Как децата ни да бъдат още по-умни и здрави

Как децата ни да бъдат още по-умни и здрави

https://i0.wp.com/i.ytimg.com/vi/7CCG6JJxyq8/maxresdefault.jpg?w=640&ssl=1

Това, че днешните хлапета все по-малко се движат и са все по-болнави, не е кой знае каква тайна за повечето от нас. Но друго си е, когато тази истина бива изречена от известни експерти. Като тези на Световната здравна организация (СЗО), които проведоха и специално проучване, за да проверят дали подобна нагласа има основания. При това то наистина  е впечатляващо по своите мащаби: наблюдавани са 1,6 милиона души от 146 страни. Резултатите от него са публикувани в авторитетното научно издание Lancet Child and Adolescent Health.

Главният извод от това изследване е доста тревожен: над 80 на сто от тинейджърите на възраст между 11 и 17 години в света, не събират дори и един час физическа активност на ден. Така те не покриват препоръката на СЗО за поне 60 минути упражнения на ден. Според Фиона Бул – експерт по дейност и здраве и член на екипа, осъществил това проучване, от пет юноши четири не изпитват удоволствие и не получават така необходимите им социални, физически и психични ползи от редовна физическа активност.

Момичетата в цял свят са се оказали по-малко активни, отколкото момчетата. На нормите на СЗО не съответства физическата дейност на 85 на сто от момичетата и на 78 на сто от момчетата. Вярно, количеството на недостатъчно подвижните тинейджъри в света варира – от 66 на сто в Бангладеш до 94 на сто в Южна Корея.

Една от основните причини за малкоподвижния начин на живот на съвремените хлапета, както и може да се очаква, е разпространението на цифровите технологии. Днес те прекарват все повече време със своите смартфони или други устройства, а това означава: децата все повече седят, все по-малко ходят  и играят.

Банална, но вярна е истината: колкото един човек е по-малко активен, толкова повече той е склонен към затлъстяване. Дори в САЩ, където от 2010 г. се реализира национална програма за насърчаване на физическите упражнения сред децата, относителният дял на трупащите излишни килограми сред тях непрекъснато се увеличава. Особено често затлъстяването се среща сред тези деца, които ядат и храна с високо съдържание на сол и захар. Експерти отбелязват, че вероятно много спортове в САЩ са създадени да привличат най-вече момчета: степента на бездействие сред американските момичета е 81 на сто, докато сред момчетата тя е 64 на сто.

https://i0.wp.com/fb.ru/misc/i/gallery/77293/2497748.jpg?w=640&ssl=1

Добре е да помним, че ако преди три десетилетия на планетата е имало около 30 милиона дебели деца, то сега над 40 милиона хлапета страдат от затлъстяване. При това се очаква до пет години тази цифра да надхвърли 75 милиона деца! Това далеч не е така безобидно, както се струва на някои родители. Затлъстяването заплашва децата със сърдечно-съдови заболявания, диабет, болести на черния дроб, нарушения на метаболизма, хормонални смущения… Свръхтеглото води до 16 вида рак!

СЗО ни напомня: физическата активност носи множество ползи за здравето на децата ни, като подобрена сърдечна, белодробна и мускулна годност, здраве на костите, оказва положително влияние върху тяхното тегло. Седящите деца рискуват здравето, сърцата и умовете си. За да са здрави те трябва да са активни, а в дигиталната ни епоха това означава да спортуват.

Впрочем и много други изследвания сочат, че пристрастеността на децата и младите хора към смартфона директно води до ограничаване на тяхната физическа активност. В едно от тях е направен интересен извод. При онези млади хора, които използват „умните“ телефони по пет и повече часа на ден, рискът да затлъстеят нараства с 43 на сто! И не само това: рязко се увеличава и вероятността от възникване и развитие при тях на сърдечно-съдови заболявания. Проблемът е и в това, че при тези хора два пъти нараства вероятността те да изпиват повече сладки напитки, да ядат фаст фууд, сладкиши и пр. И, разбира се, да са физически пасивни.

Дори не винаги ние възрастните, а да не говорим за децата ни, си даваме сметка, колко опасно за здравето ни е седенето. То вдига кръвната захар, понижава равнището на добрия холестерол, увеличава риска от сърдечно-съдови и онкологични заболявания. Една от причините за това е  появата на проблеми с отделянето на инсулин – рисков канцерогенен фактор. В организма ни протичат възпалителни процеси, които са в състояние да провокират появата на тумори.

Ние искаме децата ни да са умни, способни да раждат нестандартни идеи, защото това е една от най-важните предпоставки те успешно да се реализират утре. Но понякога забравяме, че това на практика е невъзможно да се случи, ако те не се натоварват и физически. Точно всекидневните спортни занимания активират енергийни ресурси, които от своя страна стимулират мозъчни центрове. Така спортът прави децата ни по-умни – тези от тях, които го практикуват редовно превъзхождат ленивите си връстници по всички критерии за работа на мозъка: памет, внимание, мислене, креативност… Освен това, когато децата ни спортуват мозъка им изработва повече ендорфин – хормона на щастието. Заедно с него се произвежда и много важната белтъчина BDNF, благодарение на която те са в състояние да гледат на проблемите от различни ракурси. Хора, които са развили у себе си точно това качество, са сред най-търсените днес от големите компании по света.

https://i0.wp.com/townsquare.media/site/507/files/2020/03/RS6068_479478129.jpg?w=640&ssl=1

Естествено, нито е възможно, нито е необходимо да откажем децата си от използване на мобилни технологии – те улесняват  живота им, информират ги, доставят им развлечения… Но, ако им отделят твърде много време, то те повече ще са в седнало положение и ще са по-малко активни. А това увеличава рисковете за здравето  им – заплашва ги високо кръвно налягане, диабет, сърдечни заболявания, поява на различни видове рак, проблеми с костите и т.н.

Древните ни предшественици са ни оставили една много мъдра поговорка: последният и най-висш дар на човека от Боговете е чувството за мярка! Добре е по-често ние, родителите, да се сещаме за нея.

Тогава и децата ни ще растат здрави и ще бъдат успешни.