Как една жена да бъде още по-обаятелна и чаровна

Как една жена да бъде още по-обаятелна и чаровна

https://i0.wp.com/i1.wallbox.ru/wallpapers/small/201420/9430c1ad3307f66.jpg?w=640&ssl=1

Вероятно и вие като мен сте установили за себе си, че в този свят успяват не най-умните и работливите, а чаровните и обаятелните. Тези, които не само събират погледите ни, но и в чието обкръжение ни е леко и особено приятно. Хора-харизматични, които ни помагат да се чувстваме отлично и да се радваме, че ги има. За разлика от грубите, агресивни, тъпи, отблъскващи ни образи, които – за съжаление, никак не са малко в нашия свят.
Но според различни изследователи – психолози, социолози, антрополози, специалисти по комуникация и др., да бъдеш обаятелен е и изкуство, което може да бъде овладяно от всеки. Ако това е така, то си струва да проявим интерес към техните съвети – та нали обаянието е ценност, която никога няма да излезе от мода. Ето четири фактора, установени в различни проучвания от екипи на авторитетни научни организации, които ще помогнат на една дама да увеличи своя чар и обаяние пред другите.

замислете се за тембъра на гласа си
Любопитно проучване осъществи доцент Кейси Клофстад и неговите сътрудници от Университета в Маями. Те установиха, че жените с нисък тембър на гласа – с дрезгав, дори скърцащ оттенък, се възприемат от другите негативно. За тях те са по-малко порядъчни, образовани, компетентни и симпатични, в сравнение с тези с нормален тембър на гласа. При това учените са установили, че негативното възприемане на ниския тембър на жените е много по-силно, отколкото при мъжете.

https://i0.wp.com/i.obozrevatel.com/2013/11/15/695580.jpg?w=640&ssl=1

Дрезгавият глас се превръща в сериозно препятствие за жени, които търсят работа, подчертава доц. Клофстад. И обратното: дамите с нормални вокални характеристики, се възприемат като по-образовани и привлекателни. Едно от обясненията е, че тъй като жените обикновено имат по-висок глас от мъжете, понижаването на неговата височина води до сексуално-нетипична модулация на гласовите стъпки. И затова жените, които се опитват да намалят височината на гласа си, се възприемат като по-малко привлекателни. Ако искате да бъдете още по-чаровна и женствена, то се постарайте гласа ви да звучи приятно за слуха на другите хора.

Бъдете находчива, но не мислете твърде дълго
За да има ефективно общуване влияят различни фактори – познаване и разбиране на социалните норми, способност да се четат емоциите в очите на хората, да се откриват своевременно променящи се непредвидени ситуации и пр. Но от голямо значение е креативността и скоростта, с която работи ума на жената. В авторитетното издание Psychological Science бяха публикувани резултати от проучвания, които сочат: колкото една жена е по-находчива и склонна към импровизация, толкова по-силна е нейната харизма. Освен това жените, които могат бързо да отговарят на общи въпроси и да решават визуални задачи, се възприемат от другите за по-обаятелни. При това е без значение техния коефициент на интелигентност (IQ) и други черти на характера им. Ето защо бързината на мисленето ще ви прави по-забавна и привлекателна в очите на другите.

https://i0.wp.com/img1.hotnessrater.com/1039312/mar-saura.jpg?w=640&ssl=1

Избягвайте да прикривате самохвалство със скромност и смиреност
Смиреното самохвалство е масово разпространено в социалните мрежи най-вече. С него много жени се опитват да впечатлят други хора, да подобрят самопредставянето си, да бъдат харесвани. “Често ми се налага да летя първа класа и просто ненавиждам, когато на тях им свърши шампанското”. „Мразя да чувам гласа си по телевизията!“ „Дразни ме, когато хората ме объркат за знаменитост.“ В тези примери самохвалството е замаскирано като самосъжаление. Но точно тази хитрост повечето хора много бързо я разкриват и чуват в думите ви това, което е скрито зад тях: самохвалство.
Престижната Харвардска бизнес школа проведе специално проучване, което показа: хората, които често използват “скромно самохвалство”, за да създадат у другите приятно впечатление, почти винаги се провалят. Това ги прави в техните очи фалшиви и по-малко симпатични.
Следването на подобен подход е особено пагубно при кандидатстване за работа, отбелязват учени от Харвардската бизнес школа. Те са анализирали прилагането му, когато на кандидати за работа е бил зададен стандартен въпрос: „Коя е най-голямата ви слабост?“ Различни “експерти” ни съветват в подобна ситуация да “завъртим” позитивно отговора: „Аз съм прекалено нетърпелив да угодя на клиентите си“ или „Трудно ми е да работя в екипи, защото съм истински перфекционист“. Но това се оказва губеща стратегия: компаниите предпочитат тези, които дават честни отговори, отколкото скромните самохвалци. Последните се оценяват като неискрени, непривлекателни и чувствата към тях са негативни. Затова препоръката на специалистите е, ако сте изправени пред избор да се хвалите или да се смирите, е по-добре да се похвалите директно.
В интерес на истината саморекламата никога не е излишна, но не по този начин – той по-често ще подразни, отколкото ще постигне търсения ефект. Нещо повече: ако искате да впечатлите то направо се изперчете, вместо да прилагата самохвалство, основано на оплакване. В този случай ще получите известни ползи от привидната ви искреност.

Бъдете порядъчен човек, който заслужава доверие
Хората ги привличат тези, на които могат да се доверят – надеждните и порядъчни личности. Доверието към другите се оказва много по-важно за възникване на симпатия, в сравнение с физическата привлекателност например.
В проучване хората са били помолени да оценят, кои качества смятат за най-важни у другите, за да работят заедно в различни социални ситуации (като спортуване, работа по проект) или какво биха предпочели в една връзка (близки приятели, колеги). Е, най-високо е била оценена характеристиката “надеждност”. А усещането за сътрудничество и топлина, е било определено като много по-съществено от физическата привлекателност.

https://i0.wp.com/img1.goodfon.ru/original/1024x600/e/c5/devushka-vzglyad-poza-krasota.jpg?w=640&ssl=1

Естествено, това далеч не са единствените фактори, които биха направили една дама още по-чаровна за другите. Но нищо не пречи тя да има предвид и тях, ако иска значими за нея хора не просто да я уважават, но да се стремят да бъдат в компанията и.
Защото ще я възприемат не само като умна, но и като обаятелна личност.