Как да се свържем, ако изчезне интернет

Как да се свържем, ако изчезне интернет

Светът става все по-комплексен и това, което се случва в него е все по-трудно за разбиране от нас, обикновените хора. Затова, ако правим нещата просто, ние създаваме много важни предпоставки за успеха си. Независимо, в каква област се изявяваме.
Това потвърждават резултатите на различни проучвания, правени от известни агенции. Така експертите на изследователската служба „Харис” си поставиха за задача да определят, кои фактори преди всичко отчитат потребителите при покупката на електронни устройства (компютри, телефони и пр.). Оказа се, че за тях най-важна е простотата при ползването им и лесното им инсталиране. Любопитното е, че само 14 на сто от интервюираните са убедени, че новите електронни устройства във всичко са по-добри от старите.
Впрочем предимството на простите решения не откриваме днес. Така по времето на Людовик ХV в Париж възникнала мода жените сами да карат каретите си. Но тъй като били страхливи и неопитни, произшествията в града рязко се увеличили. Кралят решил да премахне този обичай, но се чудел как да постъпи, за да не оскърби дамите. Тогава придворния  му съветник Д’Аржансон му предложил той да реши проблема. Получил разрешение да действа и на другия ден от името на краля била разпространена в Париж заповед. В нея се казвало, че предвид многото катастрофи, занапред се забранява на жени, по-млади от 30 години, да карат карети.
И повече нито една жена не се появила с карета из парижките улици…

Ако сте наблюдавали игра на майстори на престижни тенис турнири, вероятно ви е направило впечатление, че играчите (и от двата пола) надават викове, щом ударят топката. Когато журналисти ги питат защо го правят, обикновено те отговарят, че така се концентрират. Но специално проучване показа: това всъщност е ефикасен начин да се отклони вниманието на съперника – силният звук, издаван от спортистите, забавя реакцията на техния противник и увеличава броя на грешките, които той допуска. Много простичко решение, но затова и работи.
Гълъбите са нежни птици и не случайно са символ на мира. Те са съпровождали човека и са му помагали, откакто се е появил на Земята. Гълъбите имат удивителна способност да намират пътя към своето гнездо, независимо колко далече са отлетели от него. Скоростта на полета им е от 60 до 100 км/час, летят на големи разстояния (дори и над 1000 км). При тези им възможности съвсем разбираемо е, че още древните египтяни, гърци, римляни, китайци и др., са ги ползвали и като пощенски куриери за различни съобщения.
Тези птици винаги са привличали интереса и на военните. Англичаните, например, са посрещнали Втората световна война със специално подразделение от гълъби (National Pigeon Service), в което влизали около 200000 гълъба. В този период се прославил гълъба Командо, който е бил внедрен сред немски военни гълъби, работещи във Франция. На него бил поставен фалшив опознавателен пръстен и затова немците го приели като един от своите гълъби. Чрез него те изпращали секретни съобщения до поделенията си. Командо летял многократно към Франция и обратно, донасяйки в Англия много ценна информация. За заслугите си гълъба бил награден с медал за мъжество и героизъм.
През втората световна война гълъбите активно били привлечени към военни операции и от съветската армия. Радиолокаторите на хитлеристите непрекъснато се усъвършенствали, което затруднявало използването на радиостанции от военни разузнавачи. Ето защо те били снабдявани и с гълъби, които пренасяли информация от стратегическо значение. Само за един месец при боевете за освобождаването на Прибалтика гълъби са доставили 2569 безценни сведения – средно по 85 на ден. Общо през тези военни години (1941 – 1945) пощенски гълъби са пренесли над 15000 информации. Противникът е разрушавал с оръдия и танкове, с бомбардировки кабелна- и радиовръзка, но гълъбите са работили неуморно и безотказно. Получената чрез тях информация е позволявала на военното командване да внася своевременно корекции в плановете си. И така са били печелени битки, спасяван е бил живота на хиляди хора.

Преди известно време френския депутат Жан-Пиер Декол предложи на тамошното военно министерство да възроди отглеждането на гълъби. Според него в случай на военен конфликт първата атака на противника ще бъде насочена към блокиране на цялата комуникационна система. Жан бе отчел факта, че във Франция има над 20000 любители-гълъбовъди. А и последната военна ферма за гълъби в Европа е разположена в района на Париж, в Мон-Валериен – в т.н. 8 полк за връзка.
Но това, което тепърва ще се решава във Франция, мъдрите китайци вече са го реализирали. На разположение на китайската армия са десетки хиляди гълъба. Там добре знаят, че съвременните средства за пренасяне на информация, са колкото мощни, толкова и уязвими. Доказателства за това са несекващите хакерски атаки, които са в състояние да направят безмислени милиарди, дадени за усъвършенстване на военни комуникации. А пощенският гълъб е единственото достъпно средство, което е невъзможно да блокираш, освен ако не го ликвидираш. Безценни са тези птици и при природни катаклизми, когато са разрушени традиционните канали за комуникация.
С една дума – надеждни, издръжливи, бързи гълъбите, са перфектно средство за общуване и във века на интернет. Още едно потвърждение на може би най-важния закон на креативността: потърси и ще намериш простото решение.