Как да спечелиш няколко долара

Как да спечелиш няколко долара

 

 

 

Когато бил млад писател, Марк Твен търпял много лишения, често мизерствал. Веднъж, когато бил много гладен, но нямал и цент в джоба си, той застанал пред ресторант, на чиято витрина бил поставен ценоразпис на предлаганата храна. Марк четял имената на различните вкусотии и се облизвал.
Неочаквано едно красиво куче започнало да се умилква в краката му. Марк не му обърнал внимание, а продължил внимателно да чете надписите на ястията. Когато стигнал до края на списъка, въздъхнал, обърнал се и си тръгнал. Кучето поело заедно с него.
Един минаващ офицер спрял и изгледал с възторг кучето:
– Извинете, господине – казал офицера. – Бихте ли ми продали това куче?
– Защо пък не? – отвърнал Марк. – Дайте ми три долара и кучето е ваше.
Офицерът веднага извадил портмонето си, отделил три банкноти по един долар и ги подал на Марк. А после влязъл с кучето в ресторанта.
Марк продължил по улицата, докато зад една от къщите едва не го блъснал внезапно изскочил мъж. Той бил много разтревожен и непрекъснато се оглеждал.
– Да не би да търсите нещо? – заговорил го Марк. – Едно куче?
– О, да – отговорил непознатия мъж. – Случайно да сте виждали ловджийско куче на кафяви и бели петна?
– Знам дори къде е – казал Марк. – Срещу три долара аз мога да да ви го доведа още сега.
Мъжът незабавно му дал исканата сума. Марк влязъл в ресторанта и се извинил на офицера, че трябва да вземе кучето, защото осъзнал, че не може без него. Върнал му неговите три долара, а после отвел кучето при стопанина му.
– Така аз успокоих съвестта си и все пак спечелих три долара! – разказвал усмихнат по-късно Марк Твен.