Как да съхраним младостта и очарованието си

Как да съхраним младостта и очарованието си

https://i0.wp.com/2.bp.blogspot.com/-JEwpDUJQtKk/VyzNsqUMEqI/AAAAAAAABgs/g2zDQrJv078B8zNDbulk_gW5Ntvx-8oTwCLcB/s400/Exercise%2Bbenefits%2Byou%2B%25E2%2580%2593%2Beven%2Bin%2Bpolluted%2Bcity%2Bair.jpg?w=640&ssl=1

Не познавам работодатели, които желаят да наемат лениви, отпуснати, търкалящи се създания, загубили интерес към всичко. Убеден съм, че повечето от тях търсят не само компетентни, но и енергични, динамични и очарователни сътрудници. Причината е в това, че точно те са способни не само да се справят с възлаганите им задачи, но и сами да раждат нестандартни хрумвания, без които всеки бизнес днес все по-трудно оцелява. А и още нещо: със самото си присъствие те са в състояние да радват и ентусиазират останалите служители, т.е. да правят ефективна общата дейност.
Но има проблем – с нарастване на годините мускулната ни сила намалява. А тъй като всички системи в нашето тяло са взаимосвързани и взаимообусловени, това веднага се отразява на фигурата, кожата, походката, настроението, поведението ни…
Има ли решение този проблем, който засяга милиони хора? Университетът на Гуелф в Канада е сериозна образователна организация, в която се осъществява и активна научноизследователска дейност. Там си зададоха въпроса дали е възможно човек да съхрани много дълго своята енергия и чар. И така установиха, че за да останеш свеж и млад, трябва непрекъснато да се занимаваш със спорт. Високата физическа активност съхранява това, което натрупваните години се опитват да ни отнемат: чудесната форма, ентусиазма, привлекателността.

Канадските учени са установили, че възрастни хора, които на младини сериозно и активно са спортували и продължават тренировките си и в напреднала възраст, имат отлична мускулна тъкан. А най-интересното е, че на клетъчно равнище тя по същество остава непроменена и млада.
В рамките на това проучване учените от Университета на Гуелф са сравнили състоянието на хора от 80 години нагоре. Оказало се, че краката на спортуващите са били по-силни с 25 на сто, а общата им мускулна маса е била по-голяма с около 14 на сто в сравнение с мързеланковците.
Известно е, че с нарастване на възрастта започва съкръщаване на количеството двигателни (моторни) единици у хората, които се състоят от нервни и мускулни влакна. Но в краката на престарелите спортсмени е имало почти на една трета повече моторни единици! Оказало се, че тренировките забавят точно този неприятен процес на ограничаване на двигателните способности.
Изводът на учените: спортуващите възрастни хора са в състояние да съхранят своята жизненост, енергичност и сила. А това е една от основните предпоставки и за привлекателността на човека.
Проучвания и на известния болничен комплекс „Клиника Мейо“, разположен в град Рочестър (САЩ) показват, че благодарение на аеробни упражнения (като бягане и бързо ходене), се повишава равнището на мускулния белтък. Съответно нараства енергията на човека, увеличават се и мускулите. Потвърждава се нещо, което е установено и в поредица други сериозни проучвания: спорта затормозява и дори блокира процеса на стареене на човешкото тяло на клетъчно равнище!

С нарастване на възрастта краищата на теломерите (от гръцки telos — край и meros — част) в хромозомите ни се скъсяват. И ако дължината им вече не е достатъчна за ново делене на клетката, тя умира. В резултат на този процес ние остаряваме, заплашват ни рак, диабет, сърдечносъдови заболявания, ранна смърт. Но ако спортуваме редовно и активно, това не се случва – теломерите на физически активните хора са значително по-дълги, отколкото при тези, които предпочитат дивана, екрана и чашката. Или простичко казано, ако спортуваме то със сигурност ще изглеждаме най-малко с около 10 години по-млади от лениви наши връстници.
За съжаление, с нарастване на възрастта много хора спират да спортуват, а точно това не трябва да правят, ако искат да не остаряват. В този случай нашите мускули, така както и всички останали елементи на тялото ни, постепенно престават да си вършат работата, защото атрофират. Но, ако отслабват мускулите ни не могат да работят и останалите вътрешни органи. Започват проблеми със сърцето, престават да функционират ефективно оптимално жизненоважни процеси, като дишане, кръвообращение, храносмилане… Ние стареем все по-бързо и увеличаваме вероятността от преждевременна смърт.
Спортът ни дава не просто жизненост, но стройна фигура, изправена осанка – с възрастта много хора имат проблеми с нея. Силното тяло ни пази от хронични заболявания, като диабет и болести на сърцето, помага ни да избягваме счупвания на кости. Но спортът влияе не само на физиката ни, но и на психиката ни – той ни зарежда с енергия, без която няма как да сме позитивни.

Затова спортът трябва да присъства в живота ни – всеки ден, седмица, месец, година… Тогава няма защо да се притесняваме дали работодателите ще се интересуват от нас. Но много по-съществено е, че ще бъдем радостни, енергични, оптимистични. Ще се радваме на всеки свой ден, независимо дали той е слънчев или намръщен.
Ще бъдем щастливи.