Как Украйна успява да лъже милиони хора по света и у нас

Как Украйна успява да лъже милиони хора по света и у нас

https://i0.wp.com/static.1tv.ru/uploads/video/material/splash/2022/03/30/718469/big/718469_big_44ec1767b0.jpg?w=640&ssl=1

На 30 март украински въоръжени части в Донбас нанесоха опустошителен удар с реактивна система за залпов огън (РСЗО) „Ураган“ по западната част на град Донецк, в района на населеният пункт Тоненкое.  Една от ракетите се  стовари върху  9 етажен жилищен блок, друга  разруши училище №97. Загина един човек, други 4 са сериозно ранени, сред които и дете на 1.5 годинки. Но жертвите продължават да растат – спасителите трудно се справят с разчистването на съборения блок.

Незабавно украинската пропаганда разпространи снимки от тази трагедия, като ги представи за разрушения, нанесени от бомбардировки на руски военни. Мълниеносно тази нагла лъжа започнаха да разпространяват западни медии. Още същият ден вестник New York Post обвини Русия в бомбардировка на украински градове, а в качеството на доказателство показа удара по Донецк от  РСЗО “Ураган“ на украинските въоръжени сили. Естествено, постави и подходящо заглавие: „Русия продължава да бомбардира украински градове!“

Точно така постъпиха „безпристрастните“ и „почтени“ западни и български журналисти, когато украинските фашисти убиха с ракета „Точка-У“ в град Донецк над 20 души и раниха десетки, в това число и много деца. Това или бе скрито от западните и българските медии, или бе представено като удар, нанесен от руски военни над  беззащитни украинци. Така италианският вестник la Stampa постави снимка на челната си страница, която коментира като „избиване на мирни жители в Киев“ от руски военни. Но снимката задигна  от трагедията, последвала след удара с „Точка-У“  по Донецк.

Не може да се отрече: циничната и невероятно нагла информационна и психологическа война, която води Украйна срещу Русия, възторжено се приветства и подкрепя всячески от Запада. А вече и у нас. Изключително висока оценка и даде влиятелният The Washington Post. Вестникът пише, че украинският президент Зеленски се е оказал ненадминат майстор на манипулацията. Облечен в тениска, небръснат и мрачен, той иска още оръжия от Запада. На фона на неговите изявления се показватг видеа с трупове в масови гробове и ранени деца в болнични легла. Естествено, за публиката остава неизвестно, че те са резултат от варварски действия точно на украински  военни и на нацистки формирования, въоръжени със заповед на същия този президент. Но благодарение на ловката манипулация и играта с емоциите на хората, Зеленски си  осигурява  огромна военна подкрепа и  постига безпрецедентни икономически санкции за Русия.

The Washington Post  цитира експерта по комуникация, старши сътрудника в Атлантическия съвет и автор на труда „Новите правила на войната“   Шон МакФейт. Той изтъква, че украинската информационна война е пример за дълбока промяна, която се извършва в съвременните конфликти. От фокусиране върху свалени ракети и самолети, се преминава към концентриране върху медии, съобщения и убеждаване. „Русия може да печели войната с оръжията, но Украйна печели информационната война – казва  Шон МакФейт. – Това е ключът към получаването на подкрепа и съчувствие на съюзниците.“

https://i0.wp.com/cdnn1.img.sputnik-ossetia.ru/img/07e6/03/1d/16087263_0:0:1920:1080_2072x0_60_0_0_f243c30e05c30a7ccc4d50beeed76feb.jpg?w=640&ssl=1

Зеленски има 5.4 милиона последователи в Twitter. Той умело приспособява своите призиви към различни аудитории. Играе си както с думи на Уинстън Чърчил, така и на Мартин Лутър Кинг и неговата „Имам мечта“. За да манипулира мозъците на милиони, той разчита на своите способности като актьор. Деклерацията му, че украинските майки гледат как децата им умират в името на европейските ценности, разплака немалко лидери на Запад, твърди Washington Post. И ги накара да одобрят антируските санкции.

Украйна определено печели в пиар-кампанията си за демонизиране на Русия. Послания с антируско съдържание  тотално са завладели публичното пространство на Запад и у нас. Тиражира се изображението на украинка, която държи противотанкова ракета Javelin. В обръщение е  пощенска марка, на която украински войник сочи предизвикателно средния си пръст на руски боен кораб. Непрекъснато се напомня за съпротивата на украински граничари на остров Змейни. Зеленски много често цитира тази история и заявява: 13 бойци „загинаха героично“ и  всички те ще бъдат наградени с „Герой на Украйна“. Тази история се превърна в „обединяващ вик“, пише The Washington Post. И никой не се интересува от факта, че това е невероятно нагла лъжа: нито един от защитниците на остров Змейни не е пострадал, а всички те се радват от добро отношение в Севастопол, където сега се намират.

