Как живеят те в обявената им от Запада хибридна война?

Как живеят те в обявената им от Запада хибридна война?

Така изглеждат магазините във Великобритания. Снимката е от  супермаркет в Бристъл – град с население от над 400000 души, неофициална столица на Западна Англия. Публикува я един от най-големите британски всекидневници – Daily Mail. Днес в магазините на тази държава има голям недоимък от храни. Ето защо масово са въведени ограничения в количеството на продуктите, които могат да закупят клиентите.

Естествено, това не е новина за всеки, който следи какво се случва днес в Европа, а и в далечна Америка. А снимката едва ли ще привлече вниманието на посърналите британци. Но не това е целта на  Daily Mail – неговият интересен репортаж, от който е и снимката, търси отговор на друг въпрос: как живеят обикновените руски граждани в продължаващият вече около година и половина конфликт в Украйна?

Определено на тях не би трябвало да им е комфортно – та срещу Русия колективният Запад, начело със САЩ и Великобритания, започна в началото на 2022 г. невероятно агресивна хибридна атака. Тя включва преди всичко опосредствена (прокси) война – води се от Запада на украинска територия, с използване на украинско „пушечно месо“ срещу Русия. На украинският режим вече са доставени и продължават да се изпращат непрекъснато  стотици хиляди тона въоръжения и боеприпаси. А с всеки нов транш в Украйна пристигат все по-модерни и смъртоносни оръжия.

Но това не е всичко: несекващата нито за миг хибридна атака на Запада срещу Русия включва още икономически, информационни, културни, спортни войни. Над 12000 санкции досега са въведени срещу нея само в рамките на икономическата война. Тя се води срещу цялото население на Русия, независимо от неговата възраст. Руските деца например, са наказани от  Warner Bros да не видят „Батман“  на Мат Рийвс с Робърт Патинсън в главната роля. Компанията в последният момент отмени показването на филма в Русия. Дори и руските котки са дискриминирани – Международната федерация на котките (FIFe) забрани домашни любимци, принадлежащи на руски граждани, да бъдат допускани до международни изложби и конкурси. Котки отглеждани в Русия не могат да бъдат внасяни или регистрирани и в родословната книга на FIFe, независимо от тяхното родословие, се казва в решението на организацията.

Всяка друга държава, подложена на подобен чудовищен и тотален натиск, би незабавно рухнала. Но не и Русия. Нейните мъдри лидери, особено на фона на изтрещелите им западни колеги, съумяха бързо да сменят своята политика и да я преориентират от Запад най-вече към Изток. Така те съхраниха и  стандарта на живот на обикновените руснаци. За разлика от затъващите във все по-голяма мизерия милиони европейци и американци.

Сю Рийд – журналистка от Daily Mail, посети Русия за да види с очите си как живеят руснаците в условията на обявените им от Запада всевъзможни санкции. И, ако съдим по нейният репортаж, тя е изумена от това, което е видяла. Истината е, че за качеството на живот на обикновените руснаци днес в нейната страна милиони хора могат само да сънуват.

Така изглежда магазин за хранителни продукти не в Москва, а в  Перм – град с население от над един милион души. Той се намира в европейската част на Русия, на едно денонощие път с кола от Москва. Но за разлика от простосмъртните британци неговите жители няма за какво да се притесняват – техните магазини са претъпкани от всякакви хранителни продукти!

За Daily Mail едва ли е тайна, че една от основните причини за недостигът на храни в днешна Великобритания е безумната политика на тамошните управници – най-яростните русофоби в света! Те правят дори и невъзможното за да напакостят на славянска Русия. Но се оказва, че санкциите навреждат не на руснаците, а на обикновените британци.  Daily Mail цитира Тони Монталбано, директор на Green Acre Salads в Ройдън, Есекс, собственик на оранжерии за производство на краставици. „Тъжно е и разочароващо, но не мога да си позволя да се развивам“, казва той пред медията. Производителите на храни във Великобритания сега плащат цената на абсурдното решение на техните управници – отказът от евтини и достъпни руски ресурси.

