Как да сме здрави и позитивни по време на пандемия

Как да сме здрави и позитивни по време на пандемия

Всеки ден всевъзможни информационни източници стоварват лавини от информация за Covid-19 върху нас. Ако имаме нерви и време за губене за да се заровим в нея, ще установим свръхпредлагане на противоречиви съобщения. Особено голямо е разминаването между два важни показателя: количеството на носителите на коронавирус и на починалите от него. Авторитетни изследователи аргументирано доказват: официалните данни за броят на заразените с Covid-19 нямат нищо общо с реалните – те са занижени минимум 10 пъти. Съответно и равнището на смъртността от този вирус е много по-малко от това, което ни се казва. Така според учени от реномираният Станфордски университет смъртността в САЩ от коронавирусът не е 4,1 на сто, както твърдят тамошните власти, а е под 0,2 на сто.

Но в едно можем да бъдем уверени: коронавирусът няма да изчезне скоро, а най-вероятно постоянно ще е около нас. Нямаме избор – ще трябва да приемем реалността и да се адаптираме към нея. Ще бъдем големи наивници, ако се надяваме скоро да се появи ваксина, която да го победи повсеместно – това просто няма как да се случи в близките месеци.

А и още нещо: очевидно е, че ни предстоят трудни и бедни години – не е нужно човек да е мастит финансист, за да забележи задаващата се хиперинфлация например. В подобна ситуация е добре да си спомним безсмъртната сентенция на Гай Салустий Крисп – знаменит римски историк и политик от I век пр. Хр.:   “Всеки е ковач на своето щастие”. Във времето на пандемия, което съдбата ни е предложила, няма по-важно нещо от това да укрепваме здравето си . За да оцелеем ще трябва преди всичко да сме в отлична форма.

А това изисква висока физическа активност – ако тялото ни е здраво, то и духът ни ще е бодър и позитивен. Сега в близо 100 държави в света е въведена карантина – около 4 милиарда души са в самоизолация. Също като нас и те не могат без основателни причини да напускат дома си, учат и работят дистанционно. Мнозина прекарват времето си седейки, обездвижени и често похапвайки. А подобно поведение е далеч по-опасно за здравето им отколкото, ако ги навести коронавирусът. Британски изследователи са установили: всяка десета преждевременна смърт е свързана с липса на движения, на физически упражнения. Обездвижването ни гарантира инфаркти, инсулти, диабет и други твърде опасни хронични заболявания.

Д-р Джен Ян е изследовател към медицинският университет във Вирджиния. Той осъществи метаанализ на най-нови проучвания за негативните ефекти при заразяване с коронавирус. А освен това направи и свое собствено изследване на факторите, които помагат на човека да го пребори. За него  разказа специализираната медия Eurekalert, резултати от проучването му са публикувани и в научното списание Redox Biology.

Според експертът, редовните занимания със спорт са способни да предотвратят и да намалят тежестта на острият респираторен дистрес-синдром (ОРДС) – много тежко, животозастрашаващо състояние. Точно то е и основната причина за смърт при пациенти, заразени с Covid-19. Данните за САЩ сочат, че до 42 на сто от пациентите, хоспитализирани за коронавирус, получават ОРДС. За интензивно лечение се приемат между 67 и 85 на сто от пациентите. А проучвания, които са били направени преди пандемията показват: близо половината от пациентите, които развият тежък ОРДС, ще умрат.

Особено внимание д-р Ян е обърнал на антиоксидантът, известен като „извънклетъчна супероксид дисмутаза“ (extracellular superoxide dismutase – EcSOD). Той е много необходим на организма ни, защото го защитава от редица опасни болести. При заболявания, като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), исхемична болест на сърцето, бъбречна недостатъчност, остеоартрит и др., е установено, че EcSOD е осезаемо намалял.  Блокирането на производството му влошава сърдечните проблеми на човека, докато нарастването му има много благоприятен ефект.

А хубавата новина е, че всеки може да увеличи у себе си производството на този изключително важен за здравето  антиоксидант. Но за това той трябва да свърши нещо: активно да спортува.  Редовните упражнения имат много повече ползи за здравето, отколкото знаем, подчертава д-р Ян. И защитата срещу ОРДС в условията на бушуващата пандемия, е само един от многото примери.

А как да спортуваме по време на самоизолация, е възможно да зададе въпрос читател на тази публикация. Поне за мен отговорът може да е само един: просто го направи! С малко информация (виж в интернет) и достатъчно въображение домът ни, независимо от неговото пространство, бързо може да бъде превърнат в ефективен фитнес-салон. С един обикновен стол например, може да бъде изпълняван цял комплекс от изключително полезни за здравето ни упражнения.

Валерия Васнецова – двукратен световен шампион по биатлон (девойки), ни предлага как да съхраним фигурата си стройна и да укрепим здравето си у дома, без да нарушаваме самоизолацията си. С разработените от нея спортни техники и видеото с нейното изпълнение, може да се запознаете от страницата и в Instagram.

Физическите упражнения са не само удоволствие – те са и истинско лекарство. При това напълно безопасно, без никакви странични вредни ефекти, които са присъщи на продуктите, произвеждани от фармацевтичните компании и предлагани  в аптеките. Не е за подценяване и фактът, че това лекарство е винаги достъпно и не ни струва нищо. Но най-вече то е изключително ефективно.

Особено по време на самоизолация.