В интерес на истината The Washington Post признава, че на Запад не са в състояние да проверяват преобладаващата част от информацията, която идва от Киев, включително и за броя на жертвите. Те просто незабавно я разпространяват в милиони тиражи – от значение единствено е да се промиват мозъците на наивниците. Вестникът цитира служител на Държавният департамент на САЩ, който твърди: „Украйна показва на света как трябва да се общува с хората. Наблягате на всичко, което е положително за вас, говорете за загубите на врага си и омаловажавайте своите. Разказвайте само това, което е изгодно за вас.“  Американският бюрократ с нескривано възхищение подчертава: „Украинците ни преподават майсторски клас по информационна война!“

Но колкото и да е талантлив шута Зеленски и неговите манипулатори, постигнатият от тях ефект – тотална  демонизация на Русия на Запад и у нас, е немислим без изключително мощна външна подкрепа. И украинците я получиха от САЩ и НАТО. Те оказаха невероятно силен натиск върху професионалисти по манипулиране на хората – пиари (специалисти по връзки с обществеността) и осигуриха включването им в информационната и психологична война на Украйна. Към нея се присъедини, забравяйки за етичните си кодекси и най-голямото професионално обединение на пиар-експерти – Асоциацията за връзки с обществеността и комуникации (The Public Relations and Communications Association – PRCA). Става дума за общност с огромен потенциал – над 35000 пиари в 82 държави, с офиси в Лондон, Хонконг, Дубай, Сингапур и Буенос Айрес.

MintPress News е независима американска журналистическа организация за разследвания и анализи на актуални теми и проблеми. Тя направи интересно проучване за това, как Украйна успява да излъже милиони хора по света. Резултатите от него публикува в свой доклад, наречен „Пропагандната война на Украйна: международни PR фирми, лобисти и ЦРУ“. Изследователите от  MintPress News са разкрили огромна мрежа от чуждестранни експерти по манипулация, лобисти във Вашингтон и медии, много тясно свързани с  американското разузнаване. Благодарение на техните дружни усилия се осъществява невероятна по мащабите и ефективността си пиар-кампания за демонизиране на всичко руско. И същевременно се прави всичко възможно хората да не узнаят  истината за нацисткият режим, дошъл на власт в Украйна чрез организирания от САЩ държавен преврат през 2014 г.  и тази държава бъде идеализирана в света.

Украйна е създала организация, която координира и насочва усилията на цял „международен легион от фирми за връзки с обществеността“, пише MintPress News. Всички те работят директно с Министерството за външните работи на Украйна, откъдето получават указания за водене на информационна и психологична война против Русия.

https://i0.wp.com/riafan.ru/upload/images/2022/3/29/86224_full.jpeg?w=640&ssl=1

В спечелването на милиони хора за Украйна и насаждането у тях на ненавист спрямо Русия, сега най-активно са въвлечени над 150 големи чуждестранни пиар-компании, които имат богат опит в манипулацията. Тяхната задача е да разпространяват украинските версии за случващото се в Украйна и да убеждават хората  да не вярват на Русия. От тях се очаква да се доверяват единствено на това, което казва и показва Украйна.

MintPress News е установила, че действията на обединените в услуга на Украйна  международни пиар-компании се ръководят от  съоснователя на фирмата за връзки с обществеността PR Network Ники Регацони и пиар-експерта Франсис Ингам, който поддържа много тесни връзки с правителството на Великобритания.

От своя страна украинските власти дават на пиар-компаниите различни инструкции, как да водят информационната война за промиване на мозъците на милиони хора. В тях редовно се посочват актуалните и особено важни (ключови) съобщения, както и какъв стил на изказ е подходящ за общуване със  социални групи от различни държави. Тъй като ситуацията е много динамична, пиар-компаниите поддържат непрекъсната връзка с украинските власти. Отговорен за тяхното редовно инструктиране от украинска страна е Ярослав Турбил, който много тясно е свързан с правителството на САЩ  и с американското разузнаване.

Оказва се, че невижданата по своя мащаб русофобия, разпалена сега в много държави по света и у нас, въобще не е стихийно явление. Става дума за  изключително добре режисирана манипулативна кампания, водена от истински майстори в тази област, които разполагат с колосални финансови средства. Същевременно  т.н. „демократичен  свят“ е наложил невиждана досега по своята суровост и мащабност цензура. За милиони хора по света и у нас напълно е блокиран достъпа до обективна и достоверна информация. Вместо нея публичното пространство е залято с всевъзможни измислици, лъжи, невероятна дезинформация, които нямат нищо общо с действията на Русия в Украйна. На практика с най-активно участие и  на световната пиар-общност се ликвидира основно човешко право – на избор на източници на  информация, на свободата сам да се ориентираш в това, което се случва в света.

И този път руският президент Владимир Путин  се оказва точен в преценката си: Запада наистина се превърна в „империя на лъжата“. Проблемът за нас е, че подобно на Украйна и България вече е част от този  лъжовен  свят.