Производителите в Русия нямат проблеми и осигуряват на сънародниците си в  изобилие разнообразна храна. Отделно е и вносът  от други държави – като Турция и Иран например. Руснаците – за разлика от британците, не се притесняват дали ще имат  отопление в домовете си, нито пък за цените на бензина или дизела за колите си.

Daily Mail отбелязва, че руската държава е създала благоприятни условия за развитие на средния и малкия бизнес в страната. Данъците на хората са в пъти по-ниски от тези, които плащат британците. За руските граждани  здравните услуги и образованието са не само високо качествени, но и безплатни – за разлика от Великобритания. Цените са напълно достъпни – та инфлацията в Русия е около 2.5 на сто, докато във Великобритания тя е над 10 на сто! „Разходите за живот в Русия са много по-ниски, отколкото в Обединеното кралство. И като се имат предвид богатите природни ресурси на страната, това изглежда малко вероятно да се промени“, пише Daily Mail. Медията подчертава: обикновените руснаци не усещат санкциите – магазините  са препълнени с всичко, от което те се нуждаят.  „Макдоналдс“  е заменен от руската марка „Вкусно и точка!“ и всички по-млади руснаци предпочитат нейните продукти. Има Heinz Baked Beans и Corona Beer, много вина от Испания, Португалия, Италия и пр. Животът на обикновените руснаци е спокоен и добър, обобщава Daily Mail.

И друга популярна британска медия – The Independent, стига до извода, че животът на обикновените руснаци не е по-различен от този, преди започването на операцията в Украйна. „Няма масова безработица, няма падаща валута, няма опашки пред фалиращи банки. Асортиментът в супермаркета е малко променен, но се предлагат международни марки или местни заместители заемат тяхното място“, пише The Independent. Това, което обикновените руснаци могат да напазаруват е същото, както и преди конфликта. Wildberries –  най-големият онлайн търговец на дребно в страната, предлага iPhone 14 на приблизително същата цена като в Европа. Търгуват се мебели и стоки за дома, дрехи, капсули за кафе, бира, автомобили… В страната спокойно  работят над 1220 големи чужди компании, подчертава  The Independent.

Die Weltwoche  е авторитетно швейцарско списание, което излиза в Цюрих всяка седмица. Основано е през далечната 1933 г. Неговият собственик и главен редактор – Роджър Копел, също посети Русия. И след това нарече всичко, което пишат западните медии за тази велика държава абсолютна, нагла лъжа! Хората тук не бедстват, а напротив – добре си живеят, заяви Роджър. В Москва има много улични кафенета и ресторанти и те са пълни. Няма никакъв дефицит – тук може да се купи всичко, което пожелаеш, включително всякакви западни стоки. И дума не може да става, че Русия е разгромена, а хората са изпаднали в дълбока бедност.  Те имат пари за да пазаруват – та тук инфлацията е 2.5 на сто! Настроението на обикновените руснаци е позитивно, разказва Роджър. Той е изненадан и от огромното количество туристи в Москва, която той нарича „процъфтяващ град“.  Те не са толкова от Запад, а от много други кътчета на света. Роджър е удивен и от многото светещи вечер улични фенери – страната няма никакъв проблем с електричеството. А и качеството на мобилната връзка  тук е много по-добро, тя е несравнимо по-бърза, отколкото е например в Берлин, казва Роджър.

В заключение ще ви запозная с главният извод от последното проучване на социологическата агенция „Левада-Център“, което измерва т.н. „рейтинг на тревожността“ – настроението на хората. Припомням ви, че става дума за частна служба, която е призната за „чуждестранен агент“. Става дума за статус, който  в Русия се дава на лица,  получаващи чуждестранна подкрепа или които се намират под „чуждестранно влияние“. „Левада-Център“ го е получил за връзките си със структури на Джордж Сорос, Националният фонд за демокрация на САЩ, Пентагона  и др. Ето защо към достоверността на неговите данни дори заклети русофоби не следва да проявяват съмнение. А основният извод, до който стига „Левада-Център“ е: болшинството от живеещите в Русия хора сега са в добро, нормално настроение!

Факт, който достатъчно убедително дава отговор и на въпроса – как живеят руснаците днес, в условията на водената срещу тях от Запада хибридна война…