговият съвет е: използвайте само своя доход, за да икономисате пари и по-късно да ги инвестирате.

Своевременно излизайте от играта
Като тинейджър Уорън отишъл на конни състезания. Заложил на един кон и загубил. За да си върне парите заложил на друг кон. И отново загубил – всичките си пари, дадени му за седмицата.
Повече той никога в живота си не е повторил тази грешка.

За да не се сгромолясаме във финансовата пропаст, трябва да се научим да контролираме парите, които печелим. Да си записваме всички разходи, които правим. Отвреме навреме е добре да ги анализираме, за да видим, от къде бихме могли да спестим – спестеното пени е умножено пени, както казват британците. Ако всекидневно водим отчет на парите, които харчим, ние ще знаем къде отиват те. А след това ще можем да оптимизираме разходите и да запазим част от капитала си, т.е. да го увеличим.


Ние сме уязвими, когато доходите ни са по-малко от разходите, които правим. Добиваме финансова самостоятелност, когато доходите и разходите се изравнят. Но целта, която трябва да преследваме е свободата – когато доходите ни ще надхвърлят разходите ни.
Започнах този текст с историята на Наполеон Хил. Несъмненно той не е бил глупав човек, написал е много и интересни книги. Но точно към онова, на което е посветил живота си – правенето на пари, Наполеон е постъпвал твърде безотговорно и наивно.
– Кажете ми как използвате времето си и как харчите парите си и аз ще ви кажа къде ще бъдете след десет години!
Тази сентенция принадлежи на Наполеон Хил. И това, че е вярна, потвърждава неговия шеметен финансов възход и последващия го летеж към безпаричието.
Излиза, че важно да се научиш да правиш пари, но далеч по-важно е да знаеш как да ги управляваш.