Как да си подарим още десет години живот

Как да си подарим още десет години живот

Задават се хубави празници. А едно от най-приятните неща, с които ги свързваме, са подаръците, които очакваме да получим. Красиво опаковани, сложени около елхата или пристигащи с чувала на Дядо Коледа – на тях им се радват малки и големи.
Но най-хубавият подарък, който можем да си пожелаем, е още много дълго да посрещаме коледни и новогодишни празници. Но него никой друг не може да ни го дари, освен ние самите.
Оказва се, че стига да поискаме можем да си осигурим и цяло десетилетие над срока, който обикновено доживяват повечето от връстниците ни. За това е достатъчно да спортуваме.
Общо взето не е тайна, че всеки спорт удължава живота. Но се оказва, че някои видове спортни занимания правят това много по-ефективно от други.
Наскоро група учени решиха да проверят дали наистина има спортове, които непосредствено и осезаемо, са в състояние да увеличат продължителността на човешкия живот.

За тази цел те осъществиха вторичен анализ на вече публикувани резултати от други 11 проучвания, в които общо са били наблюдавани повече от 80000 души, на възраст над 30 години. Те сравниха информацията за видовете спорт, които практикуват хората с данни за починали участници в проучванията.
И така стигнаха до много интересни резултати. Бягането прибавя 3,2 години към живота. Тези, които се занимават с колоездене, получават 3,7 допълнителни години живот, в сравнение с онези хора, които предпочитат седящия начин на живот. Футболът носи на човека още 5 години живот, а бадминтона – 6,2 години. Но най-щедър се оказва тениса – той подарява на хората, които го практикуват, допълнителни 9,7 години живот! Заниманията с ракета намаляват риска от смърт от сърдечносъдови заболявания например, с цели 56 на сто – повече, отколкото всички други видове спорт.
Върху тези данни не оказват влияние фактори, като равнище на образование, социалноикономически статус, възраст на човека.

Впрочем авторите на проучването не изключват вероятността тенисистите да живеят по-дълго, защото имат повече свободно време и пари. От значение е и общуването, което го има при колективните видове спорт. Социалната подкрепа намалява стреса, а играта и взаимодействието с други хора, оказват уникално психично и физиологическо въздействие.
Впрочем най-важният извод, до който достигат учените е: хората, които въобще не спортуват умират преждевременно. Колкото по-способен е организма на човека да усвоява кислород по време на физически упражнения, толкова по-нисък е риска от ранна смърт. Ето защо при хората, които са физически активни, намалява вероятността от различни заболявания и се увеличава продължителността на живота им.
Проучвания показват, че благодарение на аеробни упражнения, се затормозява и дори блокира процеса на стареене на човешкото тяло на клетъчно равнище. Ако сме физически активни, то ние намаляваме и вероятността от поява на 13 от 26 вида рак. Благодарение на спорта се снижава вероятността човек да получи рак на хранопровода – с 42 на сто, на черния дроб – с 27 на сто, на белите дробове – с 26 на сто, на бъбреците – с 23 на сто, на стомаха – с 22 на сто, на вътрешната обвивка на матката – с 21 на сто и т.н.


Излиза, че ако наистина мислим за себе си, не трябва да спираме със спорта, независимо, какъв е той. Но, ако се сещаме за него, само докато наблюдаваме мач по телевизията, то в наш интерес е да престанем да мързелуваме и да започнем активно да го практикуваме.
За да си подарим още много радостни и незабравими коледни и новогодишни празници…