Как да се чувстваме на 20, след като навлезем в 90-те

Как да се чувстваме на 20, след като навлезем в 90-те

Познавам хора в средата на 40-те, които едва пълзят по пътя, по който са поели. Понатрупали са немалко килограми, защото жизненото им кредо е да не се лишават от нищо на трапезата си. Домашната им аптечка е презаредена, с какви ли не фармацевтични продукти. Смисълът на живота им е да допълзят до дивана и после да включат телевизора. Или да се залепят до екрана на смартфона, за да наблюдават, как живеят другите. Хора лениви, на които им липсва желание да променят, каквото и да е във всекидневието си. Част от тях обвиняват за състоянието си политиците, други – лошото време, което не им позволява да се пораздвижат, трети – недостига на пари, на което ги е обрекъл работодателя им. Обединява ги вярата им в съдбата, която определено никак не е била благосклонна към тях.
А животът им би бил по-различен, ако тези симпатяги осъзнаеха нещо много простичко: всеки сам е ковач на съдбата си. Дали ще си здрав, бодър, кипящ от жизнена енергия и ще се радваш на всеки свой ден, зависи само от теб. И от никой друг!

Филис Сю е родена на 4 април 1923 година – скоро ще навърши 96 години. Възраст, която много от нас свързват с унил поглед, прегърбена стойка, клатушкаща се походка и шепа, пълна с хапчета.
Филис, обаче, ни показва, че може да изглеждаш и да се чувстваш и другояче – стига да поискаш. Защото за нея годините нямат никакво отношение към това, как ще се чувстваш.
Когато е на 14 години тя увлича се от балета, а после дълги години професионално се занимава с танци. С въздушна гимнастика се захваща, когато е на 75 години и скоро се научава на сложни акробатични трикове. На 90 години е, когато скача от самолет.
А света на йогата открива случайно – благодарение на своя приятелка, която един ден я отвежда в залата. И се влюбва в този спорт.

– Занимавам се с йога, за да живея. А живея, за да се занимавам с йога – казва днес Филис. – Аз знам: бъдещето ми зависи от това, колко време се упражнявам с йога.
Всяка сутрин прави 20 минути разтягания преди да започне с йогата. После скача с въже, вдига тежести – всичко това прави в хола си, който се е превърнал в нейна фитнес зала.

Човешкото тяло притежава удивителни способности – казва Филис. – Ако се грижим за него, то също ще се погрижи за нас. И ще направи живота ни ярък и наситен.
Тя е установила, че спорта укрепва не само тялото и, но също и духа и. Убедена е, че трябва да се тренира и разума – всеки ден, ако не искаме да го загубим. Затова тя се захваща и научава френски и италиански езици – за нея изучаването на чужди езици е най-добрата тренировка на паметта.
Филис ни уверява, че макар да е прехвърлила средата на 90-те, тя се усеща, като на 20 години. И всеки ден е преизпълнена с жизнена енергия!

Йогата и тангото, полетите на трапец и скоковете с въже – с нито едно от тях не планирах да се занимавам – разказва Филис. – Те сами ме намериха, когато вече бях в достатъчно зряла възраст. Но точно тези дейности ми дадоха най-много в живота ми. Трапецът ме захвърли в поезията. А след като реших да танцувам танго, аз започнах да пиша и музика за него. Тези занимания ми подариха здраве и много щастие.
Похапва всичко, което пожелае, но яде по-малко. Закуската и е филийка препечен хляб с масло, нарязани банани, еспресо. Харесва пилешки гърди, пиле по мексикански (El Pollo Loco). Обича салати, картофено пюре с масло. Всяка вечер си похапва сладолед. Храни се предимно сама и така е открила, че яде по-малко точно тогава.


Тя не може да разбере хората, които не се захващат с нещо, защото имат заболявания – та кой ги няма, особено пък хората навлезли в 90-те. Като всеки друг човек на нейната възраст и тя има проблеми. Увреден е ротаторния маншон (група раменни мускули и сухожилия, които контролират движенията на раменната става) на едното и рамо. Разкъсан бицепс я затруднява при някои упражнения. Към това се добавя менискус в коляното и невропатия в краката. Филис е наясно, че когато си в средата на 90-те си години, никак не е лесно да си в перфектна форма: тялото ти започва да се разваля. И за да забавиш този процес трябва да работиш още повече. Затова тя не се предава – за нея е без значение, колко е трудно едно нещо, с което се захващаш: ако много искаш, ти ще го направиш.
Филис ни съветва никога да не казваме: “Нямам време!” За нея тези думи са лъжа – лошо оправдание, което не ни дава да се чувстваме добре и да живеем дълго. Разкрива ни и магията, която ни помага да бъдем в отлична физическа и духовна форма:

За да не рухнете, когато остареете, тялото и разума трябва постоянно да се тренират. Цифрите и възрастта са капан. Възраст няма, трябва просто всеки момент да се изживява, както никога преди.
Движи се, слушай, учи – това е същността на нейната жизнена философия. Бъди отворен към света. Научавай по нещо ново всеки ден – език, музикален инструмент…
За Филис нашето тяло е единственото, което получаваме в живота си даром и затова трябва да го обичаме, уважаваме и да се отнасяме към него с почит. А най-добре е да се вслушваме в него – тялото ни има свой глас и то иска да бъде чуто.
Филис е невероятно активна за своята възраст. Композира, пише стихове, води свой блог и видеоблог. Издаде дискове със собствена музика – Tango Insomnia, Scence Of Passion… Изявява се и като дизайнер на женски дрехи – с мода е започнала да се занимава, когато е била на 50 г.

За да изглеждаш добре и да се чувстваш добре, трябва много да се трудиш. Без почивни дни, минута след минута, секунда след секунда – казва Филис. – Но аз обичам този процес! Резултатът е любов към себе си и изпълнен творчески живот.


Сега пише първата си книга – “20 съвета за промяна на живота си”. Основната идея, която иска да предаде на своите читатели е, че никога не е късно човек да започне да живее здравословно, т.е. нормално.
Филис ни учи, как да се чувстваме и да изглеждаме прекрасно, независимо от навъртяните години зад себе си. Като сме открити към новите неща и не се страхуваме да се запознаваме с тях. Като се храним умерено. Физически сме активни. Общуваме с добри хора. Радваме се на всеки хубав миг, който този изумителен свят непрекъснато ни предлага.
Филис Сю – една очарователна дама, която скоро ще навърши някакви си 96 години…