Как се казвате?

Как се казвате?

 

 

 

Николай Иванович Пирогов (1810 – 1881) е знаменит руски хирург, анатом, естествоизпитател, педагог, член-кореспондент на Руската академия на науките. Основоположник е на военно-полевата хирургия – спасил е живота на хиляди хора по време на Кримската война, Френско-пруската война и Руско-турската война (1877 – 1878). За първи път прилага гипсовите превръзки при счупвания на крайници, като така подобрява зарастването и снижава инвалидността. Заради това, че спасява и много българи от смърт, у нас в негова чест са издигнати 26 обелиска, 3 ротонди, паметник в Скобелевия парк в Плевен. В село Бохот, Плевенско, на мястото на руската военно-временна болница, е изграден Парк-музей „Николай Иванович Пирогов“. На негово име е наречен и института за спешна медицинска помощ “Пирогов”.
Веднъж Пирогов, който бил в Париж, решил да посети тамошната Медицинска академия. Никой не го познавал – той влязъл да послуша лекция на професор Нелатон пред лекари. А той разказвал за непозната и много сложна операция, която за първи път е направил руския хирург Пирогов. След като завършил лекцията си, професора попитал дали някои от присъстващите не би искал да направи тази операция на труп. В залата се възцарило мълчание. Тогава Пирогов станал и направил блестящо тази операция.
Професор Нелатон изпаднал във възторг:
– Прекрасно! Блестящо! Предлагам ви да изпратим телеграма до нашия славен колега Пирогов и да му съобщим, че вече и в Париж има негов достоен последовател. Човек, който е направил същата операция не по-лошо от него. Позволете, колега да науча името ви, за да го съобщя на Пирогов? Как се казвате?
– Пирогов!
*******
Ако някой човек ти направи зло – дай му бонбонче. Ако той пак ти направи зло – отново го почерпи с бонбонче. И така прави, докато тази твар не получи захарен диабет.
*******
Настрадин Ходжа люто се гневял на насъбралите се пред джамията мюсюлмани:
– О, хора, вие сте паднали по-ниско и от животните! Поставете пред магарето ведро с вода и ведро с вино – какво ще пие то?
– Разбира се, вода! – отговорили в един глас правоверните.
Хитър Петър, който минавал наблизо, възкликнал:
– Ами, че то затова си е магаре!