Как децата ни да бъдат здрави и успешни

Как децата ни да бъдат здрави и успешни

Много специалисти са на мнение, че децата на Китай, Южна Корея и Япония, са сред най-здравите и успешни на планетата. Защо това е така? Какво вършат те, за да постигат резултати, на които наши деца могат само да завиждат? Какви здравословни правила и навици формира у тях от най-ранно детство тамошното училище?
Ако знаем отговора на подобни въпроси, ще можем и да помогнем и на децата си – да не боледуват, да се учат добре и да не се безпокоят за бъдещата си професионална и социална реализация. Естествено, темата е невероятно богата и комплексна, за да бъде изчерпана в подобна кратка публикация. Но един поглед към всекидневието на децата от Китай, Южна Корея и Япония несъмнено ще ни е полезен. Най-малкото защото би могъл да породи интерес у нас и да потърсим допълнителна информация в тази област. За тази цел ще ни помогне Trending Posts. Ето някои от факторите, които пазят децата на редица азиатски страни от заболявания, широко разпространени сред техни връстници у нас. Както сами ще се уверите те не са, кой знае какъв секрет – магията е в това, да бъдат последователно и настойчиво съблюдавани.

там пазят зрението на децата
Всеки очен специалист ще ни увери, че твърде близкото взиране в текстове, може да се отрази негативно на зрението на децата. А и от това, доколко те се накланят към чина, ще зависи и тяхната осанка в бъдеще. Затова в китайски училища има инсталирани специални ограничители. Те гарантират, че детето ще поддържа безопасно растояние от учебниците и тетрадките. Освен това те не позволяват то да се накланя или увисва – пози, които могат да увредят фигурата му.
Но това не е достатъчно за опазване на зрението на децата и затова в Китай са въведени в училищата задължителни упражнения за очите им. Те подобряват системата на кръвообръщението и отпускат очните мускули. Разработени са специални комплекси от шест упражнения, с които се масажират различни области на очите. Децата правят това по два пъти на ден.

имат уроци на открито
От дълги години в Китай е възприета практиката за провеждане на уроци на открито. Това осигурява на децата чист въздух и слънчева светлина, следователно и необходимата им доза от витамин D. Децата имат повече разстояние едно от друго, в сравнение със седенето в стая с далеч по-малко пространство. Уроците на открито намаляват стреса у тях, подобряват психичното им състояние, а това им позволява да се учат добре.

Учебните програми на открито са много популярни и в Южна Корея. Посредством тях се укрепва психиката на децата, те релаксират, движат се повече. И се създават предпоставки те да са здрави.

онлайн-транслации на уроци
Когато времето е лошо и децата са изложени на заболявания, ако се придвижват към училище, учителите преподават уроците си от празни учебни зали – по интернет. А децата са в домовете си, но същевременно са и в час – дистанционно. Това е много полезна практика – независимо от лошото време, учебния процес не се прекъсва. За разлика от неефективните грипни ваканции например, които предлага в подобна ситуация родното школо.

контрол на зависимостта от интернет
Децата у нас и по света стават все по-зависими от социалните мрежи. Но в Южна Корея например, не е така – там строго се контролира, колко време детето ще е в интернет. Създадени са и специални лагери и центрове за лечение, които помагат на млади хора, пристрастени към мрежата. Приети са и закони, които ограничават децата под 16 години да имат достъп до интернет.

малки порции здравословна храна
В Япония са разработени специални менюта за хранене на децата в училище. Там ястията не са като нашите – храната е разделена на малки порции. Има супа, а основното ястие винаги са зеленчуци. Месото не е на почит за разлика от рибата. Мазнините, млечните продукти и захарта ги няма в менюто на япончетата. А годжи плодове, лимонова трева и джинджифил – едни от най-здравословните подправки, редовно присъстват в манджите за деца.

избягват токсични напитки
Под влияние на агресивната реклама българските деца масово пият газирани и подсладени разхладителни и енергийни напитки. А те са изключително вредни за здравето им! Докато в страни като Китай и Япония, децата всячески се насърчават да пият зелен или билков чай, който е безценен за човешкия организъм.

децата много ходят
В редица азиатски страни хората се придвижват, без да използват обществен транспорт. Това се отнася и за децата. За разлика от западните страни, където училищни автобуси возят децата, азиатчетата се приучват пеш да ходят до училище. В Южна Корея се използват и устройства, които записват броя на стъпките и разстоянието, което се покрива всеки ден от учениците.

на децата се предоставя повече отговорност
Когато даваме на децата отговорности, ние култивираме в тях чувство за зрялост и надеждност. Японските деца сами ходят на училище, помагат в домакинската работа, сами почистват класните си стаи. Така детето се научава не само на труд и отговорност, но и на независимост. А това му помага да развива у себе си самостоятелност, увереност, борбен характер и да не бъде утре зависимо от други.

иновационни упражнения
В Азия особено се държи на физическата активност на децата, като една от най-важните предпоставки те да бъдат здрави. А за да не доскучаят упражненията на децата, те непрекъснато се разнообразяват. Ето един пример за това от провинция Шанси, разположена в северната част на Китай – името означава буквално “на запад от планината“, като се отнася до нейното географско местоположение спрямо Тайханската планина. В тамошното начално училище „Кси Гуан“ директорът Джанг Пенгфей, прилага оригинален подход, за да раздвижи учениците си. За да ги отвлече от смартфоните и да активира физическата им активност, той им предлага да танцуват заедно.